Ikhtiar untuk pesakit coronavirus covid-19

          Sekarang tengah kecoh balik coronavirus covid-19 ni kat malaysia gara2 peningkatan kes yg mendadak dan sudah ada 2 kematian di malaysia. Apa yang aku paham covid19 ni adalah sejenis coronavirus..virus yang menyerang paru2 dan menyebabkan sakit tekak, batuk selsema dan demam..ada yg cirit birit

          Virus ni ada yang bermutasi..ada yang positif covid19 tapi sintom yg kena cuma batuk sikit je..lain takda dan org tu sihat je walaupun positif..itu bermaksud..virus ni cuma berbahaya kpd org yg antibodi lemah..ada yg positif tp semua sintom ada..sehingga kini masih takda vaksin yang betul2 diedarkan ke seluruh dunia..walaupun US dah test kt manusia dan monyet..israel pun ada claim ckp dh jumpa vaksin

          Sementara tunggu vaksin siap tak salah rasanya kalau guna herba traditional mcm Mexican Mint ni untuk kurangkan effect terhadap mereka yang positif covid19..nama melayu pokok ni pokok bangun bangun..pokok kapur barus..nama lain indian borage..dan ada juga panggil cuban oregano.pokok ni adik beradik pudina...tuhan cipta semua pokok dan tumbuhan mempunyai bentuk atau hint untuk sesuatu penyakit..contohnya mcm anggur bentuk dia klau tgk kt pokok mcm bentuk jantung..dan ia bagus untuk jantung..cuba tgk akar ginseng bentuk dia camna..bentuk mcm org kan..ada kaki ngn tangan...semua org dulu2 guna kaedah ni utk kenal pasti pokok apa guna untuk apa..

             Sama mcm mexican mint ni..daun dia kalau tgk dekat2..urat2 daun tu mcm bentuk kapilari udara dalam paru2..sbb tu org dulu2 guna daun ni utk ubatkan batuk, sakit tekak, selsema, asma dan demam..penyakit yg berkaitan dgn paru2..

       



   Update terbaru : Bunga pokok ketum menyerupai bentuk coronavirus..boleh jadi daun ketum ni boleh jd herba kurangkan side effect virus ni..takda bukti scientific..jd boleh cuba dulu sementara takda vaksin lg

   


  Jangan lah korang kecam aku haha..kita kena berusaha bukan biar je.lagipun ni bahan semulajadi je..bukan ada chemical pun..cara nk pakai dia ada byk cara..salah satunya paling mudah..basuh dan makan daun dia.kunyah mcm sayur tu.bau dia kuat..aku tak sanggup nk kunyah gitu je..selalu paling mudah..aku gunting2 pastu campur dlm air teh..lepas dh agak meresap..aku tapis buang..tak lalu plak tgk daun dlm air haha..bau dia memang kuat..lg kuat dari daun pudina...

       Kat mana nk cari daun ni..byk org tanam pokok ni..kt nursery pun ada jual..kt shopee pun ada org jual..hebat kan hahaha..aku pun tanam pokok ni byk gila kt rumah..sapa nak mai amik kt nilai ye haha..aku tak claim pokok ni boleh sembuhkan covid19 tapi cuba lah tengok..

       Kat hospital tgk ada pesakit yg sembuh lepas doktor bg ubat sars..kt overseas ada yg pakai ubat ebola..ubat anti hiv.dgn flu avigan..ubat malaria..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Categories

Gambar Lawak (835) Gambar Menarik (365) agama (269) Kisah Kelakar (245) ceritera hidup sang kumbang jingga (237) Berita (223) Info Berguna (74) Fakta Menarik (71) Dialog Kelakar (59) video kelakar (54) Politik (47) Ragam Manusia (35) Artis (29) Bola (23) Kisah Seram (23) Kesihatan (22) Misteri (22) Blogger (17) Science and Technology (17) Tips (17) perkahwinan (15) Flora (14) Kereta (14) Kewangan (14) video menarik (13) Fauna (11) Sejarah (11) Wayang (9) korea (8) Blogger Tutorial (7) Filem Review (7) Blogger Tips (6) Cerpen (6) Dialog Seram (6) Dunia (6) My Original Puisi (6) Pelik (6) bahasa arab (6) kreatif (6) Download (5) Macam-macam (5) Petua (5) sukan (5) Drama (4) Review Blogs (4) resepi (4) DIY (3) Food Review (3) IQ Test (3) Inspirasi (3) Malaysia (3) Seram (3) Wordless Wednesday (3) belajar bahasa korea (3) drama melayu (3) lawak raya (3) Badminton (2) E-kad (2) Hiasan Rumah (2) Lawak Kampus (2) Logo (2) bahasa jepun (2) cinta (2) kad raya (2) kisah sedih (2) novel (2) product review (2) AES (1) Bahasa Ganu (1) Contest Dan Segmen (1) Fashion (1) Gitar Chord (1) Hadif (1) Kartun Lawak (1) Lirik Lagu (1) Nuffnang (1) Pelancongan (1) Pengalaman (1) Pesuruh jaya sumpah (1) Quiz (1) SMS (1) Taman (1) UAI (1) Youtube (1) adam dan hawa (1) bahasa Thailand (1) bahasa penang hokkien (1) bayi (1) gadget (1) giveway (1) herba traditional (1) jdrama (1) jepun (1) kartun raya (1) keyword menarik (1) koleksi sms raya (1) lelaki (1) math (1) pacat (1) raya (1) segmen (1) sms raya (1) teknologi (1)