Apps facebook baru bagi slow hp

Sejak update apps facebook ni.hp aku jd slow sgt..abis semua memory  fb tarik..rasa android  je jd mcm ni..tambah2 hp cap ayam aku..jd aku uninstall apps facebook.rupanya fb byk apps.install balik apps facebook lite..yg ni lebih ringan dan laju..setel masalah..genius x aku..kalau org kaya dia setel masalah beli hp baru je

Saja test install apps blogger kt hp

Baru install apps blogger kt hp cikai aku hahahah..org lain dh tukar hp iphone lah.lenovo.oppo aku masih maintain pakai samsung grand duos..zuhud x aku haha.

Pastu lg best aku pakai topup prepaid celcom ja..org lain semua dh pakai postpaid...haha..

Rupanya pakai apps blogger ni lg mudah nk update kt blogs

Apa yg aku kesal aku tak buat masa kat U dulu...

Wow tak sangka aku guna word kesal walaupun SPM BM dpt C je hahaha..aku rasa rugi dulu masa kt U x blajaq photoshop ke adobe ilustrator ke sbbnya bila aku dh keje..bila ada function bos suh aku plak yg buat brochure ngan bunting..brochure tu ok lah still boleh pakai power point je tapi bunting tak leh sbb bunting size dia besar..mau tak mau kena pakai potoshop atau ilustrator..Jd mana2 budak U yg masih blajar amik course photoshop..senang nnti dpt keje..

Lg satu bg budak teknikal mcm aku..rugi tak amik lesen cisco dulu..huhu..ilmu pasal IP..




Sifat orang-orang genius dan pandai

Aku mula prasan yang orang2 genius dan pandai nie ada sifat2 pelik dan sikap yang buat dorang jadi pandai selain dari faktor genetik.

Aku mula dari pemerhatian aku masa kat sekolah teknik TARP pinang dulu..ada beberapa budak genius..first senior aku..nama dia mursyidi.budak mekanikal.seorang ketua pengawas.ketua persatuan pelajar islam..bilal dan juga merangkap imam di asrama..SPM straight A1.First salah satu faktor dia genius sbb dia ni jaga hubungan dengan tuhan..slalu baca quran lepas magrib.keduanya dia ni tak tido ptg..maksudnya lepas abis sekolah dia terus study sampai ptg..pastu ptg mesti dia bersukan..x mcm aku ptg je mesti tido hahaha..kecuali rabu ptg sbb kelas silat gayung pesaka...tacut tak tacut tak aku ada silat hehe

Kalau sabtu atau ahad plak kalau org lain pas subuh semua sambung tido sampai tghari..dia ni pas subuh terus study tak tido..ini lah sifat terpenting org genius..tak tido lepas subuh..study pg..pastu lepas magrib study tido awal..aku kt sekolah teknik dulu tak genius cuma dpt num 1 je dlm kelas haha..sbb tu tercalon jd pengawas sekolah yg skema lg hensem..

Kedua terpandai kt sekolah teknik TARP ni perempuan melayu..tak ingat nama dia..budak elektrik..sama mcm aku cuma dia duduk kelas pandai num 1..aku duduk kelas elektrik num 2 maksudnya kedua terpandai kelas tu semua ada 3 kelas..jd kira tgh2 lah ahaha..dia ni apa yg aku kagum bila2 ptg2 dia rileks je lari sorang keliling padang beround2 tanpa letih..tak peduli pun org ckp apa kt dia sbb lari sorang2..perempuan plak tu..maybe sbb org tau dia budak pandai..

Masa kat matriks terlalu ramai budak pandai..pinjam buku kt library sampai habis..study sampai tak tido2..terkejut aku..bila tgk budak pandai dari sekolah agama berasrama penuh pun kagum.pandai pastu imam plak tu..hafazan panjang2..budak pandai sekolah agama qiamulail tak tinggal..stdy grup kt surau..fuh kagum aku..ada budak2 genius kt matrik jawapan dia lecturer jadikan skema jawapan sampai tahap mcm tu..

Masa kt uni pun ramai aku jumpa budak genius..terutama batch aku..dorang tido awal..bangun awai pagi study..rajin pergi jumpa lecturer tanya soalan..baik2 dgn lecturer penting supaya lecturer byk bg markah kesian kt kita hehehe..

Masih menulis blog?

Aku tgk skang ni ramai blogger dah stop menulis blog..kalau ada pun blogger sejati yg menulis x kejar rating dan traffic..yg lain yg full time blogger masih ada lg yg menulis setiap hari..blogger dah makin suram dimamah kemodenan zaman milinieum..cewah ayat karangan spm hahaha...

