Bagaimana Ingin Tahu Jodoh Yang Serasi?

1. Rasa bahagia bersamanya.
2. Boleh bertolak ansur ( walau berbeza sikap).
3. Rasa tenang.

4. Selalu ada di sisi (terutama disaat memerlukan).
5. Rasa selamat bila dia di sisi.
6. Perkenalan/perkahwinan dengannya menjadikan kita makin dekat dgn Allah.
7. Ketawa & menangis bersama.

 
# Nak dapat semua tu, (1) Kena pilih.(2) Kena ikhlas,utk mnjaga kesucian diri.(3) Tak putus asa (berusaha dan berdoa).

Apa Akibatnya Bila Tak Bayar Penuh Bil Kad Kredit Anda


Untuk kebanyakan orang, ia merupakan kemudahan yang membolehkan kita “beli sekarang, bayar kemudian”, di samping menikmati pelbagai keistimewaan ekslusif yang ditawarkan oleh pelbagai rangkaian peniaga. Tapi bagi mereka yang kurang berdisiplin, kad kredit adalah bagaikan bom yang nak meletup depan muka dengan timbunan bayaran faedah yang besar jika anda berbelanja sesuka hati dan tak dapat buat bayaran penuh pada hujung bulan.

Di Malaysia, bank umumnya perlukan pengguna kad kredit buat bayaran minimum 5% (atau jumlah minimum RM50) dari bil kad kredit setiap bulan. Jika anda tak bayar penuh jumlah perbelanjaan, anda akan dikenakan bayaran yang dipanggil “Caj Kewangan” berdasarkan struktur kadar faedah berperingkat seperti ini*:
 
PERINGKAT KADAR FAEDAH KELAYAKAN
I 13.5% setahun Bayar bil kad kredit pada masanya selama 12 bulan berturut-turut.
II 16% setahun Bayar bil kad kredit sekurang-kurangnya 10 dari 12 bulan.
III 17.5% setahun Bayar bil kad kredit sekurang-kurangnya 9 dari 12 bulan.

* Seperti disyorkan oleh Bank Negara Malaysia, tetapi kadar faedah sebenar berbeza dari bank ke bank

Ringkasnya, anda kena bayar kadar faedah tahunan minimum sebanyak 13.5% atas baki belum jelas setiap kali anda buat keputusan untuk tidak membayar penuh bil kad kredit anda.
Untuk fahami lebih lanjut akibat tak buat bayaran penuh, lihat babak-babak berikut:

Babak A:

  • Anda ada baki belum jelas kad kredit sebanyak RM10,000
  • Anda buat keputusan nak bayar hanya bayaran minimum setiap bulan
  • Anda telah membayar bil kad kredit ikut jadualnya dan layak dikenakan kadar faedah Peringkat I, 13.5%
Jika tiada lagi perbelanjaan baru, anda masih perlukan masa 82 bulan nak langsaikan baki yang ada, dan akan dikenakan caj kewangan sebanyak RM2,752.08.

Babak B:

  • Anda ada baki belum jelas kad kredit sebanyak RM10,000
  • Anda buat keputusan nak bayar hanya bayaran minimum setiap bulan
  • • Anda telah membayar bil kad kredit tak ikut jadual dan dikenakan kadar faedah Peringkat III, 17.5%
Jika tiada lagi perbelanjaan baru, anda perlukan masa selama 88 bulan nak langsaikan baki yang ada, dan akan dikenakan caj kewangan sebanyak RM3,896.83

Pada umumnya, pengguna kad kredit yang mudalah yang paling senang terperangkap dalam babak hutang yang parah. Menurut artikel “Credit Card Debt Churning Out Bankrupt Graduates” dalam akhbar The Star pada bulan November 2012, ramai graduan universiti di Malaysia telah diisytihar bankrap akibat “perbelanjaan kad kredit yang berat”. Ini boleh dikatakan berpunca dari tiada pengurusan kewangan atau kebanyakannya tidak memahami sistem kad kredit.

Kami di iMoney percaya hanya ada satu cara anda boleh elak babak yang parah seperti ini, iaitu dengan membayar bil kad kredit anda!

Suka artikel ini? Teruskan membaca untuk ketahui bagaimana anda boleh elak dari kena bayar caj faedah kad kredit dan lain-lain caj yang tak perlu!

