Jgn block kereta org lain!!!

Ini adalah kisah benar yang berlaku pada kami sendiri (krew Oh! Media) masa Ramadhan lalu.

Sedang kami syok berbuka puasa di sebuah restoran berdekatan area Menara UOA, Bangsar, kedengaran sebuah kereta VIVA tekan horn bukan main lama lagi. Bila dijenguk rupanya kereta dia kena blocking.

Horn punya horn, sampai horn dia bunyi macam radio habis bateri. Korang bayangkanlah betapa annoying nya orang-orang kat situ dengan dia tekan horn sampai naik kong baterinya. Kalau di kawasan hospital, boleh kena ketuk dengan cota pak guard. LOL!

Dari jauh, kami nampak seorang remaja lelaki awal 20-an dan ibunya (auntie) berbangsa India, mencari pemilik kereta sampai ke meja makan kami pun dia tanya. Habis sahaja makan, terus kami bangun untuk tengok apa yang berlaku dan dengan niat ingin membantu apa yang termampu atau membantu hingga kereta tersebut dapat dikeluarkan walau dalam keadaan yang sempit.

Sampai sahaja di kereta tersebut kami nampak sebuah Toyota Vios yang blocking Perodua Viva tersebut. Pemilik Viva tersebut dah mundar-mandir tidak tentu arah (menahan marah) dan anaknya yang berusia awal 20-an tu nak mencalarkan Vios tersebut mungkin sebagai pengajaran.

Sampai sahaja di kereta Vios tersebut, terus kami jenguk windscreen dia dan berkata, "Hello, you tak nampak ke ada name card atas dashboard kereta dia? Kenapa you tak call dulu?". Terus auntie dan budak tu call pemilik Vios tersebut, seorang lelaki berbangsa Cina.

Tidak sampai 1 minit, pemilik Vios tu pun turun dari atas menara (patut pun dia tak dengar bunyi horn) dan memohon maaf lantas mengalihkan keretanya. Pemilik Viva pun mengucapkan terima kasih pada kami kerana membantu dan berlalu pergi.

Dari kisah ini, ada beberapa perkara yang patut kita ingat;

1. Jangan blocking kereta orang kalau dah tahu ada hal yang mengambil masa yang lama. Carilah parking lain biarpun terpaksa membayar. Jangan pentingkan diri sendiri hanya kerana malas cari tempat parking dan mahu jimat duit dari membayar parking. Silap hari, lagi banyak duit yang perlu anda keluarkan untuk membaiki kereta yang dirosakkan. Macam kes ini, hampir kereta anda dicalarkan.

2. Jika anda blocking kereta orang lain walaupun seketika sahaja, jangan lupa tinggalkan name card atau sebarang nota lain untuk pemilik kereta yang anda halang itu dapat menghubungi anda dengan mudah.

3. Jangan terlalu mudah untuk mencalarkan kereta orang atau memancitkan tayar kereta tersebut. Silap hari tengah anda calarkan, turun tuannya, silap-silap boleh bertumbuk dan mungkin boleh berbunuhan di situ. Mungkin ada hari kita pula terpaksa block kereta orang lain atas sebab yang mendesak.

4. Bila kereta anda dihalang, periksa samaada kereta tersebut ada meninggalkan nota untuk dihubungi dan sebagainya. Jika tiada sebarang nota ditinggalkan, hubungi pihak management bangunan dan mereka akan memanggil tow-truck untuk mengalihkan kereta tersebut. Paling tidak, suruh aje DBKL angkut bawa pergi. Biar dia merasa bayar saman.

Jadi, perkara-perkara seperti ini dapat kita elakkan jika masing-masing punya etika dan sivik dalam kemasyarakatan. Sama-sama menghormati antara satu sama lain di dalam sebuah negara yang aman dan makmur ini. Jangan semua nak berakhir dengan keganasan dan jenayah.

