Nasi goreng tanpa GST yang sebenar

pemalaih sungguh....semua tak hiris korang mesti tertanya tanya mana teluq..teluq sebenarnya dah di goreng pada suhu 110 darjah celsius kemudian dijadikan abu dan di gaul bersama nasik

ISTILAH SEDERHANA DALAM BAHASA KOREA

ISTILAH SEDERHANA DALAM BAHASA KOREA:

maknae : sebutan untuk yang paling muda dalam anggota
Saranghae : ‘aku cinta kamu’ dalam bahasa korea
Mianhae : ‘maaf’ dalam bahasa korea
kamsahamnida / komawo : ‘terima kasih’ dalam bahasa korea
Yeoja : ‘perempuan’ dalam bahasa korea
Namja : ‘laki-laki’ dalam bahasa korea
chingu : ‘teman’ dalam bahasa korea
Yeoja-chingu : ‘pacar perempuan’ dalam bahasa korea
Namja-chingu : ‘pacar laki-laki’ dalam bahasa korea
Halmeoni : ‘nenek’ dalam bahasa korea
Harabeoji : ‘Kakek’ dalam bahasa korea
eomma : ‘mama’ dalam bahasa korea
appa : ‘papa’ dalam bahasa korea
ajusshi : ‘paman’ dalam bahasa korea
ajumma : ‘bibi’ dalam bahasa korea
Hyung : ‘kakak laki-laki’ dalam bahasa korea (bila yang mengucapkan adalah laki-laki)
Nunna : ‘kakak perempuan’ dalam bahasa korea (bila yang mengucapkan adalah laki-laki)
Oppa : ‘kakak laki-laki’ dalam bahasa korea (bila yang mengucapkan adalah perempuan)
Eonni : ‘kakak perempuan’ dalam bahasa korea (bila yang mengucapkan adalah perempuan)
Dongsaeng : ‘adik’ dalam bahasa korea
Yeo-Dongsaeng : ‘adik perempuan’ dalam bahasa korea
Namja-Dongsaeng : ‘adik laki-laki’ dalam bahasa korea
Netizen : ‘Internet Citizens’ orang yang merupakan bagian dari komunitas internet.
MV : Music Video
CF : Commercial Films
Cyworld : tempat dimana member suju dan elf bisa berinteraksi lewat dunia maya
antis / AF : kebalikan dari fans (Anti-Fans) ,, orang2 yang ga suka dengan artis tsb

cre: caca-care.blogspot.com
Via: Yuna World
share: kbpkoreafamily.blogspot.com

Mengelamun Baik Untuk Anda? Bagaimana?

Biasa orang cakap mengelamun ni tanda fikiran terganggu, ada masalah cinta, keluarga atau masalah di pejabat. Mengelamun ini ibarat makan tak lalu, mandi tak basah, akibatnya kalau anda mengelamun.

Hilang tumpuan tu memang tak baik tapi namun seperti yang ditulis didalam Daily Health Post, hasil penelitian mereka menemui kebaikan mengelamun. Jom baca:


1. Lebih empati
mereka yang 'kuat berangan' ini dilihat lebih prihatin dan lebih mudah berempati. Dengan era serba canggih ini, hubungan antara ingatan, imaginasi adalah kuat dan mudah mereka mengerti tindakan pihak lain.

2.Menajamkan ingatan
Menurut american Psychological Association, membayangkan sesuatu dari perspektif berbeza adalah cara berkesan otak untuk mengingat informasi secara khusus.

3. Meningkatkan kreativiti
Setelah diteliti, kreativi bermula daripada khayalan. Melalui khayalan, otak bekerja dengan lebih aktif untuk menghasilkan sesuatu kerana berkhayal mampu mendidik mereka berfikir dari pelbagai sudut.

4.Menggembirakan hati
Mengelamun tak terbatas untuk perkara yang berat. kadang-kadang perkara remeh yang menggembirakan mampu membuatkan manusia ceria. Ini akan meningkatkan hari anda lebih baik dan menimbulkan rasa tenang.

