Perkataan yang biasa dengar dalam drama korea


Update Oct 2019: Setelah berpuluh tahun x tgk cite korea bulan ni aku terjebak gak..tgk hotel del luna..lakonan IU.dh abis tgk..overall cite dia best

Actually drama korea aku kurang sikit tgk sbb drama korea ni meleret2 sampai berpuluh2 episode..tp nk kongsi gak lah word2 yg aku biase dengar dalam drama korea plak..
  • Saranghaeyo / saranghae / - i love u
  • Kamsahamnida - terima kasih
  • Kencana - Its ok, takpa saya tak ape2..bergantung kpd keadaan gak maksud dia
  • Anya haseo / Yoboseyo - Hello..tgk bukan main panjang..selalu time dorang angkat tepon gak
  • Kure / kureso - Ok, sure
  • Aigoooo! / Aishhhhh !! - Dorang selalu ckp bila ada yg tak kena..mcm OMG lah hehe
  • Yah !!!! - Ini pun dorang suka sebut dalam drama..lebih ckp mcm 'hey' 'oi'
  • Oppaaaaaa - Maksud dia Oppah haha..tipu je..maksud mcm abg kot
  • Nuna/noona - Ini selalu laki sebut kt pompuan..kata ganti diri wanita, gadis, perempuan
  • hyung - Ini plak kalau gadis panggil kt laki kot (kena ckp dengan manja haha)
  • Alreseo - Baiklah
  • Ottoke -Apa yang patut aku buat....tgk ayat pendek maksud panjang plak haha
  • Deh / Ne -yes, betul tu
  • Bo, boragu, mworago - Apa yg kamu ckp..tgk mcm2 sebutan kan..tgk slang dan dialect tmpt kt sana lah hehe
  • Wae? -kenapa?
  • Chongmal! / Jinja! -really!
  • Anni - No
  • Gurae -Thats right
  • Arasso - Okay...ini lah word yg paling byk dorang sebut..tak caya try tgk hehe
  • Appa -Ayah
  • Omma -Mak
  • Ahjumma -Perempuan tua, makcik
  • Ahjussi - Pak cik.lelaki tua
  • halmoni -nenek
  • Halboji -Atuk
  • Hajiman -tetapi, tapi..kalau hajima je itu maksudnya berhenti...
  • Krayyyyy - I see, o mcm tu kaa hehehe
  • Teso -lupa..bukan tesco tau..teso hehe
  • Biyane - Maaf
  • Boyaaaaa / Moyaaaa - What the heck hehehe
  • Opsoh -takda hehe
  • Molla, mulla - saya tak tahu
  • hwaiting /fighting - Usaha lg..kena ckp dengan cute sambil kenyit sebelah mata hehe
  • Cuwa hae - Suka

Kalau ada lg korang tau komen lah ye..tp jgn lupa letak maksud skali...

18 comments:

Cik Tie@Akak said...

eee..fobia drama Korea ni...anak2 24 jam duk ngadap citer ni...tension tul

wawa syaida said...

klu cdrama korea ni...mesti ada word saranghae tu haha

Love Atie said...

hai....kalau yg pompuan sesama pompuan, kalau yg pompuan kecil, panggil pompuan lbh besar, dia panggil unnie. kalau budak laki panggil pompuan yg lbh tua dr dia , dia panggil noona. kalau budak pompuan, panggil budak laki yg lbh tua sikit dr dia or yg lbh krg ala2 manja gitu, dia panggil oppa. kalau budak lelaki panggil abang dia or lelaki lbh tua dr dia, dia panggil hyung. sama ada lelaki itu muda atau tua, asalkan dia sudah berkahwin, di panggil ahjushi. dan wanita pulak ahjumma. :)@wawa syaida

Aliff Haikal said...

hahahaha betul tu !

Athirah Ahamad said...

lagi satu word korea yg tira tahu.
Basta = Sedap :)

nha said...

Yg kure/ kureso tu salah. Yg sepatutnya araso :)

::aMaD:: said...

eh..terer pulak..haha
walau tau mcm ni tp dlm resume ckp tau korean language..hehe

Dieba D'Velvet said...

Pastu yang 'Anya haseo' tu sebenarnya ejaan dye Annyeonghaseyo. 'Kencana' tu pulak ejaan dye 'Kwencana'. Then, lagi satu 'biyane' tu sbenarnya 'Mianhae'. Alresseo sebenarnya 'Arasso'. :)

Erin Swiftie said...

Hyung tu untuk lelaki dgn lelaki

Anonymous said...

안녕하ㅆㅔ요

asmi forex said...

Aduhhh x phm😓😓

Anonymous said...

Maaf - Mianhae/Mian hamnida

Jie Kpopers said...

Maaf - Mianhae/Mianhamnida
tu salah ...

Jie Kpopers said...

Maaf - Mianhae/Mianhamnida
tu slah....

Jie Kpopers said...

Maaf - Mianhae/Mianhamnida
tu slah....

Anonymous said...

Ada lagi satu korg sure suka..
Papuya : bingai,bodoh
Hahaha

Hazim Azmi said...

ape maksud naren namja cinggu ngn nomu cuwahae??

Anonymous said...

@Hazim Azmi 'naneun namja chinggu' maksudnya 'teman lelaki saya' , 'neomu joahae' 'saya sangat suka' thats it haha

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Categories