Tanam rasa syukur...

Pagi2 drive lalu kawasan kilang nampak warga asing jalan kaki je g keje sambil bwk bekal..trus rasa syukur dgn apa yg aku tgh ada...

Walaupun tekanan mcm mana skalipun kt tmpt keje kena rasa syukur dgn apa yg ada..skrang ramai org mengangur takda keje..

Walau byk keje skali pun..walau bos asyik marah skali pun..syukur kita masih ada lg keje..keje demi sesuap nasik..usah pedulikan org lain..

Org lain keje berat bawah terik matahari..syukur kita keje dlm akon lg..

Muhasabah diri...daa...


Bisnes online yang baru

       Huh lama benor x update blog ni..ye lah klau update pun bukan ada orang baca dah blog2 ni..ok balik kpd citer bisnes online ni..first bisnes online ni blogging lah..x serius sgt..dpt lah sikit2..skrang pun nuffnang pun x bg byk dh..ekonomi meleset.ni je history bersama nuffnang, tq nuff

        Skrang ada passion baru..jual barang kt ebay..aduh byk halangan nk start niaga kt ebay ni..account kena suspended lah..account seller untuk shopee ngn lazada pun aku dh create tp shopee ngn lazada ni takda order langsung lg..ebay dh pecah telur..2 barang dh jual ke US.Ebay ni aku wat style dropship gak lah..tp mula2 acount baru tak leh wat style drop ship lg sbb nnti dia suspend forever and ever..

   Kena beli barang setiap satu pastu amik pic pastu list..memang susah..kt rumah aku dh jd mcm kedai runcit penuh barang sbb nk amik gambar..tp semua beli satu2 je..x leh amik risiko tinggi

        Bila berjinak2 ngn bisnes online baru tau susah payah nya niaga ni..kita dh sediakan stok tapi stok tu laku..duduk terperuk lah dlam stor rumah..future plan aku nk try drop ship plak..tgk camna perginya..nnti aku update lg..

Mexican mint aku dh gemok

Mexican mint aku dh gemuk..trick dia senang ja..pakai tanah baja yg hitam tu..pastu 2 minggu skali bubuh baja organik..pastu letak tempat redup..

Bagus utk batuk dan asma..budak demam leh bagi mandi air daun ni..batuk leh wat teh daun ni.. Ada org panggil pokok hati-hati..

Bau dia wangi..leh wat pewangi natural dlm kereta..lipas pun lari..pewangi natural x sama mcm kita beli kt kedai..x pening kepala bau dia..cara dia letak dlm bekas plastik apa2 pastu tebuk lubang kecik2

Pesuruh jaya sumpah parit buntar

Ok ni entry untuk seo keyword search engine hehe..sbb dulu fedup aku cari dalam tenet pesuruh jaya sumpah kat parit buntar tapi takda...

Setahu aku kat parit buntar cuma ada dua ja pesuruh jaya sumpah..satu kat dalam mahkamah parit buntar..cuma kat sini kenkadang ramai orang..

Satu lagi pesuruh jaya sumpah kt bulatan jam besar parit buntar..kedai dia betul2 dalam bulatan tu..tepi kedai kraftangan tak silap aku..haha..tu pun aku cari tak jumpa..


Entri pertama untuk hadif

Ok ni first entry utk hadif..anak kedua aku..ye la utk abg dia harraz byk entry..nnti bila hadif dh besar mesti dia kecik hati kalau takda entri utk dia...


Dia dh setahun lebih.Ok ni rambut dia baru potong..tekup ngn tempurung kelapa pastu gunting..kreatif kan hehe..

Hadif ni dia dagu lekuk..dan ada lesung pipit kt pipi kanan.dia rambut kerinting.abg dia rambut lurus.semua bende dia mkn..pendek kata tolak kayu ngn batu je dia x mkn..



Filem review: Dangal

Ok aku agak ketinggalan utk tgk cita ni..pas tgk baru aku tau napa filem ni rating dia tinggi..ni filem india yg kedua yg aku tgk dan best selepas 3 idiot..

Ok filem ni best..bagi yg tak pernah tgk kena tgk..cite ni tentang sukan sbenarnya..sesuai utk sapa2 yg minat sukan..based on true story.byk cerita tentang family hood..