Pesanan kemasyarakatan ini di bawakan oleh www.ohmedia.com.my

Ini adalah kisah benar yang berlaku pada kami sendiri (krew Oh! Media) masa Ramadhan lalu.

Sedang kami syok berbuka puasa di sebuah restoran berdekatan area Menara UOA, Bangsar, kedengaran sebuah kereta VIVA tekan horn bukan main lama lagi. Bila dijenguk rupanya kereta dia kena blocking.

Horn punya horn, sampai horn dia bunyi macam radio habis bateri. Korang bayangkanlah betapa annoying nya orang-orang kat situ dengan dia tekan horn sampai naik kong baterinya. Kalau di kawasan hospital, boleh kena ketuk dengan cota pak guard. LOL!

Dari jauh, kami nampak seorang remaja lelaki awal 20-an dan ibunya (auntie) berbangsa India, mencari pemilik kereta sampai ke meja makan kami pun dia tanya. Habis sahaja makan, terus kami bangun untuk tengok apa yang berlaku dan dengan niat ingin membantu apa yang termampu atau membantu hingga kereta tersebut dapat dikeluarkan walau dalam keadaan yang sempit.

Sampai sahaja di kereta tersebut kami nampak sebuah Toyota Vios yang blocking Perodua Viva tersebut. Pemilik Viva tersebut dah mundar-mandir tidak tentu arah (menahan marah) dan anaknya yang berusia awal 20-an tu nak mencalarkan Vios tersebut mungkin sebagai pengajaran.

Sampai sahaja di kereta Vios tersebut, terus kami jenguk windscreen dia dan berkata, "Hello, you tak nampak ke ada name card atas dashboard kereta dia? Kenapa you tak call dulu?". Terus auntie dan budak tu call pemilik Vios tersebut, seorang lelaki berbangsa Cina.

Tidak sampai 1 minit, pemilik Vios tu pun turun dari atas menara (patut pun dia tak dengar bunyi horn) dan memohon maaf lantas mengalihkan keretanya. Pemilik Viva pun mengucapkan terima kasih pada kami kerana membantu dan berlalu pergi.

Dari kisah ini, ada beberapa perkara yang patut kita ingat;

1. Jangan blocking kereta orang kalau dah tahu ada hal yang mengambil masa yang lama. Carilah parking lain biarpun terpaksa membayar. Jangan pentingkan diri sendiri hanya kerana malas cari tempat parking dan mahu jimat duit dari membayar parking. Silap hari, lagi banyak duit yang perlu anda keluarkan untuk membaiki kereta yang dirosakkan. Macam kes ini, hampir kereta anda dicalarkan.

2. Jika anda blocking kereta orang lain walaupun seketika sahaja, jangan lupa tinggalkan name card atau sebarang nota lain untuk pemilik kereta yang anda halang itu dapat menghubungi anda dengan mudah.

3. Jangan terlalu mudah untuk mencalarkan kereta orang atau memancitkan tayar kereta tersebut. Silap hari tengah anda calarkan, turun tuannya, silap-silap boleh bertumbuk dan mungkin boleh berbunuhan di situ. Mungkin ada hari kita pula terpaksa block kereta orang lain atas sebab yang mendesak.

4. Bila kereta anda dihalang, periksa samaada kereta tersebut ada meninggalkan nota untuk dihubungi dan sebagainya. Jika tiada sebarang nota ditinggalkan, hubungi pihak management bangunan dan mereka akan memanggil tow-truck untuk mengalihkan kereta tersebut. Paling tidak, suruh aje DBKL angkut bawa pergi. Biar dia merasa bayar saman.

Jadi, perkara-perkara seperti ini dapat kita elakkan jika masing-masing punya etika dan sivik dalam kemasyarakatan. Sama-sama menghormati antara satu sama lain di dalam sebuah negara yang aman dan makmur ini. Jangan semua nak berakhir dengan keganasan dan jenayah.

