PENCHUCHI YANG BIJAK SEKALI

"peringatan untuk semua!!!!!!!!!............

"Jangan masuk toilet pada jam 23:59hrs, 31/12/2011 kerana anda akan keluar drp toilet pd tahun depan!!"

"Jangan masuk bilik rmh anda pada jam 23:59 31/12/2011...anda akan keluar dr bilik anda pada tahun hadapan..."

 "Jangan senggama isteri pada jam 23:59hrs, 31/12/2011 kerana anda akan "keluar" pd tahun depan!!"


Os Terus Bawa Teksi Selepas Osbon Juara MLM


KUALA LUMPUR – Anggota kumpulan duo Osbon, Mr. Os akan terus menjadi pemandu teksi biarpun muncul juara Maharaja Lawak Mega (MLM) dengan memenangi hadiah wang tunai RM350,000 pada final pertandingan itu di Stadium Malawati, Shah Alam semalam.

Menurut pelawak dan pelakon yang mula dikenali menerusi sitkom Santan Berlada pada awal tahun 1980-an itu, dia akan menggunakan wang kemenangan yang akan dikongsinya bersama pasangannya, Abon selepas menjuarai pertandingan anjuran Astro Warna tersebut.

“Macam biasa saya akan terus membawa teksi saya. Cuma dengan duit kemenangan itu, saya bercadang mahu menambahbaik teksi saya itu supaya ia lebih solid demi memberi keselesaan kepada para penumpang saya kelak. Pemandu teksi adalah kerjaya saya sekarang ini.

“Malah, saya akan terus menggunakan teksi saya itu kerana keadaannya masih elok. Apatah lagi, permit teksi saya itu pula hanya akan mati pada tahun 2015. Selain itu, saya akan menggunakan duit kemenangan ini bagi menyara anak-anak saya yang ramai dan masih kecil,” katanya.

Os berkata demikian pada sidang akhbar selepas berakhirnya final MLM yang menyaksikan kumpulan Boboi muncul naib juara dengan mendapat hadiah wang tunai berjumlah RM250,000, tempat ketiga Saehu (RM150,000) dan pemenang keempat Syok (RM50,000).

Pada pertandingan yang menggunakan sistem pemarkahan 70 peratus daripada para pengkritik dan 30 peratus lagi berdasarkan undian khidmat pesanan ringkas (SMS) daripada para penonton itu, Osbon mendapat 31.1 peratus markah, Boboi (29.3), Saehu (22) dan Syok (17.5).

Sementara itu, Abon pula berkata dia dan Mr. Os tidak berasa kecil hati biarpun sepanjang menyertai MLM mereka pernah dikritik teruk oleh pengkritik pertandingan itu terutamanya Datuk Chef Wan tetapi berkat kesabarannya ia membuahkan hasil.

“Dalam tiga minggu pertama menyertai MLM kami memang dikutuk teruk menyebabkan kami terpinga-pinga. Saya mulanya seperti tidak boleh terima bagaimana seorang tukang masak seperti Chef Wan mengkritik lawak kami sedangkan dia bukannya pelawak.

“Begitu juga misalnya dengan Zainal Abidin Hassan seorang pemain bola sepak. Apa yang dia (Zainal) tahu tentang lawak jenaka? Tetapi kami terima kritikan mereka dengan hati terbuka dan menyahut cabaran serta kritikan itu bagi menunjukkan bakat sebenar kami,” jelasnya.

Sumber : http://www.informasi.my/os-terus-bawa-teksi-selepas-osbon-juara-mlm/

Edisi Seram : Vokal Bukan Sekadar Rupa



P.S ce teka ce teka suara dia mcm laki ke pompuan?hehe

Usaha2 memboikot roti Gardenia yang dimiliki oleh Tan Sri Syed Mokhtar Al-Bukhary (BERNAS)


Bagi korang yang belum tahu lagi pasal isu ni, seminggu dua yang lepas, dah ada satu mesej yang disebarkan dikalangan puak-puak cina untuk boikot produk keluaran melayu.

Dorang juga menyeru agar kaum dorang memboikot roti Gardenia yang dimiliki oleh Tan Sri Syed Mokhtar Al-Bukhary (BERNAS) kerana Gardenia telah menghentikan pembelian tepung gandum dari Syarikat milik Robert Kuok.