Ada yg masih menulis sbb dia menulis blog ni dh jd mcm diari dia.dia tulis dia x kisah pun ada org komen ke ada org baca ke..dia tak kisah.aiman tak kisah...mcm aku sbb aku nk menulis balik sbb aku nk praktis menaip keyboard dgn laju hahahah rare tak sebab aku...

Ok akhir skali setiap karangan mesti ada penutup kan..maju lah sukan utk negara....

P.S Fakta menarik harini: Perut ular terletak pada seperlima bagian depan dari tubuhnya ^_^


review filem syurga yang tak dirindukan

Okey dh lama sgt aku x buat review filem..filem ni direkemen oleh budak opis aku..fb dia nama penyokong makan kuaci..okey boleh search hahaha...dia pun peminat filem indon ni mcm citer tenggelamnya kapal van der wijk..sampai dh pergi ke padang indonesia

Ok berbalik kpd filem ni aku rasa filem ni agak best tapi belum setanding cita kapal van de wijk tu lah..cumanya jalan cerita tak logik sgt lah..tp filem mana ada yg logik kan hehe..part yg aku rasa kurang logik bila dia sanggup nk kawin dgn org tu sebab nk selamatkan dia dr bunuh diri..klise

Part dia tinggalkan anak dia bg suami dia jaga pun agak kurang logik sbb mana ada mak yg sanggup tinggalkan anak dia bg org lain jaga.bukan dia miskin pun.tp dh nama pun filem kan kita layan je lah hahaha

mcm biase citer tergantung..suh tgk next sequel huhuh..please bg hepy ending sikit..asyik bg tragik ending je boring...

tips sebelum masuk university


  1. Jangan download atau copy movie atau drama..kalau tak korang takkan dpt study dan bilik korang akan jadi pawagam..bila korang tak stdy korang fail bila korang fail korang repeat..bila dh grad takda keje sbb pointer rendah..
  2. Jangan beli handphone mahal2 lepas dapat loan atau biasiswa.beli yg murah2 je..vivo ke.lenovo ke.xiaomi ke..minimouse ke.coco crunch ke.sbbnya nnti korang tak stdy gak duk main hp..pastu korang akan abis duit nk mkn..pastu mkn maggie..makan maggie jd bodo..pastu fail kena repeat..
  3. Jangan kapel masa kt u..sbbnya nnti korang tak stdy sbb asyik dating tgk wayang je..lebih teruk kalau korang putus cinta masa kt u.korang akan tertekan.pas tertekan korang fail..pastu kena repeat hahaha..lg satu klau termengandung korang kena kawin pastu kena repeat gak
  4. Jangan beli komputer jenis desktop..beli laptop murah2 pun ok sbbnya kalau korang buat discussion ngn kengkawn kt luar senang..nk guna wifi library pun senang haha..nk pindah senang haha..nk balik kg pun senang leh buat asignment kt kg..nmpk tak nampak tak

CARA UJI KESEGARAN TELUR

CARA UJI KESEGARAN TELUR
========================

Sebelum membuat kek, sila buat ujian kesegaran telur dulu ye kerana tahap kesegaran telur sangat mempengaruhi kejadian kek yang bakal anda hasilnya. Jika boleh, belilah telur dipasar atau pasaraya yang ramai pengunjungnya untuk mengelakkan dari membeli telur yang lama dan tidak fresh.

Ujian kesegaran Telur
=================

Rendam telur di dalam besen dan perhatikan tahap kesegaran telur anda. Jika:

1. Sangat Segar- Telur yang amat segar akan tenggelam ke bawah dan terbaring dengan elok.

2. Berusia Seminggu-Telur yang dah seminggu akan tenggelam tetapi bahagian hujung yang ‘gemuk’ pada telur akan terangkat sedikit

3. Berusia 3 minggu- Telur yang berusia 3 minggu akan seimbang pada bahagian yang runcing manakala bahagian yang ‘gemuk’ akan naik ke atas.

4. Telur Busuk- Telur yang dah lama akan terapung, terlonjak ke permukaan air.So jangan makan.

Untuk membuat kek, telur yang tenggelam dan terbaring elok sangat sesuai digunakan.

