Only Hope - Mandy Moore

Tgh2 dengar spotify kt opis..tetiba kuar satu lagu yg buat aku sedeh banget lor...lagu tu lagu Only Hope by Mandy Moore..OST utk filem A walk to remember...filem yg sgt best dan sgt sedeh...sapa2 x tgk lg korang bukan peminat filem sedeh lg haha..filem kedua aku tgk selepas the notebook..

Spotify ni dgr lagu2 online je..omputih ada..melayu ada..premium sebulan rm14 je..beribu lagu ada..just perlu internet je utk streaming je...

Film Review : let me eat your pankreas (Japanese movie)

 Aku baru balik main ping pong..pastu trus bukak channel celestial HD 309..pastu tgk movie ni baru start tajuk dia let me eat your packreas...japan movie

  Unik kan tajuk dia..pas tgk sampai abis bg aku penggemar movie..citer ni sgt sedeh dan best..

  Walaupun agak tipikal tapi details smpi abis best..citer pasal budak sekolah..budak pompuan sakit dan hidup x lama..aku dh tgk byk movie yg bucket list org yg dh tau nk mati bila ni..tp filem ni lain dr yg lain..

  Kisah cinta yg comel antara dorang ni..byk scene2 yang kelakar dlm movie ni..quite unexpected dia punya ending..Penulis movie ni was a genius..

  Utk penggemar movie cinta..this is a must watching list..klau pompuan yg tgk aku rasa mesti nangis kot..hehe

Apa ertinya hidup jika kaya...

Steve Gouves seorang jutawan meninggal dunia, dengan kekayaan $ 7 bilion, pada usia 56 tahun di sebab kan kanser pankreas, dan di sini adalah beberapa perkataan terakhirnya:

Di mata yang lain, hidup saya adalah intipati kejayaan, tetapi selain daripada kerja, saya mempunyai sedikit kegembiraan, dan pada akhirnya kekayaan hanyalah satu fakta kehidupan yang saya biasa.

Pada masa ini, berbaring di atas katil, sakit dan mengingati sepanjang hidup saya, saya menyedari bahawa semua pengiktirafan dan kekayaan saya yang ada adalah tidak berfaedah dalam menghadapi kematian yang akan berlaku.

Anda boleh mengupah seseorang untuk memandu kereta untuk anda, membuat wang untuk anda - tetapi anda tidak boleh menyewa seseorang untuk membawa penyakit itu untuk anda. Kita boleh mencari benda-benda penting, tetapi ada satu perkara yang tidak dapat dijumpai apabila ia hilang - "hidup".

Rawat diri anda dengan baik, dan menghargai orang lain. Apabila kita semakin tua, kita lebih pintar, dan kita secara perlahan menyedari bahawa jam tangan itu bernilai RM 30 atau RM 300 - kedua-duanya menunjukkan masa yang sama.

Sama ada kita membawa beg duit bernilai RM 30 atau RM 300 - jumlah wang dalam dompet adalah sama. Sama ada kita memandu kereta bernilai RM 150,000, atau sebuah kereta bernilai RM 30,000 - jalan dan jarak adalah sama, kita mencapai destinasi yang sama.

Sekiranya rumah yang kami tinggal di adalah 300 meter persegi, atau 3000 meter persegi - kesepian adalah sama.
Kebahagiaan dalaman sejati anda tidak datang dari benda-benda material di dunia ini. Sama ada anda terbang kelas pertama, atau kelas ekonomi - sekiranya pesawat itu terhempas, anda akan terhempas bersama sama

Jadi, saya harap anda memahami nya, apabila anda mempunyai kawan atau seseorang untuk bercakap dengan nya - ini adalah kebahagiaan yang sebenar!

Lima fakta yang tidak dapat dielakkan-

1. Jangan mendidik anak anda menjadi kaya. Mendidik mereka untuk bahagia. - Jadi apabila mereka membesar, mereka akan pandai menghargai sesuatu perkara, bukan menilai dari sudut wang ringgit semata.

2. Makan makanan anda sebagai ubat, jika tidak, anda perlu makan ubat anda sebagai makanan.

3. Siapa yang mengasihi anda tidak akan meninggalkan anda, walaupun dia mempunyai 100 alasan untuk berputus asa. Dia akan sentiasa mencari satu sebab untuk terus bertahan.

4. Terdapat perbezaan yang besar antara manusia dan manusia yg baik.

5. Jika anda mahu pergi pantas - pergi sendiri! Tetapi jika anda mahu pergi jauh - pergi bersama-sama!

Dan kesimpulannya,
Enam doktor terbaik di dunia.
1. cahaya matahari
2. Kerehatan
3. Beriadah
4. Makanan seimbang
5. Keyakinan diri
6. Kawan

Simpan mereka dalam setiap peringkat kehidupan mu dan nikmati kehidupan yang sihat.

"Sayanglah mereka yang dihantar oleh Allah kepadamu, suatu hari nanti dia akan kembali kepada pencipta nya."