Puak-puak cina tu kata, sekarang ni bangsa melayu melalui UMNO/Barisan Nasional dah menganiayai kaum dorang apabila satu persatu monopoli perniagaan dorang disaingi oleh orang melayu.

Dibawah ni adalah alat propaganda yang dorang sebarkan dalam Fesbuk, forum dan juga blog..




So.., gua harap korang semua dapat hindarkan dari membeli roti jenama MASSIMO tu.. Belilah barangan keluaran bumiputera.

Kalau korang nak lagi jelas.., sila baca apa yang ditulis oleh saudara kita di bawah ni.. Gua copy dari komen dalam entry di blog Persatuan Pengguna Islam Malaysia..

probro said…

Dalam hal ini, nampak sangat orang cina berpakat mencari pasal dengan org melayu. Mereka mungkin tidak berani melakukan serangan secara terbuka. Tetapi mereka secara berpakat melancarkan serangan halus dengan memboikot dan memburuk-burukkan perniagaan milik melayu.

Perkara ni saya rasa memang dah berlaku sekian lama dan mungkin kita saja yang tidak sedar atau mengambil pot memandangkan ianya tidak secara direct ditujukan kepada keluarga kita. Namun jika kita tanya kawan-kawan yang berniaga, mereka dengan mudah boleh cerita betapa mereka sekian lama menghadapi boikot secara pakat oleh bangsa cina.

Kalau beli bahan mentah untuk diproses jadi produk keluaran melayu seperti makanan ayam, telur, beras,tepung, susu, kopi, ikan, sayur, buah-buahan atau bahan keperluan pembinaan seperti simen, kayu, paku, skru, besi, atau apa saja yang kita beli daripada mereka. Mereka akan mengenakan harga lebih tinggi daripada bangsa lain.

Ini menjadikan kos pengeluaran dan pembinaan kita lebih tinggi. Para pengguna melayu pula macam tak ada hati langsung untuk menolong sesama kita usahawan melayu sebaliknya hanya mencari yang lebih murah dan mudah.

Akhirnya perniagaan melayu menjadi malap dan bungkus. Akibatnya amat kuranglah institusi perniagaan melayu dan anak-anak kita terpaksa bekerja jadi kuli batak bangsa lain. Salah melayu tidak sokong melayu dan akibatnya anak-anak kita yang tanggung jadi bahan maki hamun cina sampai mati.

Malah ada kes yang dilapurkan anak-anak melayu jadi habuan seks bos-bos cina mereka. Diajaknya anak kita yang kerja sebagai marketing atau pembantu pejabat ke luar negara untuk urusan perniagaan dan diperdaya untuk ditiduri dan dijadikan habuan seks sampai puas dikerjakan mereka.

Dendam mereka kini makin membara kerana mereka melihat melayu semakin lemah dan berpecah, tiada siapa nak pertahankan nasib anak2 melayu.

Kini mereka secara jelas cuba menjatuhkan gardenia. Mungkin kerana gardenia tidak lagi membeli tepung kilang fmm milik robert kuok yang didapati mengandungi protin babi.

Tepung untuk permit impot ap subsidi yang kerajaan bagi dibeli dengan kualiti yang paling rendah, kalau di negara china tepung gred ini digunakan oleh kerajaan china untuk membuat makanan babi. Tepung ini lah yang diimpot oleh robert kuok utk rakyat malaysia.

Tepung ini dicuci bleaching dan ditambahkan protin babi supaya menepati spesifikasi. Impot makanan babi, kemudian dia claim subsidi bernilai ratusan juta setahun. Ertinya rakyat malaysia sama taraf dengan babi.

Kalau kita makan roti biasa yang menggunakan tepung gred ini umpamanya roti canai, capati, atau roti massimo ertinya kita makan roti babi.

Inilah kerja robert kuok yang mendapat ap special tepung dan gula selama 50 tahun oleh kerajaan malaysia. Sama macam ananda krishna mendapat special broadcasting permit selama 30 tahun.

Bila gardenia enggan membeli tepung fmm robert kuok kerana terbukti ada dna babi, dia naik bengang dan membuka kilang roti massimo. Yang baghalnya, dia ambil pulak budak melayu bekas manager kilang gardenia untuk jadi ketua kilang massimo dan meniru semua produk gardenia.

