Ni nak kata unik ke atau macamana ni?

Gula-gula yang dijual di pasaraya Supermas di Kg. Raja, Besut, Terengganu. Ni nak kata unik ke atau macamana ni?

Betul kah kebanyakan orang kaya takda adab?


Betul kah ramai orang kaya suka parking kereta sesuka hati..ye lah duit byk setakat nak bayaq kompaun kena lock tayar celah gigi je dia byr....suka bawak laju2..pastu bagi high beam kt kereta org lain....ye lah setakat saman 3 ratus ada berpuluh2 pun dorang leh byar rilek je..

Pengumuman nama anak

Nama diberi ialah HARRAZ QADRI...HARRAZ bermaksud yang amat warak manakala QADRI plak bermaksud kesanggupanku..bagi nama yg ke'arab'an sikit supaya bila org dgr nama pun dah tahu agama islam...

Masa lahir berat 3.4kg dan berdarah O positive..maaf lah tak dapat nak post gambar kt sini sbb Harraz kecik lg..takut terkena penyakit ain.penyakit ain takda kaitan ngn org nama ain ye hehe..leh tanya pokcik gugel ye..dekat FB pun tak post pic sbb takut nanti mereka yang dh kawin lama takda anak tgk sedeh...Harraz Qadri bin .....maaf lah nama aku tak leh post kt sini sbb sedap sgt..takut2 nanti korang guna nama aku plak letak nama kt anak korang kihkihkihkih bluekkkkk...:-p


10 Makanan Terbaik Dalam Membentuk Tubuh Ideal

10 Makanan Terbaik Dalam Membentuk Tubuh Ideal - Makan tak hanya sekadar untuk menghilangkan rasa lapar. Anda harus selalu memperhatikan hidangan makanan untuk menjaga keseimbangan nutrisi sehingga tubuh selalu sihat sekaligus mewujudkan berat badan yang ideal. 

Berikut 10 jenis makanan yang berkhasiat bagi kesehatan tubuh Anda:

1. Apple

Merupakan sumber antioksidan terbaik untuk melawan radikal bebas yang menjadi penyebab berbagai penyakit dan penuaan usia. Mengambil apple secara teratur dapat mencegah penyakit jantung. 

2. Avocado


Penyelidik dari Ohio State University mengungkapkan bahawa vitamin yang terkandung dalam buah avacado dapat mencegah pertumbuhan sel penyebab kanser. Avocado merupakan sumber kalori yang sihat dan tidak mengandungi lemak sehingga menjadi pilihan yang tepat untuk menurunkan berat badan. 

3. Blueberry


Mengambil blueberry secara rutin dapat meningkatkan imunitasi tubuh kerana blueberry kaya akan kandungan antioksidan dan anti inflamasi. Penelitian yang dilakukan Texas Women’s University mengungkapkan bahawa buah ini dapat menjaga berat badan tetap ideal.

4. Brokoli

Menurut The American Cancer Society,kandungan fitokimia antikanser dalam brokoli dapat mencegah risiko kanser payudara, usus, dan paru-paru. Kandungan asam folat di dalamnya juga mengurangi risiko penyakit Alzheimer. 

5. Gandum

Kandungan serat yang tinggi membuat makanan berbahan gandum dapat mengatasi masalah pencernaan. Menurut jurnal Obesity, gandum juga berkhasiat mengurangi lemak yang tersembunyi di bahagian dalam perut yang boleh memicu penyakit hati.   


6. Salmon

Jenis ikan laut, seperti salmon mengadungi asam lemak dan omega-3 yang bermanfaat untuk kesihatan jantung dan sistem saraf. 

7. Kacang Almond

Kerana vitamin E yang tinggi, almond menjadi makanan antioksidan yang mampu mencegah kerosakan sel akibat radikal bebas. Almond juga mengandungi serat, zat besi, kalsium, dan riboflavin yang dapat mengurangi penimbunan kalori dalam bentuk lemak tubuh sehingga mengurangi risiko kelebihan berat badan. 

8. Kentang

The Center for Science menemukan fakta bahwa kentang mengandungi vitamin B6 yang bermanfaat untuk menghilangkan stres dan membuat tubuh lebih relaks.

9. Oatmeal

Mengambil semangkuk oatmeal setiap hari dapat menjaga kadar kolesterol dan gula darah tetap normal. Dengan kandungan karbohidrat kompleks dan beta-glucans, yakni jenis serat yang mudah larut dalam air, makanan ini dapat mencegah penyakit jantung dan obesitas.

10. Sayuran Hijau

Sebagai sumber serat yang bebas lemak, sayuran hijau bermanfaat melancarkan pencernaan dan merupakan menu diet yang sihat. Sayuran hijau juga mengandungi kalsium yang berkhasiat memperkuat tulang dan klorofil yang dapat melindungi tubuh terhadap risiko kanser.

Salah paham


Aplikasi camera 360


Sazali dan ayah


Gempar - CIA kesan maklumat terbaru di Malaysia


Gempar - CIA kesan maklumat terbaru di Malaysia
Pihak CIA yg turut terlibat dalam pencarian MH 370 benar-benar terkejut apabila satelit mereka mencerap suatu penemuan baru di Utara Tanah Air Malaysia.
Akibatnya CIA telah mengklasifikasikan tiga negeri di Utara semenanjung, iaitu negeri Kedah, Pulau Pinang dan Perlis sebagai negeri tercangih dan berpotensi dijadikan hub teknologi tinggi.
Ini disebabkan pihak CIA mendapati rata2 rakyat di negeri2 tersebut sering berbicara tentang teknologi satelit atau sebutan ringkasnya SAT contohnya .... maiSAT, SATlagi, dudukSAT ... dan TungguSAT.
Ketiga-tiga negeri ini juga dipercayai turut berkongsi menggunakan satelit mereka sendiri yg dipanggil SATno ... kerana pihak CIA mendapati ayat ini amat kerap digunakan diketiga negeri2 tersebut - Sumber Radio Karat

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Busuk