Pesanan kemasyarakatan ini di bawakan oleh www.ohmedia.com.my

Tindakan Jinping mengejutkan rakyat China

Jinping (kiri) menikmati roti kukus sambil berbual dengan beberapa pelanggan di sebuah restoran di Beijing.

Beijing: Presiden China, Xi Jinping, mencetuskan kegemparan apabila beliau dilihat beratur dan membeli roti kukus di sebuah restoran di Beijing hujung minggu lalu. 

Dalam langkah bertujuan menonjolkan sikap rendah dirinya, Jinping singgah di kedai roti kukus popular Qingfeng kelmarin dan membayar dengan duit sendiri roti campuran daging dan bawang, sayur hijau dan hati goreng yang berharga 21 yuan (RM11.38), lapor Beijing News. 

Gambar dan video lawatan Jinping segera tersiar di internet China dengan sebahagian pengguna terkejut dengan berita itu di negara yang menyaksikan pemimpin jarang kelihatan di khalayak ramai. 


Seorang pragmatik 

“Jinping ialah seorang pragmatik yang mahu bergaul dengan rakyat. Penduduk perlu menyokong cara ini,” tulis seorang pengguna. 

Sementara itu beberapa pihak lain memberi reaksi curiga dan berpendapat, kakitangan restoran dan pelanggan lain ketika lawatan Jinping ialah pelakon dan pengawal peribadi. 

Ia juga dilihat peluang rakyat biasa untuk bergambar dengan beliau dan tidak membicarakan mengenai sama ada pemimpin itu bergaul dengan rakyat biasa. 
“Tanya beliau berapa harga satu paun roti kukus. Anda rasa beliau tahu?” tulis seorang penulis yang tidak kagum dengan keadaan itu. 

“Jangan kata presiden, tetapi pernahkah anda lihat pegawai di mukim ini membeli roti sendiri?” tulis seorang lagi. 

Jarang keluar 

Presiden China dan pemimpin atasan lain jarang keluar melepasi Zhongnanhai, pekarangan dikawal ketat yang menempatkan beberapa ibu pejabat kerajaan pusat, untuk bercampur dengan penduduk Beijing. 

Sebahagian lain mengaitkan tindakan itu dengan lawatan mengejut ke restoran oleh pemimpin Amerika Syarikat, Naib Presiden Joe Biden dan Setiausaha Perbendarahaan, Jack Lew, yang menjadi tajuk utama ketika lawatan ke China beberapa tahun lalu dengan meminta makanan murah di sebuah restoran di Beijing. 

Seorang pengguna yang memberi reaksi kepada perbandingan itu menulis: “Kemajuan adalah kemajuan. Kita tidak perlu selalu membandingkan negara ini dengan Amerika.” - AFP

Silap tukar


Bila org arab jumpa salji

Korang leh bayangkan kalau salji turun kt malaysia hehe..

Atensen

bangla tulis melayu lagi

Hoyeyy...shopping barang baby..


Arini kami g shopping barang baby kt bangi...beli sikit2..tak lah terasa sgt nanti bila baby lahir..td g jumpe doktor g scan 3D/4D kat klinik najwa bangi..murah gak RM80 je sbb ada promotion dia ckp...dh nampak jantina..doktor ckp baby boy..hehe

Pasni nk beli bottle baby,topi baby lupa beli.car seat..stroller..ngn katil baby yg ada kelambu..jenama apa yg bagus erk..murah dan berkualiti..

Desas-desus kadar tol naik

Oleh MOHD. AFIQ ZULKIFLI
berita@kosmo.com.my

SEBANYAK 13 lebuh raya dikatakan akan terlibat dalam semakan semula kadar tol bagi tahun 2014. – Gambar hiasan

KUALA LUMPUR – Selepas siri kenaikan harga petrol, diesel dan gula pada tahun ini, pengguna perlu bersedia kemungkinan kadar tol dinaikkan bermula tahun depan.

Menurut sumber, desas-desus kenaikan kadar tol itu dijangka antara 30 sen sehingga RM1 melibatkan beberapa lebuh raya di Malaysia.