Sebagai seorang journalist melayu, saya memiliki network besar untuk mengorek aktiviti robert kuok. Saya kira, segala kekayaan dia dengan harta berbillion dengan bot bernilai 20 billion adalah memang betul dia ni tycoon.

Saya amat sakit hati ketika wawancara dengan robert pengimpot tepung babi ini. Adakah patut dia kata kekayaannya bukan berasas dari malaysia sahaja kerana dia memiliki harta perniagaan berbillion di china dan seluruh asia.

Apa yang benar dan pasti, robert memang memulakan perniagaannya dari malaysia dengan bantuan tun mahathir. Kalau tun tidak membuka peluang untuknya nescaya dia masih duduk jual hand phone di petaling street.

Dalam career saya tidak boleh melepaskan geram saya. Tetapi di bog ini saya ingin meluahkan isi hati saya yang terpendam selama ini tanpa perlu bahasa persuratan sangat.

Saya kira kerajaan dah terlebih bagi muka.

Robert dah kaya vincent tan dah kaya, ananda pun dah kaya, apa lagi mau bagi special ap. Bagilah pada orang lain pulak.

Melayu punya ap bukan macam mereka special ap, ertinya tiada orang lain boleh impot. Melayu punya ap boleh impot kalau mampu dan orang lain juga boleh dapat ap yang sama.

Mereka punya ap lain, exclusive ap. Tiada siapa boleh import melainkan mereka.

Kalau beginilah caranya, lebih baik kerajaan cari satu daerah dan bagi mereka jadi raja, malah kuasa mereka lebih dari raja kerana raja melayu pun tidak dapat special ap.

Produk roti massimo pula sudah sah menjadi senjata mereka menyerang kepentingan dan perniagaan melayu.

Dalam senario lain, robert kuok yang menguasai golden screen cinema dengan rakusnya menghalau semua stall outlets jenama 1901 milik melayu dan menciplak konsep yang sama diletakkan dalam rangkaian panggung wayang gsc. Produk makanan diambil dari sumber yang kita tak tau halal ke haram.

Jelas mereka ini benci dan anti melayu.

Puas hati saya dapat menulis seperti ini, tidak dalam akhbar yang saya bekerja sekarang. Namun atas rasa cintakan agama dan bangsa saya luahkan jua perasaan ini. Maaf kalau saya terkasar bahasa.

Soalnya, apakah tindakan kita? Fikirkanlah bersama. Boikot tetap boikot massimo.


SUMBER :  
1)muslimconsumer4u.blogspot.com
2)http://www.gilerkentang.com/usaha2-memboikot-roti-gardenia-yang-dimiliki-oleh-tan-sri-syed-mokhtar-al-bukhary-bernas/

(TAHNIAH)Osbon Dinobatkan Juara Maharaja Lawak Mega

Sumber : Beautifulnara

Agak terlambat Abang Nara mengupdate keputusan penuh final Maharaja Lawak Mega. Bukan apa, usus Abang Nara terkeluar semasa mendengar lawak-lawak tahap gaban daripada kumpulan Osbon dan Boboi. Ternyata 2 kumpulan ini memang superb. Lawak yang bersahaja dan mampu membuatkan Abang Nara gelak tahap digeletek oleh Datin Maimun.

osbon juara maharaja lawak mega

Adat resam pertandingan, ada menang dan ada yang kalah. Pertarungan sengit antara Osbon dan Boboi akhirnya berakhir dengan Osbon dinobatkan sebagai juara Maharaja Lawak Mega. Dengan kemenangan ini, Os dan Abon menjadi orang kaya baru dengan membawa pulang RM350,000. Manakala Boboi pula mendapat tempat kedua sekaligus mendapat hadiah wang tunai RM250,000. Pakcik kayo ~~



Kumpulan Saehu daripada Indonesia mendapat tempat ketiga dan RM150,000 manakala kumpulan Syok pula mendapat tempat terakhir dengan RM50,000. Walaupun ada 4 kumpulan yang bertanding, daripada pandangan Abang Nara, perebutan juara hanya berlaku di antara Osbon dan Boboi. Tak gitu?




Apa pun, Boboi memang lebih menyerlah berbanding Osbon semasa persembahan pertama. Namun Osbon bangkit kembali ketika persembahan muzikal dengan lawak yang sangat awesome. Abang Nara yakin dan percaya markah terakhir untuk dua kumpulan ini hanya berbeza sedikit sahaja. Rezeki kali ini nampaknya berpihak kepada Osbon.