ANTARA ILMU HUTAN YANG PERLU DIKETAHUI

ANTARA ILMU HUTAN YANG PERLU DIKETAHUI

1. Lumut Taik Kera. Kalau kita jalan diwaktu malam, terutama di hutan padat dekat dgn air terjun atau sungai (mcm kes saya kat Janda Baik), bila kita jalan dalam gelap, kita akan nampak ada benda2 bercahaya warna hijau..ala2 benda yg pendarcahaya. Benda yg bercahaya tu ialah lumut taik kera, bila siang tak nampak apa2, bila malam dia akan keluarkan cahaya walaupun dgn skit bantuan cahaya dr bulan bintang. Yg bestnya, lumut ni hanya tumbuh didenai (laluan binatang atau orang), so kalau sesat..ikut je laluan ni diwaktu malam, insyaAllah..tak langgar pokok.

2. Ular tedung. Kalau terserempak dgn ular masa dlm hutan, jangan buat gerakan mengejut..stay still dan undur balik. Ular tedung tak mematuk bila kepala dia tengah kembang penuh, sebaliknya akan mematuk bila kepala dia kembang separuh je. Oleh tu, kita acah2 bagi ular tu kembang penuh dgn ranting kayu dan berundur2 pelan2. - belajar dr orang asli.

3. Kera / lutong dan spesis yg sama. Spesis kera takkan lari bila kita libas dgn sebatang ranting kayu, in fact dia leih lincah dr gerakan ranting kita. Utk halau kera, patahkan pokok renek dgn daun dan ranting yg mengembang..dan hayunkan kat kera tu..baru lari (rasionalnya, ranting + daun yg kembang tu nampak lagi besar dr sebatang ranting) - belajar dr askar.

4. Harimau. kalau mancing dlm hutan, sedang dlm hutan tu bunyi penuh dgn unggas serangga, tetiba hutan tu jadik sunyi sepi, biasanya ada haiwan menghendap..terutamanya harimau, harimau akar dan beruang. Selepas hutan jadi 'diam', kemudian disusuli dgn bau hamis..confirm harimau..hehehe..apa lagi, bagi letup satu mercun bola la.. - belajar dr orang asli.

5. Beruang madu. Hutan paya kat Malaysia banyak beruang madu (yg kecik tu, sekerat pinggan dgn dada kaler oren),kalau terserempak, kita yg perlu menjerit dan buat seperti nak kejar, automatik beruang tu akan lari. - belajar dr orang asli.

6. Kepala air. Kalo khemah kat tepi sungai, jangan buat khemah kat tepi air, buat dibahagian /kawasan yg pokok2nya besar. Tandakan satu batu yg besar, kalo tengah malam batu tu hilang, maknanya air tengah naik la tu..- belajar dgn kaki pancing.

7. Tanda-tanda kepala air. Kalo hujan kat hulu, biasanya akan ada kepala air (air naik dr dlm perbezaan paras 5 kaki tak sampai 10 minit). Tanda2 lain yg kita perlu tengok ialah kehadiran buih2 putih kat tempat tak berbuih (klu kat tempat air jatuh for sure ada buih)..maksud saya kat tempat air mengalir biasa, tetiba ada buih2 halus timbul. Tu tandanya arus bawah lagi laju dr arus atas. pastu, akan ada daun basah hanyut, then barulah ada perubahan warna air, dr jernih ke warna oren, coklat dll. Biasanya perubahan ni sekejap saja, dalam 5-6 minit sebelum arus besar datang (kepala air)..sama kes kat Dam Chamang, bentong..saya dah kena. Tambah skit, kalo kepala air datang, bunyi air lebih kuat dr biasa, dr kejauhan dah dengar.

8. Nak masak air. Jangan amik air kat tepi sungai, amik kat tengah sungai atau tempat yg mengalir deras. Rationalnya, tikus, rusa, kancil, babi dll kencing kat tepi sungai, arus akan tolak air kencing tu ke tebing. So, amik yg tengah2. - belajar ngan askar.

9. Binatang besar. Kera atau monyet akan lari dan buat bising bila ada bahaya i.e harimau, gajah, badak, seladang dll. Kalau dr jauh dengar bunyi kera dl buat bising..tentu ada binatang besar tengah lalu. - belajar dgn orang asli.

10. Makan makanan yg dimasak i.e ikan bakar dll. Semasa kat hutan, kami mesti makan sampai habis dan hanyutkan / tanam lebihan makanan sebab bau makanan ni akan menarik perhatian beruang, kera, gajah utk datang bertandang. - ni belajar ngan kaki pancing lain.

11. Buat semua perkara sebelum jam 5.00 petang. Biasanya, bila kami kat hutan, kami akan selesaikan semua urusan (masak, mandi, basuh dll) sebelum jam 5.00 petang. Sebab, dlm pukul 5.00 lebih, hutan dah gelap disebabkan oleh kanopi pokok dan kecondongan matahari. - belajar dr pengalaman.