Katanya, terdapat 13 lebuh raya yang terlibat dalam semakan semula kadar tol bagi tahun 2014 malahan terdapat cadangan kenaikan sekitar 20 peratus sehingga 40 peratus.

Kenaikan tersebut dikatakan tidak dapat dielakkan memandangkan pada akhir tahun ini terdapat beberapa syarikat pengendali lebuh raya yang perlu mematuhi perjanjian konsesi yang telah ditandatangani.

Menteri Kerja Raya, Datuk Fadillah Yusof berkata, dari segi perjanjian antara kerajaan dengan syarikat konsesi lebuh raya terdapat semakan semula struktur kadar tol pada tahun depan.

Ikuti berita selanjutnya di KOSMO! hari ini.


Hakcipta terpelihara

P.S / Tak patut lah tol dinaikkan...takkan nak pakai alasan harga tol malaysia masih rendah di kalangan negara asean kot..harga tol skang pon dh mahal  

Bila harga tol naik harga barang pun akan naik..sbb penghantaran barang byk guna highway gak..secara tak langsung inflasi akan naik..maybe dorang pakai alasan nak kurangkan jem kt higway kot hahaha...

Sebelum pilihan raya aritu siap ada tol lg yg mansuh..lepas menang je terus naik...janji dicapati betul lah hehehe

Pertandingan peribahasa tahun 4


Ajoi dan ayah

Ajoi : Ayah, tadi Ajoi balik naik bas.
Ayah : Eh, Pak Abu tak jemput Ajoi ke hari ni?
Ajoi : Tak.
Ayah : Ajoi ada duit ke nak bayar tambang?
Ajoi : Ada, ayah tapi kurang seposen.
Ayah : Tambang bas berapa sen?
Ajoi : 60 sen.
Ayah : Ajoi ada berapa sen?
Ajoi : 50 sen saja.
Ayah : Habis tu, macam Ajoia Ajoi bayar tambang?
Ajoi : Ajoi ada 50 sen, Ajoi buat muka seposen. Cukuplah jumlahnya 60 sen.
Ayah : !@#$%^&*

Ajoi dan bas 2 tingkat

Pada tahun 80-an di sebuah bandar... terdapat sejenis pengangkutan baru berupa bas dua tingkat. Lalu orang ramai berpusu-pusu menaikinya untuk mencuba kehebatan bas dua tingkat ini. Antaranya termasuklah warga-warga dari kampung.

Pada suatu hari ada seorang lelaki bernama Ajoi yang datang dari kampung bercadang untuk menaiki bas dua tingkat tersebut. Kebetulan pada masa itu bas penuh sesak dengan penumpang terutamanya di tingkat bawah.

Lalu di konduktor bas pun menyuruh Ajoi naik ketingkat atas. Baru berjalan beberapa meter ajoi turun ketakutan ketingkat satu semula

Si konduktor terkejut dan bertanya “ada apa???”

Sambil melompat turun Ajoi menjawab “takut.. tak ada pemandu diatas!!!!!!"