*Pesanan ikhlas buat kita semua*
*Selamat menjalani kehidupan dgn sisa kehidupan yang masih berbaki dengan perkara yg berfaedah dan selamat beribadat*
Moga Allah merahmati kita semua...

Belajar bahasa penang hokkien part 1

        Untuk entry kali ni aku nk kumpul koleksi bahasa penang hokkien yg aku ingt kat sini..baru aku paham napa ada antara cina ngn cina dorang speaking english..bukan sebab dorang nk menunjuk yg dorang terer english tapi sbb antara dorang dialect tak sama jadi dorang tak paham antara satu sama lain..ada yg dialect hakka, ada yg cantonese mcm kt hong kong..ada yg pakai mandarin je..

Saya-Wa
Awak-Lu
Them-Ee

How are you?-Lu Ho Bo?
You want to go back?-Lu ai twi liao?
What?-Ha Mik
What is the problem?-Hami su?
Have you eaten yet?-Lu Chiakba Abuii?
Excuse me, can you let me through?-Jiok guei
Thank you-Kam xia
I'm feeling unwell- Wa lang Bo Song
Excuse Me-Paiseh
Nevermind-Biao kin




Tanam rasa syukur...

Pagi2 drive lalu kawasan kilang nampak warga asing jalan kaki je g keje sambil bwk bekal..trus rasa syukur dgn apa yg aku tgh ada...

Walaupun tekanan mcm mana skalipun kt tmpt keje kena rasa syukur dgn apa yg ada..skrang ramai org mengangur takda keje..

Walau byk keje skali pun..walau bos asyik marah skali pun..syukur kita masih ada lg keje..keje demi sesuap nasik..usah pedulikan org lain..

Org lain keje berat bawah terik matahari..syukur kita keje dlm akon lg..

Muhasabah diri...daa...


Bisnes online yang baru

       Huh lama benor x update blog ni..ye lah klau update pun bukan ada orang baca dah blog2 ni..ok balik kpd citer bisnes online ni..first bisnes online ni blogging lah..x serius sgt..dpt lah sikit2..skrang pun nuffnang pun x bg byk dh..ekonomi meleset.ni je history bersama nuffnang, tq nuff

        Skrang ada passion baru..jual barang kt ebay..aduh byk halangan nk start niaga kt ebay ni..account kena suspended lah..account seller untuk shopee ngn lazada pun aku dh create tp shopee ngn lazada ni takda order langsung lg..ebay dh pecah telur..2 barang dh jual ke US.Ebay ni aku wat style dropship gak lah..tp mula2 acount baru tak leh wat style drop ship lg sbb nnti dia suspend forever and ever..

   Kena beli barang setiap satu pastu amik pic pastu list..memang susah..kt rumah aku dh jd mcm kedai runcit penuh barang sbb nk amik gambar..tp semua beli satu2 je..x leh amik risiko tinggi

        Bila berjinak2 ngn bisnes online baru tau susah payah nya niaga ni..kita dh sediakan stok tapi stok tu laku..duduk terperuk lah dlam stor rumah..future plan aku nk try drop ship plak..tgk camna perginya..nnti aku update lg..

Mexican mint aku dh gemok

Mexican mint aku dh gemuk..trick dia senang ja..pakai tanah baja yg hitam tu..pastu 2 minggu skali bubuh baja organik..pastu letak tempat redup..

Bagus utk batuk dan asma..budak demam leh bagi mandi air daun ni..batuk leh wat teh daun ni.. Ada org panggil pokok hati-hati..

Bau dia wangi..leh wat pewangi natural dlm kereta..lipas pun lari..pewangi natural x sama mcm kita beli kt kedai..x pening kepala bau dia..cara dia letak dlm bekas plastik apa2 pastu tebuk lubang kecik2

Pesuruh jaya sumpah parit buntar

Ok ni entry untuk seo keyword search engine hehe..sbb dulu fedup aku cari dalam tenet pesuruh jaya sumpah kat parit buntar tapi takda...

Setahu aku kat parit buntar cuma ada dua ja pesuruh jaya sumpah..satu kat dalam mahkamah parit buntar..cuma kat sini kenkadang ramai orang..

Satu lagi pesuruh jaya sumpah kt bulatan jam besar parit buntar..kedai dia betul2 dalam bulatan tu..tepi kedai kraftangan tak silap aku..haha..tu pun aku cari tak jumpa..


Entri pertama untuk hadif

Ok ni first entry utk hadif..anak kedua aku..ye la utk abg dia harraz byk entry..nnti bila hadif dh besar mesti dia kecik hati kalau takda entri utk dia...


Dia dh setahun lebih.Ok ni rambut dia baru potong..tekup ngn tempurung kelapa pastu gunting..kreatif kan hehe..

Hadif ni dia dagu lekuk..dan ada lesung pipit kt pipi kanan.dia rambut kerinting.abg dia rambut lurus.semua bende dia mkn..pendek kata tolak kayu ngn batu je dia x mkn..



Filem review: Dangal

Ok aku agak ketinggalan utk tgk cita ni..pas tgk baru aku tau napa filem ni rating dia tinggi..ni filem india yg kedua yg aku tgk dan best selepas 3 idiot..

