Masih ada ke yg baca blog?

 Cuba komen sikit sapa yg masih baca blog ni..zaman dh sgt moden skrang..semua hanya layan facebook dan instagram..info semua cari kt youtube..sbb tu skrang youtuber tgh naik..

Tp takpa..fikir dr segi positif blogging akan jd lebih privasi dan x ramai org baca..hanya blogger tegar je layan haha..geng 90's haha..




Aku dh jupa resepi sambal belacan paling sedap

Aku ni peminat sejati sambal belacan..slalu wat sendiri kt rumah..slalu tumbuk guna lesung batu..tp malas..guna blender je..

Resepi yg aku slalu pakai
Cabai merah besar
Cili kecik hijau
Belacan bakar
Garam
Gula
Perahan limau kasturi

Tp aku rasa x brapa sedap sgt..arini aku tanya bini aku..bini suggest buh ayaq asam jawa adabi tu..so tmbah tu ngn gula melaka sikit..ok ni lah rasa sambal belacan yg aku cr2 selama ni...the original one...

Filem review : Lovers Concerto

Mlm ni pas aku masak spagetti bolognese daging burger utk bekfast anak aku esok aku tertengok citer korea ni kt tvn. Tajuk dia lovers concerto..baru start jd leh lah layan..smpi 2 pagi gak lah..best bangat citer lor...aku sbg peminat movie cinta boleh terlepas tgk citer ni...bg aku rating dia full lah utk movie cinta

Kisah dua org sahabat perempuan dan sorang laki..korang tgk lah sendiri hehehe

Resepi simple sambal ikan bilis

Minggu lepas aku wat sambal ikan bilis tapi x sedap sedangkan mcm2 aku campak..aku buh sos tiram lah.ayaq asam jawa.kiub ikan bilis..sos chili.belacan.gula melaka..tp x pedas dan x sedap..cili kering aku rebus dulu..lg satu aku buh ebih bwg putih..

Rupanya cili kering bila rebus dia hilang pedas...jd aku pelik apa yg silapnya dlm resepi ni..

Jd arini aku wat lg sambal ikan bilis..kali ni cili kering aku x rebus..cuma buang biji pastu blend smbal haluih....bukak api slow je..mula2 goreng bawang besaq sampai hampir garing..pastu kuarkan dr kuali..masukkan cili blend tu masak lama sikit smpi kering..masukkan ayaq asam jawa.gula melaka sikit.gula pasir sikit.bawng yg goreng awal2 td...belacan yg dihancurkan sikit..pas dh lama sikit masuk ikan bilis yg dh digoreng.garam x yah masuk sbb ikan bilis goreng dh masin...tada....buat simple mcm ni baru sedap rupanya...



Agaknya memang resepi zaman dulu simple mcm ni kot..

Cara untuk belajar bahasa baru

   Arghhhhhh..minggu ni PKPB lagi..masih tak abis..entah bila corona virus ni akan lenyap dr bumi malaysia..wabak ni salah satu petanda kecil kiamat..uhuhuh..tp bukan ni yg aku nk cita..time pkp ni byk kan masa kita terluang..jd kerap lah tgk drama korea. drama cina..

   Sekarang aku tgh blajar bahasa mandarin..belajar sendiri2 je dr tenet..takda g kelas mana2..ye lah kalau paham senang sikit nk tgk movie ngn drama kan..aku tak kagum dgn melayu yg leh ckp mandarin yg sejak kecil bersekolah kt sekolah cina..ye lah dh dorang sekolah cina bertahun2..mesti boleh ckp cina kan..

   Tp bila dh dewasa ni rupanya susah nk blajar bahasa lain..tp aku ada fikir beberapa tips utk belajar bahasa baru..first kita kena blajar sikit2..start blajar dr perkataan yg paling kerap pakai..start dgn noun dulu senang..kemudian baru verb dan conjuction..