Audi, BMW dan VW ranking 10 terbawah dalam kajian reliabiliti enjin

Menurut satu kajian terbaru oleh Warranty Direct, dikatakan kereta buatan Jerman tidaklah sehebat yang disangka ramai. Warranty Direct telah mengkaji data tuntutan bagi menyusun senarai pengeluar kereta yang memiliki enjin paling “reliable”, dan mendapati bahawa Audi, BMW dan Volkswagen berada di 10 tangga terbawah daripada sejumlah 36 jenama pengeluar kereta.
Malah , satu-satunya firma yang mempunyai kadar kegagalan enjin yang lebih teruk daripada Audi adalah MG Rover. MINI pun tidaklah hebat mana, menduduki tempat ketiga dari bawah , manakala syarikat induknya BMW berada di tangga ketujuh dari bawah. Dan, walaupun memiliki reputasi reliabiliti hebat  , Volkswagen hanya mampu berada di tannga kesembilan dari bawah.
bottom10
Honda berjaya mengalung pingat emas, di mana kajian tersebut mendapati bahawa hanya satu dalam setiap 344 enjin Honda gagal berbanding satu dalam setiap 27 enjin Audi. Toyota menduduki tempat kedua dan Mercedes berjaya mengatasi jenama-jenama senegaranya di tangga ketiga.
Duncan McClure, Pengarah Urusan Warranty Direct, berkata bahawa kegagalan enjin adalah yang perkara paling teruk bagi seseorang pemilik kenderaan, kerana pembaikan seperti ini boleh membawa kepada kos yang  sangat tinggi kerana komponen dan masa yang diperlukan untuk membaikinya. Tambahannya lagi, suatu kegagalan enjin pada Range Rover Evoque suatu ketika dahulu, pernah membawa kepada tuntutan tertinggi yang pernah diproses oleh Warranty Direct, iaitu sebanyak £ 13,000.
Bagaimana, apa kata anda? Tidak hairanlah jualan Honda dan Toyota hebat di Malaysia, bukan?
SUMBER : Autoexpress

Bush, Obama dan Ajoi

Ajoi datang dekat dan bertanya – Apa yang korang bincangkan?
Bush: “Kami sedang merancang Perang Dunia ke-3.
Ajoi: “Really? Apa yang akan terjadi? “.
Bush: “Ya, kali ini kita akan membunuh 140 juta orang Arab & Angelina Jolie!”
Ajoi: “Angelina Jolie ..!!! Mengapa Angelina Jolie? ”
Bush menoleh ke Obama & berkata: “Tengok! aku dah kata , tak seorang pun yang ambil kisah tentang 140 juta orang yang terkorban.


P.S/ Sapa baca balik maknanya dia sama mcm ajoi..hehe..kisah kt angelina jolie je

Nombor tidak diketahui

Nombor tidak diketahui 1 (SMS)

X : Hye,ade BF x?
Girl: Ade....nape?
X : Ini ayah kamu....ayah akan mengambil tindakan bila sampai rumah nanti...

Nombor tidak diketahui 2 (SMS)

X : Hye, ade BF x?
Girl : X de ....
X : Sanggup u wat I cam nie...i nie BF u tau....
Girl : Sorry laa tadi ayah i yg sms gune nombor laen, i pown takut laa kalau2 ni nombor dia jugak...
X : Ni memang ayah kamu!! Ayah akan mengambil tindakan dua kali lebih berat !

Kehkehkeh

Ajoi dan cikgu

Ada seorang budak sekolah darjah 5 ,memberi teka - teki kepada cikgu bahasa melayunya.

Ajoi: Cikgu pandai tak?
cikgu : mestilah pandai, kalau tak, tak jadi cikgu..
Ajoi: emm kolo cikgu pandai, cikgu jawap teka - teki ni,
Cikgu : ha, ape dia?
Ajoi : ulat gonggok berapa kaki?
Cikgu : emmm Kolo mengikut kajian 100 kaki. betul?
Ajoi : salah
Cikgu : 99
Ajoi : salah!
Cikgu : emm da tu berapa kaki,
Ajoi : cikgu kan pandai, kalau tak mcm mana leh jadi cikgu..
Ajoi itu mengenakan cikgunya, lalu cikgunya terdiam.. dan akhirnya dia menyerah..
Cikgu : ok kalau semua salah, apa jawapannya.?
Ajoi : jawapannya, tak sampai satu kaki pun, sebab ulat gonggok pendek je.. hehehe

Ajoi vs Kamal

Ajoi : sakit hati kena buang keja lagi...!!
Kamal : laaa...kenapa pulak ?
Ajoi : aku nak minta naik gaji jer,tu pon nak dipecatnya aku,******* punya bos..
Kamal : tak patut,berapa lama dah ko kerja kat situ.?
Ajoi : Sehari...
Kamal :@##$%%

Kesilapan dalam filem




Gadis yg dibawa balik

     Tahun 2020. Namun masih ade gak org yg berfikiran kolot lagik. Kampung Semut Warna Warni.