12. Hutan yg bising dgn bunyi unggas lebih baik di waktu malam drpd hutan yg sunyi sepi. Bila hutan sepi, mesti ada apa2 yg tak kena. - orang asli.

Ok, masuk bab amalan bukak khemah (Rule and system dia la..bukan amalan yg spritual ni..).

1. Cari kanopi yg masih hijau. Bila dah tentukan nak khemah, dongak ke atas, cari pokok muda dan kanopi (rimbunan daun) yg masih hijau..so, risiko kena hempap ranting dahan bila angin kuat rendah.

2. Ketinggian dr paras air. Bila dah tentukan mana bahagian yg lapang nak dibuat, tentukan ketinggian khemah sekurang2 4 kaki dr aras air sungai, kalau landai..jangan buat khemah kat situ, biasanya kawasan landai, akan ada banyak pokok2 rendah dan renek mcm pokok senduduk dll..tu tandanya air selalu naik kat kawasan tu. Cari kat kawasan yg pokoknya besar2.

3. Tentukan laluan / denai didalam radius kawasan 20 meter dr khemah. Jangan buat khemah didalam laluan denai, sebab laluan denai bukan utk manusia sahaja, ianya adalah laluan binatang lain jugak. kang seladang tumpang tidur.

4. Bersihkan lantai tapak perkhemahan drpada daun dan pokok2 renek (potong je pokok2 kecik ni,kang dia tumbuh balik). Pakai je ranting pokok2, sapu sampai nampak tanah dan takdak daun, so, risiko terkena sengat lipan, kala jengking dll tu kurang skit.

5. Dah ready, baru tabur karbaid kaler kuning tu.

6. Kalau pakai khemah jenis igloo atau T shape, pasang khemah kat secara menghadap /berhadapan dan unggun api kat tengah.

7. Dlm nyalaan unggun api tu, standby dgn beberapa batang kayu panjang. Kalo boleh, sesuai dgn jumlah orang yg pergi camping tu. Bila ada bahaya, perimeter diceroboh, apa lagi..capai la kayu yg ada api ni sebagai senjata, parang pisau..binatang tak takut. Api? confirm depa lari..

8. Kalo ikut pengalaman saya, kami memang buat perimeter, risau gak kot2 binatang datang (beruang terutamanya) datang ke khemah sebab bau masakan kami. Kami suka buat pagar dgn tali tangsi disambing dgn loceng, terlanggar je tali tu, loceng akan bunyi.

Kredit: Segamat Outdoor World

Kisah kejayaan pengasas KFC

At age 5 his Father died.
At age 16 he quit school.
At age 17 he had already lost four jobs.
At age 18 he got married.
Between ages 18 and 22, he was a railroad conductor and failed.
He joined the army and washed out there.
He applied for law school he was rejected.
He became an insurance sales man and failed again.
At age 19 he became a father.
At age 20 his wife left him and took their baby daughter.
He became a cook and dishwasher in a small cafe.
He failed in an attempt to kidnap his own daughter, and eventually he convinced his wife to return home.
At age 65 he retired.
On the 1st day of retirement he received a cheque from the Government for $105.
He felt that the Government was saying that he couldn’t provide for himself.
He decided to commit suicide, it wasn’t worth living anymore; he had failed so much.
He sat under a tree writing his will, but instead, he wrote what he would have accomplished with his life. He realised there was much more that he hadn’t done. There was one thing he could do better than anyone he knew. And that was how to cook.
So he borrowed $87 against his cheque and bought and fried up some chicken using his recipe, and went door to door to sell them to his neighbours in Kentucky.
Remember at age 65 he was ready to commit suicide.
But at age 88 Colonel Sanders, founder of Kentucky Fried Chicken (KFC) Empire was a billionaire.
Moral of the story: Attitude. It's never too late to start all over.
MOST IMPORTANLY, IT'S ALL ABOUT YOUR ATTITUDE. NEVER GIVE UP NO MATTER HOW HARD IT GETS.
You have what it takes to be successful. Go for it and make a difference. No guts no glory. It's never too old to dream.

Review jenis-jenis tayar di malaysia

review tayar yang banyak di malaysia. untuk rujukan dan pengetahuan. bukan semua tayar bagus macam banyak bengkel tayar cakap. ayah saya suruh niaga jujur. jadi anda nilaikan sendiri dari review satu dunia nih. mencari tayar biarlah berpadan dengan budget, supaya kita boleh maksimumkan budget anda. kalau betul nak tayar sedap memang mahal an an an an. aku pakai michelin energy XM2 tu time hujan memang bagus tayar dia..tak slide sgt lah haha..time hujan bawak slow2 ye



















































LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...