Sumber:https://www.imoney.my/articles/apa-akibatnya-bila-tak-bayar-penuh-bil-kad-kredit-anda?utm_source=outbrain&utm_medium=content-paid&utm_campaign=Traffic_MY_all_RSS

Page Facebook Kumbang Jingga


Link: https://www.facebook.com/pages/Kumbang-Jingga/212472240889

Akhirnya officially aku dh ada page sendiri untuk aku publish kalau ada post baru..hope korang tolong like je hehehe..ni link dia https://www.facebook.com/pages/Kumbang-Jingga/212472240889


pisang goreng cheese bangi

Aku beli kt sebelah klinik annur bangi..bini aku tingin nk mkn..so beratur lah nk beli..kemain panjang line..ok lah sedap lah sesedap harga dia..aku beli dua kotak..satu original rm7..ada lebih kurang 7 ketul..lg satu kotak..cheese ngn choc rm8..ada lebih kurang 8 ketul..so sapa2 yg malas nk wat sendiri leh g beli ye hehe...

Beza sunnah dan syiah





Raja Iran telah memanggil kesemua Ulama' Sunnah dan Syiah, bertujuan untuk mengetahui perbezaan diantara mereka.

Kesemua Ulama' Syiah menghadirkan diri, tetapi seorang Ulama' Sunnah tiba sedikit lewat bebanding Ulama' Sunnah yang lain2.

Ulama' Sunnah tersebut berjalan sambil mengepitkan kasutnya di celah lengannya.

Ulama' Syiah memandang kehairanan sambil berkata, "Kenapa kamu mengepitkan kasut kamu begitu?"

Ulama' Sunnah itu menjawab,"Saya terdengar bahawa semasa zaman Rasulullah s.a.w, Syiah gemar mencuri kasut!"

Ulama' Syiah menjawab, "Mana ada Syiah semasa zaman Rasulullah s.a.w."

Ulama' Sunnah seraya berkata,"Jadi perdebatan kita telah tamat. Kesimpulannya, dari mana datangnya agama kamu?"

-Sheikh Ahmed Deedat-

kisah bagi perempuan mengandung seat dalam train

Dulu aku pernah gak lah terjumpa org mengandung dlm lrt..time tu ramai org..seat pun penuh..aku tgh duduk..jd aku bangun pastu aku g berdiri kt pintu..aku tak offer pun perempuan tu duduk..tp dia duduk gak lah..

persoalannya disini mengapa aku tak offer..first sbb aku takut dia tak pregnant tapi perut buncit je hehe..sbb nampak baju bukan baju pregnant hehe..kang kalau salah dia plak yg malu balik hehehe...lg pun ini dpt mengelakkan perasaan riak kerana berbuat baik..cewahhhpoyo je ayat hehe

Paderi terjaga dari koma memeluk agama islam

JAKARTA 11 Okt. - Seorang paderi Katolik yang koma selama 17 bulan, mengambil keputusan memeluk agama Islam selepas terjaga dari keadaan itu selepas mendakwa dia bercakap dengan Allah dan ditunjukkan keindahan syurga.

Laman web World News Daily Report melaporkan, Eduardo Vincenzo Maria Gomez (gambar), 87, yang berasal dari Sepanyol dan sudah menetap serta mengajar agama Kristian di Pulau Jawa selama 43 tahun, merupakan seorang ahli agama yang sangat dihormati di kawasan berkenaan.

Gomez yang mengalami masalah jantung, koma selepas dia terjatuh dari tingkat dua gereja ketika penduduk tempatan membantunya membaiki rumah ibadatnya itu.

Bagaimanapun, dia tidak mengalami sebarang kecederaan serius dan tiada satu pun daripada tulangnya patah.

"Saya tidak tahu apa-apa tentang Islam, saya juga tidak pernah membaca al-Quran. Apa yang saya ingat, saya bertemu Allah. Sebelum itu, satu cahaya terang bersinar memancar ke badan saya sebelum saya dapat melihat pintu syurga yang berwarna keemas-emasan," kata Gomez kepada Kalimantan Press.

Berita tentang keputusan Gomez untuk bertukar agama, mengejutkan ramai pengikutnya, namun apa yang menarik lebih separuh daripada mereka sudah menunjukkan minat untuk mendekati Islam.

"Jika Allah merupakan tuhan yang benar, saya tidak mahu berada dalam jalan yang sesat di hari akhirat nanti. Saya percayakan Gomez, kami semua percayakan dia," kata seorang pengikutnya.

