Perkataan yang biasa dengar dalam drama jepun


Sejak aku study kt u memang byk tgk citer korea dan jepun..sampai keje pun duk tgk lg..so disebabkan byk sgt tgk drama jepun nie sampai kenkadang bila kita dengar certain2 word tu kita dh paham apa maksud dia..

So arini aku nk share word2 yg biase kita dengar dalam drama jepun..by ear tau..kalau salah tolong betul kan ye..ye lah aku bukan ada formal learning cam budak stdy kt jepun tu hehe..

  • Aishiteru - maksudnya saya cinta awk..i love u
  • Daisuki - selalu aku dgr mcm maksudnya saya suka awk
  • Watashiwa, atashi, orewa, bokuwa - Saya
  • Namaewa - Nama saya
  • Kawaiiiiiii - Comellllllll hehehe
  • Kakkoiiiii - hebat, hensem, cantik ermm lebih kurang lah..
  • Umaiiiii - Sedap, manis
  • Itiddakimas -Selamat menjamu selera..ada org ckp ni doa dorang mkn tak tau lah betul ke tak...
  • oikairiii - Saya dh pulang
  • Hontoni - Really..sungguh..byk...depend keadaan gak aku tgk
  • Demo - 'Tapi' ....word ni memang byk sgt dorang sebut
  • Hayakun - Cepat siki
  • Chotto - Tunggu jap..sikit..
  • Jaa nee - Selamat tinggal
  • Matta - Jumpa lg
  • Moshi moshi -Ini bila dorang angkat tepon
  • Arigato - time kaseh
  • Arimasen - mintak maaf
  • Onna- wanita dewasa
  • Ottosan - Bapa
  • Okasan -  mak
  • Senpai - senior
  • Hentai -Pervet hehehe
  • Otaku - Fanatik komik, manga
  • Ikekko - Jom gerak
  • Kekkon - Kawin
  • Doresu -Dress
  • Tabun -mungkin, maybe
  • Sokka -I see
  • Sensei - Cikgu
  • Usoppp -Tipuuu
  • Gambate -Usaha lg
  • Omedeto -Tahniah
  • Urusaii -Nyibuk je
  • Neko -Kucing
Kalau ada lg korang tau komen lah ye..tp jgn lupa letak maksud skali...

9 Budak Comel Komen:

Ety Rafiin said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates
This comment has been removed by the author.
Ety Rafiin said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

saya belajar bahasa jepun kat sekolah saya tp tak adelah tahu byk mcm tu. Sy budak baru belajar. Hajimemashite :)

*maksudnya selamat berkenalan

http://dreammoflife.blogspot.com/

Kumbang Jingga said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

@Ety Rafiin

wah blajar kt sekolah..best tu hehe..oo first time dngar hajimemashite,,tq for the new word hehehe

dear yayah said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

slalu dgr hayaku... word diorang unik kn.. hihi

Kumbang Jingga said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

@dear yayah

hehe unik2..hayakun ni memang dorang slalu sebut hehe

Cik Tyra Lee said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

teringin nak belajar bahasa jepun..

abang tyra dulu pernah hafal lagu tentera jepun sbb dia fanatik dengan bahasa tu...

Kumbang Jingga said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

@Cik Tyra Lee

Hafal lagu pun teknik yg bagus untuk blajar sesuatu bahasa tu hehehe

babysbreath said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

dorg pun slalu guna
gomen, gomenasai - maaf
kehki - cake

armila style said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

jalan2 cari word menarik...jumpe blog ni...doresu

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...