   Paling susah nk ingt setiap word tu..arini ingat esok dh lupa kan...kalau bukan bukan genius memang kena blajar slow2..sehari satu atau dua perkataan je blajar..pastu pakai word tu.baru leh dia melekat dlm otak..buat ayat simple dulu

My fav ulam..nyum nyum

Aku dh mkn agak byk ulam..ternyata satu ulam je yg bg aku memang sedap..ulam tu adalah ulam raja

Sumber pic : Google

Bini aku wat nasik tomato ngn ayam masak merah..aku mkn ngn ulam raja ni hehe..disebabkan aku terlalu minat ulam ni aku dh beli benih ulam ni..nk tanam sendiri..sampai sini je coretan aku..nnti smbung balik

P.S Waktu aku tulis entry ni aku berumur 35 tahun dan berat 78.9 kg bmi slightly obese..

Ikhtiar untuk pesakit coronavirus covid-19

          Sekarang tengah kecoh balik coronavirus covid-19 ni kat malaysia gara2 peningkatan kes yg mendadak dan sudah ada 2 kematian di malaysia. Apa yang aku paham covid19 ni adalah sejenis coronavirus..virus yang menyerang paru2 dan menyebabkan sakit tekak, batuk selsema dan demam..ada yg cirit birit

          Virus ni ada yang bermutasi..ada yang positif covid19 tapi sintom yg kena cuma batuk sikit je..lain takda dan org tu sihat je walaupun positif..itu bermaksud..virus ni cuma berbahaya kpd org yg antibodi lemah..ada yg positif tp semua sintom ada..sehingga kini masih takda vaksin yang betul2 diedarkan ke seluruh dunia..walaupun US dah test kt manusia dan monyet..israel pun ada claim ckp dh jumpa vaksin

          Sementara tunggu vaksin siap tak salah rasanya kalau guna herba traditional mcm Mexican Mint ni untuk kurangkan effect terhadap mereka yang positif covid19..nama melayu pokok ni pokok bangun bangun..pokok kapur barus..nama lain indian borage..dan ada juga panggil cuban oregano.pokok ni adik beradik pudina...tuhan cipta semua pokok dan tumbuhan mempunyai bentuk atau hint untuk sesuatu penyakit..contohnya mcm anggur bentuk dia klau tgk kt pokok mcm bentuk jantung..dan ia bagus untuk jantung..cuba tgk akar ginseng bentuk dia camna..bentuk mcm org kan..ada kaki ngn tangan...semua org dulu2 guna kaedah ni utk kenal pasti pokok apa guna untuk apa..

             Sama mcm mexican mint ni..daun dia kalau tgk dekat2..urat2 daun tu mcm bentuk kapilari udara dalam paru2..sbb tu org dulu2 guna daun ni utk ubatkan batuk, sakit tekak, selsema, asma dan demam..penyakit yg berkaitan dgn paru2..

       



   Update terbaru : Bunga pokok ketum menyerupai bentuk coronavirus..boleh jadi daun ketum ni boleh jd herba kurangkan side effect virus ni..takda bukti scientific..jd boleh cuba dulu sementara takda vaksin lg

   


  Jangan lah korang kecam aku haha..kita kena berusaha bukan biar je.lagipun ni bahan semulajadi je..bukan ada chemical pun..cara nk pakai dia ada byk cara..salah satunya paling mudah..basuh dan makan daun dia.kunyah mcm sayur tu.bau dia kuat..aku tak sanggup nk kunyah gitu je..selalu paling mudah..aku gunting2 pastu campur dlm air teh..lepas dh agak meresap..aku tapis buang..tak lalu plak tgk daun dlm air haha..bau dia memang kuat..lg kuat dari daun pudina...

       Kat mana nk cari daun ni..byk org tanam pokok ni..kt nursery pun ada jual..kt shopee pun ada org jual..hebat kan hahaha..aku pun tanam pokok ni byk gila kt rumah..sapa nak mai amik kt nilai ye haha..aku tak claim pokok ni boleh sembuhkan covid19 tapi cuba lah tengok..