Apa pun jutaan tahniah kepada Osbon dan jugak kepada Boboi yang membuktikan industri lawak Malaysia masih bernafas segar. Semoga selepas ini pelawak-pelawak seperti mereka makin mendapat tempat di rancangan-rancangan TV di Malaysia.



Jangan lupa kongsikan pendapat anda tentang final Maharaja Lawak Mega di ruangan komen.

Sumber : Beautifulnara

BELAJAR TINGGI-TINGGI TAU

Orang tua-tua dulu selalu pesan, suruh belajar rajin-rajin dan belajar tinggi-tinggi tau........=)

Tinggi tak mamat arab ni belajar? hehe...



Sumber copy dari blog tunang : http://pingu464.blogspot.com/

P.S Blog tunang sendiri pun aku copy paste hehehe..jgn marah syg hehe..dpt gak pomote traffic blog tunang dlm masa yg sama hehehehe..werkkk :-p

Dialog Kelakar : Ajoi dan kucing.....


Satu hari Sumardi datang ke rumah Ajoi melihat Ajoi bermain dengan kucingnya.

Sumardi: Hmm cantik kucing, kucing ko ker tu?
Ajoi: Yup
Sumardi: Siapa nama kucing ko?
Ajoi: Puteri Intan Manja Siti Nur Kaseh
Sumardi: Peh! panjangnya nama! Abis ko panggil dia aper?
Ajoi: Meow!

Jujur....

http://3.bp.blogspot.com/-7jF-UWW8OUU/Tvm1lF3Il8I/AAAAAAAABUU/z59RR_sKqOg/s1600/lawak+1.jpg

Sumber : http://www.borakkosong.net/

Soalan Budak Kpd Ustaz



P.S Budak2 memang jujur...nyamuk bole pikir ke ekeke.pecah rahsie klu nyamuk bc ni hehe...pening ustaz nk jawab....

mirip separuh....

Jangan duduk disebelah jika seseorang berpakaian baju bertulisan begini

Bagaimana perasaan anda jika duduk disebelah lelaki yang berpakai
begini....???

Banglo Berkembar....



P.S x silap ni area pasir putih ipoh kan..hahhaa...xbek betol la sape letak c2...org duk amik pic hehehe

Abcdefgjik..

ABCDEFGJIK..

Seorang wanita duduk di bangku sebuah taman sekejap melepas penat setelah hampir seharian shoping. Tidak jauh darinya ada couple sedang berbual.

Awek tu bertanya kepada kekasihnya, “Sayang, apa maksud ABCDEFG? you pada I”

Lalu, pakwe dia pun menjawab, “A Boy Can Do Everything For Girl.”

Wanita yang mendengar itu, terasa begitu manis dan segera pulang ingin mempraktikkan sendiri kepada suaminya.


Malam itu, dia bertanya pada suaminya, “Bang, apa yang abang fikirkan pada saya, jelaskan dalam ABCD ya?”

Lalu suaminya menjawab, “Hmmm… awak ABCDEFGHIJK!”

Isterinya terkejut dan bertanya, “Apa itu ABCDEFGHIJK?”

Suaminya menjawab, “Adorable, Beautiful, Cute, Delightful, Elegant, Foxy, and Gorgeous & Hot!”

Isterinya tersipu-sipu malu namun ada sedikit confused. Kemudia dia bertanya kembali kepada suaminya..

“La… itukan baru ABCDEFGH, lalu .. IJK apa bang?”

Suami menjawab…..“I’m Just Kidding!!!

awek 'memesangkan' diri atas lembu

Jangan fikir keta modified je kena saman? keta kebal pun tak terlepas. :-P

Apa yang korang nampak?


Cuti krismas aritu aku ngn tunang aku balik kg...pic kt atas nie tunang aku amik masa nak balik kl..sbenarnya kami nak amik pic ni sbb kalau korang nampak pompuan tu..dulu ada pokok kt atas kepala pompuan tu so jadi mcm rambut dia..cantik je.pintal2 ala rebonding hehe...tp masa kami amik pic nie dorang dah buang dah pokok2 tu hehe.signboard nie atas sikit je selepas RNR tapah menghala ke kl..tunang aku tanya lah bende ape mcm terbang kt atas signboard tu..aku pun tak tau mende ape..kalau aku mesti aku jawab UFO punya sbb aku suka tgk UFO citer2 mcm X-Files..minat ngn ejen murder ngn scully dulu2 hehe...