Produk review: Cat Repellent Daiso

Image result for bagi kucing lari..daiso
Gambar ihsan google
Ok produk ni aku beli dari daiso IOI putrajaya..satu paket rm5.made in japan..aku dah pakai..sangat2 berkesan..kucing dah tak berak kt rumput kt rumah aku dah..dan lagi satu bende ni tahan hujan..dah berbulan bulan masih berkesan..utk itu aku sangat respek dgn teknologi jepun..produk ni sgt genius..

Jadi aku dah batalkan plan B aku untuk tangkap kucing2 yg berak kt rumah aku tu utk dijadikan sup...


Product review: Gillette mach 3

Image result for gillette mach 3
Souce:Google
Ok ni first time aku tulis produk review utk lelaki..shaver ni aku dapat free masa gi konvo adik ipar aku kt UTEM aritu..cuma install app youth community je dlm hp.pastu scan code dia..pastu dpt free..

Ok gillette tak bayar aku k utk review ni..cuma nak cita shaver ni bagus sgt aku rasa..dia ada 3 mata..dan mata dia boleh beli asing..smooth je dan sgt tajam..bulu2 tak sangkut pun kt celah2 mata dia..tu yg aku suka..jadi senang nk bersih kan..

Harga memang mahal lah dari shaver biasa tapi dia tahan lama..berbaloi aku rasa...

Tanam pokok eksotik kt rumah...

 Skrang aku dh ada hobi baru sejak duduk rumah yg ada tanah ni..aku tanam pokok pokok yg pelik kt rumah hahaha


Antara pokok yg aku tanam..pokok bayam cina..pokok mexican mint..mexican mint ni bagus untuk rawat batuk..bancuh teh o pastu bubuh daun dia..utk baby boleh bg mandi air dia..


Blah kiri skali anak pokok delima..mexican mint lg..pudina biasa..anak pokok lidah buaya dgn anak pokok laici..rare kan aku try tanam laici haha..aku suka makan laici


Dua anak pokok pisang emas ni mak aku paksa aku tanam.terpaksa rela.hahaha..sbb aku tgk mak aku dh bubuh siap2 dalam kete suh bawak balik tanam..pandan dan serai tu tak pelik lah kan..byk guna tu..dr tanam bunga baik tanam pandan..leh masak nasik kemak hehe..nyum2


Ni pokok lemon..pelik betul aku ulat suka sungguh makan daun dia..sedap sgt ka daun dia...


Ni pokok limau kasturi..pun sama gak..ulat suka betul makan daun dia

Ketiga tiga pokok ni pokok avocado..tanam dari bijik..bukan grafted..amik masa dlm 6 tahun utk berbuah..klau grafted dlm 3 tahun..pokok avocado ni bagus utk cegah kanser

Ni sapa tak kenai memang pendek umur..pokok kari

Pokok kiri skali pokok halia...daun dia pun ulat suka makan..pelik gak aku..,ulat ni dia pilih pokok gak..pokok pandan yg punya banyak daun dia x mkn plak


Ni pokok bidara apple...daun dia buat mandi jenayah..buat mandi terkena sihir..satu satunya daun di dunia yg jin takut..daun bidara

kerja gila yang pernah aku buat dulu..

Camping dengan kengkawan kat tepi pantai yang sunyi
     
          Masa tu umur aku form 3...cuti pertengahan tahun.nk amik PMR pun leh rileks lg g camping haha..jadi kawan aku ajak g camping tepi pantai kat telok bayu sambil mancing ikan.pantai ni jauh dari rumah org dgn jalan utama..adik aku pun join..kumpul duit sorang sikit beli sardin, teloq ngn roti untuk bekfast..

Siang memang ada orang datang picnic


pantai ni bersebelahan je dgn lombong
Malam tu kami buat unggun api.mancing ikan.dpt lah sekor dua..takda apa perkara yg menyeramkan jadi.boring.hehe...pagi bangun masak bekfast balik..

Tolong tafsirkan mimpi aku ni...

Malam lepas aku mimpi yg sgt jelas dan aku masih ingat details mimpi tu lepas bangun tido..

Aku mimpi aku jalan2 kt sebatang sungai pastu aku jumpa kt sungai tu mcm gua kt tepi sungai..aku cari2 dlm pasir kt dlm sungai tu pastu jumpa emas2..byk gak lah..pastu dengan rasa tamak halobanya aku pun amik bubuh dlm kocek baju..dah berangan nk gi gadai kt kedai emas haha..

