Biar lambat asal perlahan

Aku tulis entry ni sebab nak menyatakan kebimbangan aku terhadap kadar kemalangan di malaysia...setiap hari ade je aku dengar org accident baik di kaca televisyen mahupun di dada2 akhbar khan..bila kita hati2 orang lain plak yang langgar kita kan..jadi adakah penyelesaiannya kita langgar org supaya org tak langgar kita?hehe..tidak2

Aku sendiri pernah accident 3 kali..first time accident time bawak motor..masa tu nk g keje..aku keje part time kt station minyak..ye la cuti semester 3 bulan...masa aku accident tu time tengahari rembang..betul lah org tua2 pernah cakap hati2 bila matahari tengah rembang..bg yg tak tau rembang tu masa sebelum masuk waktu zohor...lagi satu time yg bahaya org tua2 cakap time magrib..time senja.masa ni syaitan tengah berkeliaran bersuka ria di luar..so korang jgn g main nyorok2 plak kt luar time senja k..duk umah mandi mayang..hehe

Berbalik kepada kisah aku tadi aku accident motor sebab kt traffik light tu dh kuning so aku amik lep masuk kanan rapat sampai kena divider pembahagi jalan..tak lepas lah..so terus aku terbang lah..bangun2 je seluar jean koyak kt lutut sampai bawah..lutut dah berdarah2...yg malangnya time aku jatuh tu ada plak kete datang dari belakang..sempat elak tapi helmet kena lampu depan kete tu..so pecah sikit cermin lampu tu..aritu terbang RM30 sebab aku bayar ganti rugi kt owner kete wira tu....dengan lutut injured aku malas nk g klinik..biar je..seminggu pastu baik sendiri..family aku sendiri tak tau aku accident..malas nk g tau..nanti kena ceramah plak hehe..bahan bukti seluar jean yg koyak tu aku buang..kira hapuskan bahan bukti lah..motor aku repair sikit..hehe

Kali kedua aku accident time bawak kete..time tu nak masuk kanan..aku dh terlajak masuk sikit kanan lupa nak berhenti hehe..so apa lagi mat rempit dari depan yg bawak motor gila2 punya laju..dengan helmet tak pakai dia hentam depan kete sikit..kali ni aku tak terbang tapi dia yang terbang masuk semak kt tepi tu hehe..dia luka sikit je..rupa2nya bukan aku je salah..dia ni siap lesen apa pun takde..mat rempit poyo betul lah..aku masuk kanan tak lepas sebab aku bawak kete manual..tukar gear pun lambat..time masuk tu guna gear dua hehe..memang slow lah..pastu aku dah trauma nak bawak kete manual lg dah..so skang aku pakai kete auto..kete org cacat..pakai kaki sebelah je hahaha...lupa nk cakap time tu senja..hati2 time senja ye korang..hehe

Kali ketiga accident bawak motor nk g keje kt kl..kena kt selekoh DBKL punya bangunan tu kt dataran mederka..time tu hujan rintik2..aku amik selekoh terus slide..aku bergolek2 lah atas jalan tu.nasib baik teknik aku jatuh betul so takde patah mana2 or injured mana2.nasib baik takde kete lenggek aku plak..handle motor bengkok..disebabkan nk g keje punya pasal..aku kepak sendiri handle tu bagi straight then naik balik g keje hehe....kali ni teladannya jangan bawak laju time hujan ye...hehe

Last sekali nasihat aku jadi lah pemandu yang berhemah..kalau tak sayang nyawa sendiri ingat lah orang yang tersayang ye..biar lambat asal perlahan..hehe..

Ini ada satu kisah lg pasal accident yang menyayat hati kalau korang rajin nak baca [link]

P.S Aku kini adalah seorang pemandu yang bersopan santun lagi berhemah tinggi hehe...

3 Budak Comel Komen:

Anisa Hang Tuah said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

sentiasa berhati-hati & beringat
:)

Kumbang Jingga said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

@Anisa Hang Tuah
hehe betul tu kak hang tuah..tq kerna saling mengingatkan ehehe

hans said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

aku dah 3-4 kali dah nampak excident depan mata
cuak weih

Analisis Hans : Maharaja Lawak Episod Ketujuh

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...