       Kat hospital tgk ada pesakit yg sembuh lepas doktor bg ubat sars..kt overseas ada yg pakai ubat ebola..ubat anti hiv.dgn flu avigan..ubat malaria..

Pengalaman sebenar dikacau hantu

        Buat pertama kali dlm hidup aku dan bini aku..kami kena kacau dengan hantu..yes..hantu okey..believe it or not...bende ni jadi lepas kami balik dari rumah kak long aku kt melaka..kak aku baru pindah rumah baru..rumah banglo lama atas bukit..aku tlg hantar mak aku sbb mak aku tak pernah dtg lg rumah baru kak aku ni..

        Kami balik ke nilai dr melaka tghari..sampai rumah siang takda apa lg berlaku..malam rabu tu dh ada sikit ganguan..aku turun ke dapur nk bancuh susu anak aku yg 3 tahun lebih tu..masa kt dapur dgr dr atas syiling org tarik meja ngn kerusi..rumah kami rumah teres ye..bukan kondo atas ada org..dlm hati aku cuma ckp org sebelah kot tarik meja..kami dh duduk rumah ni 3 tahun tp tak pernah sekali pun dgr org sebelah tarik kerusi meja boleh dgr smpi kt rumah kami..

        Khamis siang aku tak keje..jd aku jaga anak aku yg num 2 ni..yg umur 3 tahun ni..dia asyik tanya mana atok..ada satu ketika dia main nyorok2 blakang aku mcm dia main nyorok2 dgn org lain sedangkan aku tgh tgk tv je..aku mcm biasa..buat donno je..mlm tu dlm kul 9 lebih dh dgr sikit bunyi org tarik kerusi lg...buat donno lg.kami dh ada kt tingkat atas sbb bini ngn anak2 dh nk tido dh..9.45 mlm aku kuar sbb nk g main badminton..lepas je 3 min aku drive bini aku call suruh balik cepat ckp takut..aku pun patah balik rumah x jd main..bini aku ckp dia dgr bunyi org tarik kerusi meja tak berhenti..

         Balik terus g kuar rumah amik daun bidara yg aku tanam..pastu bubuh dlm air.baca yasin ngn al baqarah..spray satu rumah..gangguan tu stop sekejap mlm tu..lepas seminggu..mlm khamis jadi lg..kali ni jadi masa aku kuar g main ping pong..bini aku dgr org duk ketuk syiling rumah plak..esok tu aku g darul syifa bangi minta buat air pendinding rumah..ustaz tu ajar aku cara pagarkan rumah guna air yasin yg surau an nur buat..lepas tu takda gangguan dah..byk kali gak aku pagar kan rumah tu..

         Seminggu kemudian mak aku plak kena kacau lepas balik dr rumah kak aku gak..mak aku pun dh g jumpa ustaz kt kg minta tlg pagarkan rumah..byk ekor gak duk mengikut kami balik dr rumah kak..ini pengalaman pertama kami berdepan ngn bende mistik..ustaz darul syifa cakap kita kena kuat dan jangan takut ngn bende tu....amalkan 3 qul dgn ayat kursi..insyallah yg tu pun dh cukup kuat..

     




     

start to eat clean and work hard

             Sekarang target aku nk turun kan berat badan balik sejak kena darah tinggi.aritu darah aku naik smpi 180..nurse wat muka terkejut siap nk amik wheelchair takut aku pengsan...BMI aku dh kira memang tak normal..slighty overweight..hampir nk masuk ke tahap moderate obese..dh install app food kt hp untuk track berapa jumlah kalori makan..

             Pagi breakfast sikit je..elakkan nasik lemak hehe...tengahari bykkan makan sayur dan buah2..kena stop terus makanan bergoreng..terutamanya kulit ayam..yg tu paling tinggi kalori..mlm makan sikit buah2 atau tak mkn langsung..harap boleh bertahan..