"Bapak ape ni?.. ape semua ni.. Din cukup tak paham ngan bapak ni.."

"Tak paham apa pulak Din.."

"Ni.. sape pompuan nih? Isteri baru bapak ke ni? Ya Allah.. mak baru je meninggal dah bapak kawin lain.."

"Ni bukan mak tiri kamulah.. Nama dia Ina..ape la kau Din.."

"Ya Allah... ni lagilah teruk.. bawak perempuan bukan muhrim duduk sekali ngan kita.. ape ni bapak?"

"YaAllah ...Din.. ni pembantu rumah kita je.. apsal la kau ni berfikirankolot sangat huh? tula bapak hantar kau ke sekolah dulu kau ponteng."

"Bapak..walupun Din nih tak pandai.. tapi Din masih ingat agama lagi tau! Takkira la dia ni pembantu rumah ke kalu bukan bini kita tak boleh! pahambapak? sudah lah!"

Malam tu...

Din mula ingin menyiasat latar belakang perempuan yang bernama Ina itu.

Apanak jadik ngan bapak nih.. sanggup bawak balik pompuan yang entah darimana demi ingin memuaskan nafsu... cis! Perempuan ni pulak lawa.. drpdbapak buat dosa lebih baik dia kahwinkan aku ngan pompuan ni je.. apelabapak ni..

Sedang Ina sedang bape kali sedang dah.. membancuh kopi si bapak Din tuh.. Din menghampirinya...

Dengan sepantas kilat Din menyelak rambut Ina dan terkejut akan satu kenyataan.

Huh! memang betul jangkaan aku.. ade paku kat leher dia ni...Aku dah agak pompuan ni pontia.."

Apalagi Din terus menangkap Ina dan mencabut paku tersebut..

"DAH!! PERGI KAU DARI RUMAH AKU PONTIANAK!!!




Sekali terkeluar wayar kat leher si Ina...

"Ya Allah ape ni Din... ingat murah ke robot pembantu rumah bapak beli tu hah?!! KOLOT!!!"

Lawak tok ketua


Minta maaf sbg kesulitan


Ingatan kpd customer hotel


Cerita UKE

Masa saya pi Mesir hari tu,ada mak ayah pelajar yg kirim barang2 kpd anaknya,ada yg kirim wang,ada yg kirim makanan,ada yg kirim baju..serunding pun ada..sy bg kiriman ikan bilis kepada seorang pelajar..cepat2 dia sorok..sy tanya kenapa? Dia kata takut kawannya yg bangsa Arab nampak,nnt kena tegur...laa tak kan makan ikan bilis pun kena marah..dia jawab orang Arab tu marah dia makan ikan bilis,zalim katanya..tak sempat ikan tu besar dah kena makan...adoiii..cam comeiii jer

Sumber
Ustaz Kazim Elias

Tapau ikan bakar jalan bellamy yang nyum2....

Arini bini aku nak makan ikan bakar jalan bellamy..kami memang slalu g situ sbb ikan bakar kt situ murah dan agak sedap..gerai no 3..yg tengah tu...yg lain kureng sikit kot...arini aku keje pagi so on da way balik boleh lah singgah beli jap..dekat je..kt blakang istana negara yang lama tu..bukit petaling..

Jom kita layan pic2 yg aku selamba je kebas kt google hihi..keje giler ke time beli nk amik pic..nanti org ckp aku jakun...










Sokong keputusan jumaat dan sabtu cuti umum di johor

Semalam sultan johor dah umum hari jumaat ngn sabtu sbg cuti umum..memang sgt sokong lah sbb tiap2 jumaat cedeh aku tgk ramai org melayu islam duk makan lagi time solat jumaat..takkan asyik musafir je kot dorang nie hehe....