Gomez yang masih mendapatkan rawatan perubatan sudah mengarahkan pembinaan sebuah masjid baharu dan pengikutnya kini sedang berusaha untuk mencari dana bagi merealisasikan cita-cita tersebut.

Kongsi Konten di :

Artikel Penuh: http://www.utusan.com.my/utusan/Luar_Negara/20141012/lu_03/Paderi-terjaga-dari-koma-peluk-agama-Islam#ixzz3FtUjGI9H
© Utusan Melayu (M) Bhd

Kucing ini mempunyai personaliti istimewa

Kucing Cat Monty Mikala Micheal Denmark

Monty. Itulah nama yang diberikan oleh pasangan Mikala dan Micheal dari Denmark kepada seekor kucing yang diambil oleh mereka dari pusat perlindungan haiwan.

Kucing Cat Monty Mikala Micheal Denmark

"Lebih kurang setahun lepas, kami mengambil Monthy dari pusat jagaan haiwan ketika ia masih kecil". Tuannya yang sebelum ini menjaga terlalu banyak kucing sehingga terpaksa melepaskan beberapa kucing belaannya, ini termasuklah Monty.", kata Mikala dan Michael melalui Facebook.

Kucing Cat Monty Mikala Micheal Denmark

"Kali pertama kami bertemu dengan Monty, sudah tidak dapat disangkal lagi yang Monty akan tinggal bersama kami. Penampilannya yang sedikit berbeza membuatkannya tersangat-sangat comel, tapi personaliti yang ditunjukkan oleh Monty sangat jarang untuk ditemui di kucing lain."

Kucing Cat Monty Mikala Micheal Denmark

Menurut Micheal dan Mikala lagi, Monty kini berkongsi bilik dengan dua ekor kucingnya yang lain dan walaupun mereka bertindak agressif terhadap Monty, Monty cuma duduk dengan tenang dan senyap, seperti tidak mahu bergaduh.

Kucing Cat Monty Mikala Micheal Denmark

Monty, si kucing istimewa dilahirkan tanpa tulang hidung dan ini menyebabkan dia sering terbersin.

Kucing Cat Monty Mikala Micheal Denmark

Monty suka tidur di atas tangan dan pada waktu malam, dia akan sentiasa menemani kita sehingga kita bangun dari tidur!

Kucing Cat Monty Mikala Micheal Denmark

Kucing Cat Monty Mikala Micheal Denmark

Kucing Cat Monty Mikala Micheal Denmark

Kucing Cat Monty Mikala Micheal Denmark

Page Monty di Facebook telah mendapat 20,000 likes dan Micheal dan Mikala berharap agar Monty dapat dijadikan 'duta' kepada kucing-kucing yang tidak sempurna yang lain.

Gambar-gambar menarik dan pelik dari google street view malaysia



Godam mesin ATM guna kad sim

Kuala Lumpur: Empat mesin juruwang automatik ATM sebuah bank iaitu dua di di Subang Jaya dan Petaling Jaya serta dua lagi di Johor Bahru digodam rakyat asing dipercayai dari Amerika Latin, menggunakan kad SIM telefon bimbit dan berjaya melarikan hampir RM1 juta, semalam.

Setakat ini polis mengesahkan jumlah wang tunai yang hilang daripada tiga ATM terbabit lebih RM830,000 manakala jumlah kehilangan wang daripada satu lagi ATM di Johor Bahru belum dapat dipastikan.

Pengarah Jabatan Siasatan Jenayah Bukit Aman Datuk Seri Mohmad Salleh berkata, pihaknya masih menyiasat sama ada kejadian di Lembah Klang serta di Johor itu dilakukan kumpulan yang sama.

Menurutnya, berdasarkan semakan melalui rakaman kamera litar tertutup (CCTV), anggota kumpulan itu mempunyai kepakaran untuk mengeluarkan wang di mesin ATM menggunakan kad sim syarikat telekomunikasi tempatan sebelum menggodam sistem komputer ATM menggunakan alat khas berteknologi tinggi.

Beliau berkata, suspek membuka mesin ATM menggunakan sekeping kad dipercayai kad sim telefon sebelum menarik mesin ATM ke hadapan.

"Seterusnya suspek menggunakan alat khas untuk menggodam sistem mesin ATM terbabit bagi mengeluarkan wang.