             Jumlah kalori yg kita makan mesti kurang dr jumlah kalori yg kuar bila kita exercise..tu target aku..nk cuba lari sekerap yg mungkin..

Geng croc

Skrang aku dh geng ngn anak aku..pakai croc gak..aku g keje pakai croc ja haha..functional..sesuai ngn tmpt keje aku..kasut ni getah jd dia electric resistance...

Lg satu sbb dia water proof..dan sbb terakhir sbb dia nmpk mcm kasut hehe

Only Hope - Mandy Moore

Tgh2 dengar spotify kt opis..tetiba kuar satu lagu yg buat aku sedeh banget lor...lagu tu lagu Only Hope by Mandy Moore..OST utk filem A walk to remember...filem yg sgt best dan sgt sedeh...sapa2 x tgk lg korang bukan peminat filem sedeh lg haha..filem kedua aku tgk selepas the notebook..

Spotify ni dgr lagu2 online je..omputih ada..melayu ada..premium sebulan rm14 je..beribu lagu ada..just perlu internet je utk streaming je...

Film Review : let me eat your pankreas (Japanese movie)

 Aku baru balik main ping pong..pastu trus bukak channel celestial HD 309..pastu tgk movie ni baru start tajuk dia let me eat your packreas...japan movie

  Unik kan tajuk dia..pas tgk sampai abis bg aku penggemar movie..citer ni sgt sedeh dan best..

  Walaupun agak tipikal tapi details smpi abis best..citer pasal budak sekolah..budak pompuan sakit dan hidup x lama..aku dh tgk byk movie yg bucket list org yg dh tau nk mati bila ni..tp filem ni lain dr yg lain..

  Kisah cinta yg comel antara dorang ni..byk scene2 yang kelakar dlm movie ni..quite unexpected dia punya ending..Penulis movie ni was a genius..

  Utk penggemar movie cinta..this is a must watching list..klau pompuan yg tgk aku rasa mesti nangis kot..hehe

Apa ertinya hidup jika kaya...

Steve Gouves seorang jutawan meninggal dunia, dengan kekayaan $ 7 bilion, pada usia 56 tahun di sebab kan kanser pankreas, dan di sini adalah beberapa perkataan terakhirnya:

Di mata yang lain, hidup saya adalah intipati kejayaan, tetapi selain daripada kerja, saya mempunyai sedikit kegembiraan, dan pada akhirnya kekayaan hanyalah satu fakta kehidupan yang saya biasa.

Pada masa ini, berbaring di atas katil, sakit dan mengingati sepanjang hidup saya, saya menyedari bahawa semua pengiktirafan dan kekayaan saya yang ada adalah tidak berfaedah dalam menghadapi kematian yang akan berlaku.

Anda boleh mengupah seseorang untuk memandu kereta untuk anda, membuat wang untuk anda - tetapi anda tidak boleh menyewa seseorang untuk membawa penyakit itu untuk anda. Kita boleh mencari benda-benda penting, tetapi ada satu perkara yang tidak dapat dijumpai apabila ia hilang - "hidup".

Rawat diri anda dengan baik, dan menghargai orang lain. Apabila kita semakin tua, kita lebih pintar, dan kita secara perlahan menyedari bahawa jam tangan itu bernilai RM 30 atau RM 300 - kedua-duanya menunjukkan masa yang sama.

Sama ada kita membawa beg duit bernilai RM 30 atau RM 300 - jumlah wang dalam dompet adalah sama. Sama ada kita memandu kereta bernilai RM 150,000, atau sebuah kereta bernilai RM 30,000 - jalan dan jarak adalah sama, kita mencapai destinasi yang sama.

Sekiranya rumah yang kami tinggal di adalah 300 meter persegi, atau 3000 meter persegi - kesepian adalah sama.
Kebahagiaan dalaman sejati anda tidak datang dari benda-benda material di dunia ini. Sama ada anda terbang kelas pertama, atau kelas ekonomi - sekiranya pesawat itu terhempas, anda akan terhempas bersama sama

Jadi, saya harap anda memahami nya, apabila anda mempunyai kawan atau seseorang untuk bercakap dengan nya - ini adalah kebahagiaan yang sebenar!