Wanita merajuk sampai mati


BULATAN menunjukkan lokasi Ann Nyuyut terjun dari pacuan empat roda di Lebuh AMJ berhampiran Rembia, Alor Gajah pada Rabu lalu.


MELAKA – Seorang wanita Vietnam yang merajuk bertindak nekad terjun dari pacuan empat roda dipandu kekasihnya di Lebuh AMJ berhampiran Rembia, Alor Gajah di sini pada Rabu lalu.

Mangsa yang cedera di kepala meninggal dunia pada Jumaat lalu selepas tiga hari bertarung nyawa.
Dalam kejadian pada pukul 10.45 malam itu, mangsa, Hyunh Ann Nyuyut, 29, terjun dari kenderaan Mitsubishi Triton yang sedang bergerak.

Teman lelaki mangsa yang hanya mahu dikenali sebagai Yong, 35, berkata, ketika kejadian, dia dan mangsa dalam perjalanan dari rumahnya di Rembia ke sebuah bank di Pekan Alor Gajah.

“Selepas kira-kira dua minit kenderaan bergerak, Ann Nyuyut yang membebel sejak mula menaiki kenderaan bertindak membuka pintu Mitsubisihi Triton lalu terjun.

“Sebelum keluar rumah, kami tidak bergaduh atau bertengkar namun Ann Nyuyut tiba-tiba merajuk sejak mula menaiki kenderaan tanpa diketahui puncanya,” cerita Yong warga tempatan ketika ditemui di Rumah Mayat Hospital Melaka di sini semalam.

Yong yang merupakan seorang kontraktor berkata, dia yang terkejut melihat tindakan mangsa segera memberhentikan kenderaan bagi membantu mangsa.

Namun sebaik dia memangku Ann Nyuyut, wanita itu sudah tidak sedarkan diri menyebabkan dia segera membawa mangsa ke Hospital Alor Gajah.

Sumber : http://www.kosmo.com.my

Banjir tak banjir....game tetap game...



demi game rela brkorban ape saje ...

Ditipu sindiket dalam talian


ZAKIAH Elias menunjukkan salinan transaksi akaunnya yang hanya berbaki RM10 di Baling, Kedah, semalam.


BALING 20 Dis. – Seorang suri rumah, Zakiah Elias kerugian lebih RM10,000 apabila wang tersebut yang dipindahkan ke dalam sebuah akaun bank hanya berbaki RM10.

Kejadian itu disedarinya pukul 8 malam tadi semasa mahu mengeluarkan wang berkenaan untuk menjalani rawatan susulan kanser payu daranya di Hospital Pulau Pinang dan Sungai Petani.

Zakiah, 31, yang tinggal di Kampung Charuk Bemban berkata, wang tersebut dikeluarkan dari Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) dan dipindahkan ke dalam akaun sebuah bank beberapa hari lalu.

“Bila saya ke bank tersebut, saya terkejut apabila dimaklumkan bahawa wang saya hanya tinggal RM10 kerana terdapat beberapa pengeluaran sebelum ini,” katanya kepada pemberita di sini hari ini.
Katanya, dia amat terkejut kerana sebelum ini tidak pernah membuat sebarang pengeluaran wang daripada akaun tersebut.

Menurutnya, sebelum kejadian itu terdapat seorang lelaki menghubunginya dan mengarahkannya mendaftarkan akaun bank secara dalam talian.
Katanya, lelaki yang mengakui kakitangan bank berkenaan menjanjikan hadiah wang bernilai RM30,000 jika pendaftaran itu dilakukan.

“Saya pun mengikut arahan dan rasa tertipu kerana lelaki itu turut mengarahkan saya memberikan tiga nombor kad telefon prabayar yang bernilai RM30 setiap satu,” ujarnya.

Menurut Zakiah lagi, dia tidak menyangka lelaki itu akan menipunya kerana nombor pin kad bank tidak diberikan kepada lelaki tersebut.

Suaminya, Shukor Omar, 33, berkata, keadaan itu merumitkan kehidupannya yang hanya bergantung kepada wang tersebut untuk merawat kanser isterinya.