"Kita akan siasat kenapa kumpulan terbabit hanya mensasarkan ATM satu bank sahaja," katanya ketika dihubungi hari ini.

ULASAN DATO S. SAMMY VALUE TENTANG KEBOCORAN UPSR :

ULASAN DATO S. SAMMY VALUE TENTANG KEBOCORAN UPSR :                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        Saye banyak sidih. Itu pipiriksaan Yu-pi-yes-r sulan ada banyak bucur. Apa hal bucur? Tida ada pakai pempers ka? Kalu saye dulu jadi itu minteri kirja raya banyak worang mare, sampai hantu pun mare  sama saye. Yini kes Yu-pi-yes-r lagi turuk tau. Saye dulu kalu jalan ade itu lubang, worang mare..tapi dia worang ta da tau..jalan ade lubang, tapi ta da bucur. Itu Muyidin ta da bole mare sama itu Lembage Pipiriksaan punya worang. Mereke ta da bole kasi mate sama itu suma tempat mau jaga itu Kirtas pipiriksaan. Die harus ambik itu tanggun jawab. Sikarang mare pun ta da gune..same itu malayu ade kate...nasik suda jadi bubur....ape mau mare sama cigu..bukan sume cigu buat..bukan sume cigu ta da baik..mintri2 harus mau ingat, kalu ta da cigu, dia worang ta da bole jadi mintri...

3 Tanda Apabila Kucing Datang Kepada Kita

Bila kita makan di kedai makan, tiba-tiba ada kucing datang minta makanan dengan kita. Kenapa tak pada orang lain? Saya biasa alami situasi ini, saya dapat rungkaikan. 3 tanda apabila kucing datang kepada kita bukan orang lain,
Pertama
Allah sedang beritahu makanan kita,  hak kita itu bukan semuanya rezeki kita. Sebahagiannya rezeki kucing itu. Sebab itu ia datang pada kita.
Kedua
Allah sedang beritahu apabila kita memberi makanan kepada kucing itu, rezeki lain akan Allah ganti yang lebih baik. Sebab 1 kebaikan itu Allah balas 10 kebaikan @ pahala. Allah Maha Mampu bagi lebih dari itu.
Ketiga
Allah sedang bagi tahu apabila kita tak memberi makanan kepada kucing itu, sebenarnya kita sedang menolak rezeki baru yang Allah nak bagi kepada kita. Rezeki itu luas, bukan hanya pada wang. Tetapi meliputi semua kehidupan. Ingin ikhlas memberi, berilah pada haiwan kerana haiwan tak pandai ucap terima kasih kepada kita. Ia hanya tahu minta dan makan.
Sumber : my-media-hub

Misteri dan pelik hari ini...

Arini aku keje shift ptg..jadi sebelum g keje aku g makan dulu..kt kedai makan aku tengok semua orang hepi je sembang....pelik gak aku..pastu g kedai motor jap beli spark plug ngn tukaq minyak hitam motor..mekanik2 melayu kt situ rajin semacam je..pastu hepi2 gak..bagi servis pun terbaik..siap tolong buh minyak kt rantai ngn check brek percuma..

Pas aku sampai opis..orang kt opis pun semua hepi2 belaka..peliknyerrr..rupa-rupanyaa harini
GAJI MASUK!!! patut lah hehehe..aku pun hepi hahaha..

Beza blogging dengan facebook..mana lagi best?

Semakin lama blog semakin muram..org tgk blog pun sbb duk cari tips2 ke.petua2.solan bocor upsr ke hehe..

Tapi yg best blog nie kita leh tulis panjang2 berjela..siap boleh bubuh gambar buat jalan cerita..facebook seronok tgk org komen je lah..blog pun ada org komen tapi tak seramai fb lah..

Blog ni mcm diari sbb ada tarikh semua..nanti anak2 kita dh besar dia boleh baca kalau dia rajin lah hehe..

Blog tak yah login pun org leh view..search kt gugel je trus kuar number 1..x caya try search kumbang jingga hehe...

Blogger yg tegar dan konsisten mesti duk update lg entry..aku pun rasanya dah masuk tahun ke lima blogging..walaupun traffic tak up2..maintain je..duit nuffy pun naik sikit je..fb lg byk masuk duit kot sbb sekali login dpt RM100 hahaha..scamm betul..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Busuk