Lima fakta yang tidak dapat dielakkan-

1. Jangan mendidik anak anda menjadi kaya. Mendidik mereka untuk bahagia. - Jadi apabila mereka membesar, mereka akan pandai menghargai sesuatu perkara, bukan menilai dari sudut wang ringgit semata.

2. Makan makanan anda sebagai ubat, jika tidak, anda perlu makan ubat anda sebagai makanan.

3. Siapa yang mengasihi anda tidak akan meninggalkan anda, walaupun dia mempunyai 100 alasan untuk berputus asa. Dia akan sentiasa mencari satu sebab untuk terus bertahan.

4. Terdapat perbezaan yang besar antara manusia dan manusia yg baik.

5. Jika anda mahu pergi pantas - pergi sendiri! Tetapi jika anda mahu pergi jauh - pergi bersama-sama!

Dan kesimpulannya,
Enam doktor terbaik di dunia.
1. cahaya matahari
2. Kerehatan
3. Beriadah
4. Makanan seimbang
5. Keyakinan diri
6. Kawan

Simpan mereka dalam setiap peringkat kehidupan mu dan nikmati kehidupan yang sihat.

"Sayanglah mereka yang dihantar oleh Allah kepadamu, suatu hari nanti dia akan kembali kepada pencipta nya."

*Pesanan ikhlas buat kita semua*
*Selamat menjalani kehidupan dgn sisa kehidupan yang masih berbaki dengan perkara yg berfaedah dan selamat beribadat*
Moga Allah merahmati kita semua...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Categories

Gambar Lawak (835) Gambar Menarik (365) agama (269) Kisah Kelakar (245) ceritera hidup sang kumbang jingga (237) Berita (223) Info Berguna (74) Fakta Menarik (71) Dialog Kelakar (59) video kelakar (54) Politik (47) Ragam Manusia (35) Artis (29) Bola (23) Kisah Seram (23) Kesihatan (22) Misteri (22) Blogger (17) Science and Technology (17) Tips (17) perkahwinan (15) Flora (14) Kereta (14) Kewangan (14) video menarik (13) Fauna (11) Sejarah (11) Wayang (9) korea (8) Blogger Tutorial (7) Filem Review (7) Blogger Tips (6) Cerpen (6) Dialog Seram (6) Dunia (6) My Original Puisi (6) Pelik (6) bahasa arab (6) kreatif (6) Download (5) Macam-macam (5) Petua (5) resepi (5) sukan (5) Drama (4) Review Blogs (4) DIY (3) Food Review (3) IQ Test (3) Inspirasi (3) Malaysia (3) Seram (3) Wordless Wednesday (3) belajar bahasa korea (3) drama melayu (3) lawak raya (3) Badminton (2) E-kad (2) Hiasan Rumah (2) Lawak Kampus (2) Logo (2) bahasa jepun (2) cinta (2) kad raya (2) kisah sedih (2) novel (2) product review (2) AES (1) Bahasa Ganu (1) Contest Dan Segmen (1) Fashion (1) Gitar Chord (1) Hadif (1) Kartun Lawak (1) Lirik Lagu (1) Nuffnang (1) Pelancongan (1) Pengalaman (1) Pesuruh jaya sumpah (1) Quiz (1) SMS (1) Taman (1) UAI (1) Youtube (1) adam dan hawa (1) bahasa Thailand (1) bahasa penang hokkien (1) bayi (1) gadget (1) giveway (1) herba traditional (1) jdrama (1) jepun (1) kartun raya (1) keyword menarik (1) koleksi sms raya (1) lelaki (1) math (1) pacat (1) raya (1) segmen (1) sms raya (1) teknologi (1)