“Sekarang, apa pun tak ada. Isteri telah melakukan pembedahan pada bulan lepas. Namun begitu, rawatan susulan perlu dilakukan selama tujuh tahun sehinggalah kanser isteri baik sepenuhnya.
“Itulah wang kecemasan saya dan isteri, tambahan pula, saya mempunyai dua anak yang masih kecil. Sekarang satu sen pun tidak ada,” tambahnya.

Sementara itu, seorang jurucakap bank tersebut berkata, kejadian dilakukan oleh sindiket penipuan yang menggunakan modus operandi dengan menghubungi pemegang kad mesin pengeluaran wang automatik (ATM).

“Setiap bank mempunyai perbankan dalam talian. Untuk mendaftar kemudahan ini, terdapat dua nombor pin yang perlu dimasukkan. Yang pertama nombor pin peribadi pemegang kad. Satu satu lagi nombor yang akan diberikan oleh pihak bank.

“Sindiket ini tidak mengarahkan memberikan nombor pin mereka, tetapi mengarahkan memasukkan nombor pin yang sepatutnya diberikan oleh pihak bank. Keadaan ini membuatkan pemilik akaun sering tertipu.
“Pengguna seharusnya bijak menilai dan tidak tertipu dengan sindiket ini,” katanya.
Pasangan berkenaan telah membuat laporan di Balai polis Baling semalam.

Ketua Polis Baling, Supritendan Mat Daud Mat Hasan ketika dihubungi mengesahkan menerima laporan berkenaan.

Rakyat Malaysia kurang kesedaran keselamatan Internet


PENGGUNA perlu berhati-hati dengan setiap urus niaga menerusi Internet agar tidak mudah menjadi mangsa penipuan. - Gambar hiasan


TAHUKAH anda rakyat Malaysia membelanjakan kira-kira RM1.8 bilion dengan berurus niaga di Internet.
Angka ini diperoleh oleh agensi pembayaran Internet Paypal pada tahun 2010. Mereka menjangkakan ia akan meningkat kepada RM5 bilion pada tahun 2014.

Dalam kajian yang dilakukan, sejumlah 1.1 juta rakyat Malaysia berbelanja di Internet dengan purata RM2,461 setiap orang.

Bayangkan juga betapa ramai jumlah pengguna yang terdedah kepada jenayah di Internet.
Dengan begitu banyak transaksi yang melibatkan wang di dunia siber, sudah tentu kes-kes penipuan akan turut meningkat.
Dalam satu kajian yang dilakukan oleh Paypal bertajuk Mobile Safety Insight mendapati sembilan daripada 10 rakyat Malaysia prihatin tentang maklumat peribadi yang mereka paparkan di Internet.

Lebih mengejutkan hampir separuh daripada jumlah tersebut mengakui tidak tahu berapa banyak laman web yang memiliki maklumat peribadi mereka berdasarkan apa yang pernah mereka isi sebelum ini.

Selain mengenal pasti risiko dan tabiat transaksi, kajian itu turut mengenal pasti trend dalam pembayaran menerusi telefon bimbit pintar dan betapa tahap keselamatan dan keselesaan merupakan faktor utama untuk rakyat Malaysia yang menggunakan Internet sebagai medium transaksi wang mereka.

Malah rakyat Malaysia juga didapati kurang kesedaran dalam hal yang berkaitan dengan keselamatan siber di mana mereka kurang mementingkan aspek keselamatan ketika berurus niaga di Internet.
Ini termasuk gagal untuk log keluar setiap kali selesai melakukan urus niaga di sesuatu laman web.
Malah, perbuatan menggunakan satu kata laluan untuk semua urus niaga juga sebenarnya mendedahkan diri kepada penipuan dan penyelewengan di dunia siber.

Agak mengejutkan apabila kajian tersebut mendedahkan bahawa satu daripada dua rakyat Malaysia menggunakan kata laluan yang sama untuk semua akaun mereka.
Hasil kajian itu jelas membuktikan bahawa kebanyakan rakyat negara ini memandang rendah akan ancaman yang bakal mereka peroleh menerusi Internet.

Pada tahun 2010, CyberSecurity Malaysia telah menerima lebih 8,000 laporan tentang tahap keselamatan menerusi talian pertolongan Cyber999.

Dari Januari hingga Oktober 2011, pusat bantuan ini merekodkan sejumlah 13,173 insiden berbanding 6,204 aduan yang berlaku pada 2010.