Ok filem ni best..bagi yg tak pernah tgk kena tgk..cite ni tentang sukan sbenarnya..sesuai utk sapa2 yg minat sukan..based on true story.byk cerita tentang family hood..


Produk review: Cat Repellent Daiso

Image result for bagi kucing lari..daiso
Gambar ihsan google
Ok produk ni aku beli dari daiso IOI putrajaya..satu paket rm5.made in japan..aku dah pakai..sangat2 berkesan..kucing dah tak berak kt rumput kt rumah aku dah..dan lagi satu bende ni tahan hujan..dah berbulan bulan masih berkesan..utk itu aku sangat respek dgn teknologi jepun..produk ni sgt genius..

Jadi aku dah batalkan plan B aku untuk tangkap kucing2 yg berak kt rumah aku tu utk dijadikan sup...


Product review: Gillette mach 3

Image result for gillette mach 3
Souce:Google
Ok ni first time aku tulis produk review utk lelaki..shaver ni aku dapat free masa gi konvo adik ipar aku kt UTEM aritu..cuma install app youth community je dlm hp.pastu scan code dia..pastu dpt free..

Ok gillette tak bayar aku k utk review ni..cuma nak cita shaver ni bagus sgt aku rasa..dia ada 3 mata..dan mata dia boleh beli asing..smooth je dan sgt tajam..bulu2 tak sangkut pun kt celah2 mata dia..tu yg aku suka..jadi senang nk bersih kan..

Harga memang mahal lah dari shaver biasa tapi dia tahan lama..berbaloi aku rasa...

Tanam pokok eksotik kt rumah...

 Skrang aku dh ada hobi baru sejak duduk rumah yg ada tanah ni..aku tanam pokok pokok yg pelik kt rumah hahaha


Antara pokok yg aku tanam..pokok bayam cina..pokok mexican mint..mexican mint ni bagus untuk rawat batuk..bancuh teh o pastu bubuh daun dia..utk baby boleh bg mandi air dia..


Blah kiri skali anak pokok delima..mexican mint lg..pudina biasa..anak pokok lidah buaya dgn anak pokok laici..rare kan aku try tanam laici haha..aku suka makan laici


Dua anak pokok pisang emas ni mak aku paksa aku tanam.terpaksa rela.hahaha..sbb aku tgk mak aku dh bubuh siap2 dalam kete suh bawak balik tanam..pandan dan serai tu tak pelik lah kan..byk guna tu..dr tanam bunga baik tanam pandan..leh masak nasik kemak hehe..nyum2


Ni pokok lemon..pelik betul aku ulat suka sungguh makan daun dia..sedap sgt ka daun dia...


Ni pokok limau kasturi..pun sama gak..ulat suka betul makan daun dia

Ketiga tiga pokok ni pokok avocado..tanam dari bijik..bukan grafted..amik masa dlm 6 tahun utk berbuah..klau grafted dlm 3 tahun..pokok avocado ni bagus utk cegah kanser

Ni sapa tak kenai memang pendek umur..pokok kari

Pokok kiri skali pokok halia...daun dia pun ulat suka makan..pelik gak aku..,ulat ni dia pilih pokok gak..pokok pandan yg punya banyak daun dia x mkn plak


Ni pokok bidara apple...daun dia buat mandi jenayah..buat mandi terkena sihir..satu satunya daun di dunia yg jin takut..daun bidara

kerja gila yang pernah aku buat dulu..

Camping dengan kengkawan kat tepi pantai yang sunyi
     
          Masa tu umur aku form 3...cuti pertengahan tahun.nk amik PMR pun leh rileks lg g camping haha..jadi kawan aku ajak g camping tepi pantai kat telok bayu sambil mancing ikan.pantai ni jauh dari rumah org dgn jalan utama..adik aku pun join..kumpul duit sorang sikit beli sardin, teloq ngn roti untuk bekfast..

Siang memang ada orang datang picnic


pantai ni bersebelahan je dgn lombong
Malam tu kami buat unggun api.mancing ikan.dpt lah sekor dua..takda apa perkara yg menyeramkan jadi.boring.hehe...pagi bangun masak bekfast balik..

Tolong tafsirkan mimpi aku ni...

Malam lepas aku mimpi yg sgt jelas dan aku masih ingat details mimpi tu lepas bangun tido..

Aku mimpi aku jalan2 kt sebatang sungai pastu aku jumpa kt sungai tu mcm gua kt tepi sungai..aku cari2 dlm pasir kt dlm sungai tu pastu jumpa emas2..byk gak lah..pastu dengan rasa tamak halobanya aku pun amik bubuh dlm kocek baju..dah berangan nk gi gadai kt kedai emas haha..

Sebelum aku nk gadai tu aku tengok emas2 yg amik tu lembut sgt sampai leh patahkan..rupa2 nya tu bukan emas tapi coklat yg kulit luar dia kaler emas..huhu ni bukan tipu tapi kenyataan..kecewanya tak yah ckp lah haha...

So apa korang tafsir mimpi ni...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Categories