Penduduk terkejut ribuan ikan melompat dari laut 'bunuh diri'


Gambar Apple Daily Hong Kong

Penduduk di Hong Kong dikejutkan apabila puluhan ribu ikan memilih 'membunuh diri' secara beramai-ramai dengan melompat keluar dari laut dan terdampar di darat.

Kejadian luar biasa yang berlaku di St. Stephen’s Bay di daerah Stanley itu segera mengundang kebimbangan orang ramai mengenai bencana yang mungkin berlaku.

Sinchew Daily melaporkan, para pakar mengaitkan kejadian itu dengan beberapa kemungkinan termasuk perubahan cuaca secara mendadak.

Fenomena itu juga dikaitkan sebagai petanda awal berlakunya gempa bumi dan taufan.

Selain itu, kapal besar yang melintas juga mungkin mengejutkan kumpulan ikan seterusnya mendorong mereka melompat keluar dari laut.

Kejadian itu berlaku pada pukul 4 petang, Ahad lalu dan kemunculan ikan yang ramai di pantai berbatu mengeluarkan bunyi tertentu apabila ikan tersebut 'melompat-lompat' di darat.

Pakar perikanan memberitahu ikan tersebut adalah ikan sardin sementara pakar kajian haiwan berpendapat fenomena itu luar biasa dan jarang berlaku.

"Fenomena itu merupakan kelakuan luar biasa daripada haiwan. Ikan biasanya tidak akan berenang secara berkumpulan ke arah pesisir pantai, apatah lagi melompat ke darat," katanya.


http://malaysiagazette.com/ms/akhbar...kan-bunuh-diri

Mason dan ayamnya Love Bird


edisi d'awww 

Mason dan ayamnya Love Bird



Mason selepas haircut kelihatan lain dimata Love bird

nak pelo.... eh lain ni, Mason ke Ellen degeneres? better cekidaut


Oh.... betullah... wajah kesayangan ambe Masong....



[suara garau] nak pelokkk juga nak pelokkk
pigidah!

LG Perkenal Model TV Boleh Gulung Seperti Kertas





Setelah berjaya memperkenalkan model televisyen paling nipis di dunia yang boleh dilekatkan di permukaan dinding macamwallpaper bulan lalu, kali ini LG bakal muncul dengan model yang lebih canggih.

Firma gergasi elektronik Korea Selatan itu dilaporkan akan mempamerkan set televisyen saiz kecil dengan skrin boleh digulung sehingga ukur lilit 3 sentimeter seumpama kertas tanpa menjejaskan langsung kualiti lapisan layar.

Ia masih lagi mengguna pakai teknologi televisyen keluaran LG sebelum ini iaitu OLED atau organic light-emitting diode yang dahulunya seumpama kertas dinding untuk ditampal pada ruang permukaan dinding rumah.



Kini teknologi OLED ini diubah suai agar boleh digulung, namun buat permulaan LG hanya mencipta skrin kecil berukuran 18 inci sebelum meningkatkan saiz TV super-tipis itu sehingga 
lebih 60 inci menjelang tahun 2017.

Prototaip model paling canggih tersebut yang ideanya sudah didedahkan kepada umum sejak tahun lalu; bakal dipamerkan menerusi persidangan Society for Information Display 2015 di Amerika Syarikat pada Ahad ini.

OLED dijangka menjadi model televisyen masa depan dan bulan lalu, LG melancarkan beberapa model yang menggunakan teknologi ini dengan saiz ukuran 55 inci yang tebalnya pula kurang daripada 1 milimeter.