Patut bende ni kena laksana di seluruh malaysia supaya senang sikit bila kita nk buat urusan keje ngn negeri lain yg cuti sabtu ahad...lagipun bila ayah tak keje jumaat boleh lah ayah bawak anak2 dorang g masjid..kita ni negara islam..tp kita ikut british buat cuti sabtu ahad sbb dulu british nak g church setiap pagi ahad...tp tak ramai pun aku tgk g church pg ahad..patut negara islam kena utamakan dulu org islam yg nak pergi solat jumaat...

Lagi satu skarang nie kelantan dah nak laksanakan hudud..aku rasa bende ni memang bagus..negeri lain pun patut contohi..Kita boleh tgk skang berita bunuh dan rompak tiap2 hari berlaku kat malaysia..ada org ckp org islam potong tangan dan org bukan islam tak kena potong tangan tak adil..sbenarnya bila laksanakan hudud org yang bukan islam pun kena potong tangan gak..kuasa di tangan pemerintah. Sampai bila nk tunggu suasana kondusif baru nk buat hudud..hanya org jahil je yg akan sentiasa mencari alasan supaya tak dpt buat hudud...buat skang..brunei pun dh mula buat...


Petanda atau hanya kebetulan kejadian alam...

BAKRI Awang, 45 menunjukkan ikan puyu yang telah mendarat di padang Sekolah SK Sri Rantau Panjang Satu. Ianya petanda awal banjir akan tiba dalam masa terdekat mengikut ramalan penduduk kampung di sekitar Sungai Golok, Rantau Panjang. FOTO Fathil Asri

P.S / Petanda atau hanya satu kebetulan kejadian alam yg tidak dpt kita rungkaikan..cewah ayat aku hehe..

Binatang yang hidupnya hanya 3 jam




Palingenia Longicauda atau dikenali juga dengan nama Tisa’s Flower adalah sejenis spesies serangga purba. Spesies serangga ini dianggarkan hidup 200 juta yang lalu. Salah satu tempat kemunculan serangga ini adalah di Tisa River.

Tisa River atau Sungai Tisa adalah salah satu tempat terakhir di mana setiap tahun serangga ini muncul dalam jumlah yang sangat besar. Kemunculannya menjadi tontonan menarik, “wedding dance” di atas Sungai Tisa.

Hanya beberapa hari di bulan Jun setiap tahun (mungkin juga tidak setiap tahun) Tisa’s Flower menetas, bersama pasangan dan mati. Hanya selama 3 jam segalanya akan berakhir, hidup yang sangat singkat. Serangga jenis ini tidak mempunyai mulut, mereka hidup hanya untuk bersama pasangan lalu mati.

 

Hidup yang sangat singkat, tapi sangat indah Ini benar-benar pemandangan menarik yang susah untuk diceritakan hanya melalui gambar atau kata-kata.

Sangatlah menarik untuk menyaksikan fenomena tersebut, yang merupakan salah satu fenomena terindah yang hanya berlangsung selama 5 hari saja di bulan Jun. Ribuan serangga ini terbang dengan semangatnya memenuhi seluruh sungai.

Serangga Palingenia Longicauda ini merupakan salah seekor serangga “mayfly” yang terbesar di Eropah. Jenis serangga jantan panjangnya dapat mencapai 12 cm, dari kepala sampai ke ekor. Serangga ini berada pada masa larva selama 3 tahun. Selama 3 tahun tersebut, larva berada di dasar sungai.

Tetapi masa hidupnya sangat singkat iaitu 3 jam saja. Bermula muncul membesar dewasa, berpasang-pasangan kemudian terus mati. Serangga ini mempunyai sayap yang unik, sayap mereka akan berganti kulit setelah mancapai fungsi utamanya.







Fenomena tersebut dikenali dengan nama Tissa Blooming atau Pemekaran Tisa. Setelah membesar dewasa secara normal (setelah beberapa saat berganti kulit), serangga jantan hanya memiliki beberapa jam saja untuk bersama pasangan betina sebelum mereka mati.