Ia menunjukkan Peningkatan sebanyak 112 peratus. Angka itu merupakan sesuatu yang membimbangkan berhubung keprihatinan rakyat negara ini terhadap ancaman dan keselamatan Siber.
CyberSecurity Malaysia, Profesor Datuk Husin Jazri berkata, insiden yang berlaku di Malaysia bukan satu isu yang kecil malah ia turut melibatkan dunia.

Ancaman dunia siber amat cepat berkembang dan penyelewengan di laman web ini semakin canggih dengan pelbagai kaedah yang membolehkan mereka mencuri identiti pengguna dan menipu identiti mereka sendiri di laman web.

"Saya menggesa semua pengguna Internet jangan begitu percaya dengan laman web.
"Dengan melayari sesuatu laman web anda tidak sedar bahawa anda telah berkongsi maklumat dengan sesiapa sahaja dan anda tidak tahu kepada siapa anda memberikan maklumat tentang kewangan.
"Ini satu langkah yang amat penting bagi melindungi diri anda di Internet," jelasnya.

Sementara itu, pengarah urusan PayPal Asia dan India, Elias Ghanem berkata, ramai rakyat Malaysia tidak sedar akan bahaya yang terdedah apabila mereka memberi atau meninggalkan maklumat peribadi di satu-satu laman web.

"Dengan menggunakan satu kata kunci untuk banyak akaun boleh diibaratkan seperti anda menggunakan satu kunci untuk rumah, kereta, pejabat dan tempat selamat lain.
"Dalam dunia sebenar kita tidak boleh amalkan perbuatan seperti ini. Jadi kenapa kita bersikap lewa dalam dunia siber pula?

''Mungkin mereka tidak tahu risiko tersebut jadi inilah masanya untuk memberitahu rakyat Malaysia agar mengambil berat tentang penggunaan sistem kata kunci yang lebih kuat," jelasnya.

Awek Lawa Tapi......

Jadi pakwe-pakwe di luar sana sila periksa stail awek korang bercakap di belakang. Di depan memang ayu habis lah kan ye adui!
 
 
P.S Suka tgk blog2 komik camnie hehe..pomote jap blog org..

Aksi comel Tun dan Tun Dr Siti Hasmah Mohd Ali

Adlin Aman Ramlie umum perang dengan Chef Wan dalam Facebook

Industri hiburan ni kan kecik je, jadi tak elok la nak bermusuh musuh, tapi artis kan tetap manusia. Pasti ada rasa tak senang bila diri dikritik secara terbuka di depan khalayak ramai. Umum mengetahui tentang betapa lasernya mulut Chef Wan dalam menjadi juri pertandingan Maharaja Lawak Mega. Dan ramai juga mengetahui tentang Adlin Aman Ramlie yang baru sahaja terkeluar dalam Maharaja Lawak Mega. Kedua dua mereka nampak tak sebulu. Adlin dikatakan tak hormat juri oleh Chef Wan dan komen Chef Wan dirasakan melampau oleh Adlin. Rasanya masing masing dah cukup dewasa untuk menilai. Di Facebooknya, Adlin Aman Ramlie mengisytiharkan perang dengan Chef Wan. 


[Terbakor Hot] Adlin Aman Ramlie umum perang dengan Chef Wan dalam Facebook
Di atas adalah pengisytiharan perang itu. Dan dibawah adalah komen Chef Wan yang rasanya menjadi pembangkit suasana hangat ini.
[Terbakor Hot] Adlin Aman Ramlie umum perang dengan Chef Wan dalam Facebook
[Terbakor Hot] Adlin Aman Ramlie umum perang dengan Chef Wan dalam Facebook
[Terbakor Hot] Adlin Aman Ramlie umum perang dengan Chef Wan dalam Facebook
[Terbakor Hot] Adlin Aman Ramlie umum perang dengan Chef Wan dalam Facebook
[Terbakor Hot] Adlin Aman Ramlie umum perang dengan Chef Wan dalam Facebook
[Terbakor Hot] Adlin Aman Ramlie umum perang dengan Chef Wan dalam Facebook

Sumber : http://terbakor.com/2011/12/19/terbakor-hot-adlin-aman-ramlie-umum-perang-dengan-chef-wan-dalam-facebook/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=terbakor-hot-adlin-aman-ramlie-umum-perang-dengan-chef-wan-dalam-facebook

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Busuk