Harga TV OLED 65 inci keluaran LG, misalnya mencecah AS$9,000 (RM33,300) tetapi syarikat itu yakin dengan masa depan teknologi tersebut sejajar dengan kecanggihan industri penyiaran dunia.
- CARI Infonet




Sumber : Agensi/ H.A.Amree

DIY shelf untuk mesin basuh

Papan tu aku cat balik..papan lebihan dari kabinet dapur..L shape tu aku beli kt kedai hardware..simple dan murah

Koleksi idea kreatif yang aku rasa macam nak cuba buat

Cantik kan wall box nie
Dalam ni letak pokok cactus yg kecik2 tu mesti lawa giler
Artistic dan berseni sungguh
Aku ada sebijik gitar yg dh tak pakai..rasa boleh tukar jd hiasan mcm ni kot





Kisah brader Lelep yg sgt seram


SERAM : Misteri Wanita, Bayi dan Duit RM1000 Di R&R Temerloh

Satu kisah yang sangat misteri menjadi viral dilaman sosial semalam. Seorang pelajar IPTA dikenali sebagai Rashidah berkongsi pengalaman pelik dan seram ketika berhenti rehat di kawasan Rehat dan Rawat (RNR) Temerloh, Lebuhraya Pantai Timur (LPT).

Beliau yang dalam perjalanan pulang ke pusat pengajiannya di Bangi berhenti rehat kerana mengalami masalah pening kepala dan lapar. Ketika sedang berehat, beliau didatangi seorang wanita yang sedang  mendukung seorang bayi comel. Dengan mata yang bengkak mungkin akibat menangis, wanita itu menyapa beliau dan meminta sedikit duit untuk mengisi minyak kerana kata wanita misteri itu dompetnya telah hilang.



Pada mulanya beliau terus menyatakan "tiada duit" kerana terfikir banyak kes penipuan di zaman sekarang. Wanita misteri itu masih merayu-rayu hingga akhirnya mengalah dan mula beredar. Ketika wanita itu sedang melangkah meninggalkan beliau, bayi tersebut memandangnya dengan muka yang penuh kesian. 

Rashidah yang tiba-tiba merasa tidak sampai hati  terus mengejar wanita misteri itu dan menyerahkan semua wangnya kepada wanita itu. Sempat juga beliau menangkap gambar wanita itu bagaimana pun gambar yang diperolehi agak kabur.

Yang anehnya, selepas wanita dan bayi itu berlalu pergi, sakit kepala dan lapar yang beliau alami sebelum ini terus hilang.

Beliau meneruskan perjalanan memandangkan hari semakin lewat malam. Ketika sampai di Tol Bentong, seorang penjaga tol menyapa beliau sambil berkata "kenapa letak duit dekat wiper dik?". Rashidah kebingunan dan terus memandang wipernya. Selepas selesai membayar tol, beliau terus berhenti ditepi lebuhraya untuk melihat duit yang diberitahu oleh penjaga tol tadi.



Beliau terkejut dan kebingunan apabila mendapati duit berjumlah RM1000 terselit diwiper keretanya. Rata-rata kenalan facebook beliau juga memberi komen terkejut dan tidak kurang juga menyatakan kemungkinan wanita dan bayi misteri itu adalah bunian.


Rashidah juga sempat menceritakan perkara yang sama pernah terjadi ketika beliau berumur 15 tahun. Ia mungkin seakan-akan "dejavu". 


Banyak kemungkinan dan persoalan yang mula timbul dari mana datangnya duit sejumlah RM1000 itu. Mungkin dari bunian?  ada orang tersalah letak? atau mungkin juga ada individu yang kaya raya segaja ingin menguji kebaikan seseorang secara rawak, sambil menguji sambil bersedekah? Semuanya masih menjadi tanda tanya hingga ke hari ini. 

Namun dari kisah ini dapat kita ambil pedoman, hulurkanlah bantuan pada yang memerlukan dengan penuh ikhlas tanpa mengharapkan balasan. 

DIY Kufi art dan almari kasut ikea



Yg biru tu almari kasut ikea tp kami modify letak barang2 lain dgn buat tmpt letak hiasan..

DIY pasang wallpaper


Dh siap pasang wallpaper..tgk mcm masuk dgn sofa..pasang wallpaper jenis sticker je..senang dan murah..frame gambar beli kt ikea

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...