Setelah bersama, serangga betina terbang menyusuri sungai untuk memastikan telurnya sudah berada di dalam sungai dan jatuh ke dalam dasar sungai. Kemudian telur tersebut akan menjadi larva dalam waktu 45 hari dan akan menetas setelah 3 tahun.

Serangga ini merupakan serangga yang sensitif. Jika berada di sungai, pastilah sungai tersebut merupakan sungai yang bersih. Disamping sebagai indicator lingkungan, serangga ini juga makanan yang bagus buat ikan, sehingga beberapa pemancing menggunakan serangga ini sebagai umpan pada pancing mereka.

Pada masa ini serangga Palingenia longicauda sudah musnah di beberapa Negara Eropah dan hanya boleh ditemui di Serbia dan Hungari.storypricearea/Tulahan

10 HAIWAN TERKUAT



HARIMAU
Haiwan ini boleh mengangkut sesuatu benda 2 kali berat badannya sambil melompat halangan setinggi 10 kaki. Beratnya mencapai 600 pound dan mampu membawa benda seberat 1200 pound.




KEPAH

Haiwan ini boleh menahan benda seberat 2 kali badannya. Cengkerangnya sangat kuat dibandingkan ukuran tubuhnya.



ANACONDA
Haiwan ini boleh mencekik haiwan yang sama dengan berat tubuhnya sampai mati. Berat tubuhnya boleh mencapai sehingga 550 pound.



HELANG
Helang adalah burung terkuat. Mereka mampu mengangkat benda 4 kali berat badannya sambil terbang.



GAJAH
Haiwan ini adalah haiwan mamalia terkuat. Berat badannya boleh mencapai 12 000 pound dan boleh mengangkat benda seberat 20 000 pound, sama dengan 130 orang dewasa.



GORILLA
Haiwan ini mampu mengangkat benda 10 kali berat badannya. Beratnya sekitar 450 pound dan mampu mengangkat benda seberat 4600 pound, atau sama dengan 30 orang dewasa.



BERUANG

Beruang ini adalah haiwan dikawasan pergunungan yang terkuat, boleh mengangkat 0.8 kali berat badannya. Berat badan mereka adalah sekitar 1500 pound dan mampu mengangkat benda seberat 1200 pound.



KERENGGA
Semut ini boleh mengangkat benda 50 kali berat badannya, sama seperti seorang yang sanggup mengangkat truk.



GNU
Haiwan ini mampu menarik dan membawa benda 1.5 kali berat badan mereka. Berat badannya mencapai 1300 pound dan boleh menarik dan membawa benda seberat 2000 pound.



KUMBANG BADAK
Haiwan ini bukan sahaja serangga terkuat, malah juga merupakan haiwan terkuat di dunia kalau dibandingkan dengan ukuran tubuhnya. Mereka mampu mengangkat benda seberat 850 kali berat badannya.

P.S / Kumbang Jingga plak sgt kuat hingga mampu mengabiskan 3 pinggan nasik tanpa sebarang masalah hehehe

Nak Tahu Kenapa ‘Spender’ Lelaki Dijual Dalam Kotak, Perempuan Berselerak?

Kenapa ‘Spender’ Lelaki Dijual Dalam Kotak?

Kenapa seluar dalam lelaki biasanya dijual dalam kotak sedangkan panties perempuan pulak selalunya dijual longgok, berlipat atau bergantung?

Hurmm… kenape ye??

Korang nak tau??

Boleh tengok jawapannyer tat bawah….

‘First’ kita tengok macam mana orang perempuan memilih seluar dalam:


 





Sekarang kita tengok pulak macam mana orang lelaki memilih seluar dalam:



So, tu lah jawapannya.


Sumber:http://mynewshub.my/2012/08/13/spender-lelaki-di-kotak-spender-perempuan-berselerak/

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...