Sebelum aku nk gadai tu aku tengok emas2 yg amik tu lembut sgt sampai leh patahkan..rupa2 nya tu bukan emas tapi coklat yg kulit luar dia kaler emas..huhu ni bukan tipu tapi kenyataan..kecewanya tak yah ckp lah haha...

So apa korang tafsir mimpi ni...

Beli murtabak kt pasar ramadan

   

Erm tak lama lg nk puasa dah..Dulu ikut arwah abah pegi pasar ramadan

Tetiba abah singgah kedai murtabak..terus abah order..

"Dik murtabak bawang satu dik"  Peniaga dgn muka pelik pun ckp..

"Kite x da murtabak bawang lah pakcik.yg ada murtabak ayam n daging je"

Abah aku dgn slumber jawab balik...

"Semalam awat beli penuh bawang saja seketoi daging pun x dak"

Terdiam peniaga tu...aku lg la blur..hehehe....

Pengalaman menyeramkan masa pergi kerja...

Aku ni keje shift..jd ada shift pagi, shift ptg dgn malam..

Ada satu pagi ni aku shift pagi lah..naik kete kuar umah dlm kul 5.50 pagi mcm tu lah..guna laluan belakang dari nilai 3 ke arah tol bukit mahkota

Jalan tu memang sunyi lah takda kete ngn rumah jarang2 je sbb situ byk lot banglo je..cuma ada banglo dua tiga bijik je..

Tengah duk drive tu aku rasa pelik lah mcm ada org kt blkang..pandang cermin pandang belakang bukan main terkejut aku tgk..tgk muka dlm cermin blakang tu..rupa-rupanya aku terkejut tgk muka sendiri..wahahahaha..ada ka patut tgk muka sendiri dlm cermin boleh takut sendiri hahahahahanat..

Kesimpulanya sebelum korang takut tgk sesuatu pastikan dulu tu muka siapa hahaha..klau masih takut lg tgk muka sendiri mohon buat plastic surgery..

P.S / Aku pernah melompat sbb terkejut tgk plastik ferrero roche tu..ingatkan lipas hahaha

Cepat beli rumah di nilai!!!

       Ok post ni utk mereka yg dh keje dan keje area lembah klang, kl putrajaya dan nilai. Kami dh beli rumah teres kt nilai tahun lepas. Aku tgk nilai ni semakin pesat membangun. Nilai rumah kt sini dah naik berkali2 ganda..Ok aku nk share sbb mengapa hartanah kt nilai dah naik mendadak

1. Pembangunan yg lebih jauh dari nilai pesat membangun mcm ainsdale dan seremban 2 dan seremban. Jadi secara tak langsung rumah area nilai naik

2. Byk shopping mall tgh buat kt nilai..dh ada tesco, mesamall dan giant.rumah2 kedai pesat membangun

3. Dekat ngn klia dan putrajaya.

4. Dengar2 cerita highspeed train akan lalu nilai

5. Byk highway keliling nilai

6. Byk kolej dan uni kt nilai

7. Nilai akan jadi bandar mcm  bangi dlm 5 ke 10 tahun akan datang..nilai adalah sempadan bangi

8. Nilai masih lg kawasan yg ramai didiami org melayu.

9. Ada khabar angin LCCT baru akan di buat kt nilai

Jadi sapa yg dh keje tu. cepat2 beli rumah area nilai..rumah teres kt nilai dh cecah 400 ribu lebih..kondo masih murah dlm 250 ribu lebih..pemaju takkan turunkan harga rumah klau permintaan byk.pemaju akan tunggu hingga kita terpaksa beli sbb dh takda rumah lain..

Pengalaman balik kg naik ETS

Minggu ni balik kg naik ets dr kl sentral ke butterworth..first time naik ets..dh lama sgt x naik kete api jarak jauh

Byk dh perubahan kete api malaysia ni..dh laju..tgk boleh lebih 140kmh dia pecut..view sepanjang perjalanan mungkin x secantik kt new zealand..tp ok lah

Byk  lalu kawasan  kelapa sawit..patut lah malaysia ni negara pengeluar utama dunia..

Aritu aku balik hari hujan..jd dm tren sejuk..nasib baik aku pakai sweater.cumanya aku kesian yg x bwk sweater tu tgk sejuk..aku cadangkan ets sediakan selimut utk dipinjamkan..letak lah cagaran rm5 ke..

Lg satu letak wifi free satu hehe.senang nk wat keje dlm tren guna laptop..cewahh..poyo je..x lah malu sgt nk ckp phone smbil ckp kuat2 projek juta2..haha

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...