Perkataan yang biasa dengar dalam drama korea


Actually drama korea aku kurang sikit tgk sbb drama korea ni meleret2 sampai berpuluh2 episode..tp nk kongsi gak lah word2 yg aku biase dengar dalam drama korea plak..
  • Saranghaeyo / saranghae / - i love u
  • Kamsahamnida - terima kasih
  • Kencana - Its ok, takpa saya tak ape2..bergantung kpd keadaan gak maksud dia
  • Anya haseo / Yoboseyo - Hello..tgk bukan main panjang..selalu time dorang angkat tepon gak
  • Kure / kureso - Ok, sure
  • Aigoooo! / Aishhhhh !! - Dorang selalu ckp bila ada yg tak kena..mcm OMG lah hehe
  • Yah !!!! - Ini pun dorang suka sebut dalam drama..lebih ckp mcm 'hey' 'oi'
  • Oppaaaaaa - Maksud dia Oppah haha..tipu je..maksud mcm abg kot
  • Nuna/noona - Ini selalu laki sebut kt pompuan..kata ganti diri wanita, gadis, perempuan
  • hyung - Ini plak kalau gadis panggil kt laki kot (kena ckp dengan manja haha)
  • Alreseo - Baiklah
  • Ottoke -Apa yang patut aku buat....tgk ayat pendek maksud panjang plak haha
  • Deh / Ne -yes, betul tu
  • Bo, boragu, mworago - Apa yg kamu ckp..tgk mcm2 sebutan kan..tgk slang dan dialect tmpt kt sana lah hehe
  • Wae? -kenapa?
  • Chongmal! / Jinja! -really!
  • Anni - No
  • Gurae -Thats right
  • Arasso - Okay...ini lah word yg paling byk dorang sebut..tak caya try tgk hehe
  • Appa -Ayah
  • Omma -Mak
  • Ahjumma -Perempuan tua, makcik
  • Ahjussi - Pak cik.lelaki tua
  • halmoni -nenek
  • Halboji -Atuk
  • Hajiman -tetapi, tapi..kalau hajima je itu maksudnya berhenti...
  • Krayyyyy - I see, o mcm tu kaa hehehe
  • Teso -lupa..bukan tesco tau..teso hehe
  • Biyane - Maaf
  • Boyaaaaa / Moyaaaa - What the heck hehehe
  • Opsoh -takda hehe
  • Molla, mulla - saya tak tahu
  • hwaiting /fighting - Usaha lg..kena ckp dengan cute sambil kenyit sebelah mata hehe
Kalau ada lg korang tau komen lah ye..tp jgn lupa letak maksud skali...

18 Budak Comel Komen:

Cik Tie@Akak said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

eee..fobia drama Korea ni...anak2 24 jam duk ngadap citer ni...tension tul

wawa syaida said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

klu cdrama korea ni...mesti ada word saranghae tu haha

Love Atie said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

hai....kalau yg pompuan sesama pompuan, kalau yg pompuan kecil, panggil pompuan lbh besar, dia panggil unnie. kalau budak laki panggil pompuan yg lbh tua dr dia , dia panggil noona. kalau budak pompuan, panggil budak laki yg lbh tua sikit dr dia or yg lbh krg ala2 manja gitu, dia panggil oppa. kalau budak lelaki panggil abang dia or lelaki lbh tua dr dia, dia panggil hyung. sama ada lelaki itu muda atau tua, asalkan dia sudah berkahwin, di panggil ahjushi. dan wanita pulak ahjumma. :)@wawa syaida

Aliff Haikal said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

hahahaha betul tu !

Athirah Ahamad said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

lagi satu word korea yg tira tahu.
Basta = Sedap :)

nha said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

Yg kure/ kureso tu salah. Yg sepatutnya araso :)

::aMaD:: said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

eh..terer pulak..haha
walau tau mcm ni tp dlm resume ckp tau korean language..hehe

Dieba D'Velvet said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

Pastu yang 'Anya haseo' tu sebenarnya ejaan dye Annyeonghaseyo. 'Kencana' tu pulak ejaan dye 'Kwencana'. Then, lagi satu 'biyane' tu sbenarnya 'Mianhae'. Alresseo sebenarnya 'Arasso'. :)

Erin Swiftie said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

Hyung tu untuk lelaki dgn lelaki

Anonymous said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

안녕하ㅆㅔ요

asmi forex said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

Aduhhh x phm😓😓

Anonymous said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

Maaf - Mianhae/Mian hamnida

Jie Kpopers said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

Maaf - Mianhae/Mianhamnida
tu salah ...

Jie Kpopers said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

Maaf - Mianhae/Mianhamnida
tu slah....

Jie Kpopers said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

Maaf - Mianhae/Mianhamnida
tu slah....

Anonymous said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

Ada lagi satu korg sure suka..
Papuya : bingai,bodoh
Hahaha

Hazim Azmi said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

ape maksud naren namja cinggu ngn nomu cuwahae??

Anonymous said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

@Hazim Azmi 'naneun namja chinggu' maksudnya 'teman lelaki saya' , 'neomu joahae' 'saya sangat suka' thats it haha

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...