Entry Khas Untuk Bebudak Lepasan SPM


Hehe..kali nie abang nak bagi nasihat tuk adik2 ye..hehe..cewah abang tu hehe...so bagi yang dapat keputusan cemerlang lagi terbilang tu tahniah diucapkan...

Bagi yang dapat keputusan cemerlang tak yah cakap lah leh g matrix or g oversea lah ye mcm abang..hehe..abg tak g oversea abang masuk u local je..support u tempatan hehe

So nasihat abang bagi yang dapat keputusan kurang cemerlang abang nasihatkan amik diploma or amik STPM..better amik diploma lah sbb STPM agak susah..so bila dah abis diploma kalau dapat result bagus leh sambung degree..bezanya dak yang amik diploma then sambung degree ni dia rugi setahun kalau compare ng dak matrix..

Pengalaman aku kt UTM skudai tuk cos elektrik elektronik engineering.. budak2 lepasan diploma ni dorang memang power.especially time final year project sbb dorang dh pernah buat projek tuk dip...so dorang ada experience...

Untuk mereka yang target yakin dapat matrix dh kena set target..kalau nk amik medic walaupun kat u tempatan..kena dapat 4 flat dan muet at least band 5...kalau nak amik electric and electronic jugak kena dapat 4 flat..muet minimum band 3.....

Bagi yang dapat result teruk kena pikir yang SPM bukan segala-galanya..masih banyk lagi peluang..even kalau amik diploma pun masih ada peluang tuk amik degree..yang penting usaha..

So abang doa kan yang terbaik untuk adik-adik ye hehehe...

P.S Bestnya time study kat matrix penang dulu...buku kat library abis pastu semua budak2 stdy bagai nk rak..stdy sampai tak tido...tapi yang peliknya kapel pun sama banyak dengan yang stdy hehehe...

5 Budak Comel Komen:

AZRUL AZMI said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

yang mana lebih baik kalu kita nak amik course acconting... matrik or diploma... syarat untuk matrik kalu amik accoutning brape pulak...? susah la nak fikir...

Kumbang Jingga said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

@AZRUL AZMI
tentu lah matrik azmi..tapi kalau tak dpt matrix..diploma adalah pilihan kedua terbaik sbb pas abis diploma still boleh sambung degree in acunting..just rugi setahun kalau compare dengan budak matrix

tiQo...(-_-'') said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

::result spm alhamdulillah...

tp tak teringin masuk matrik...
kalau nak jadi arkitek? mcm mana?

Anonymous said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

oh.dak UTM..

Kumbang Jingga said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

@tiQo..(-_-")
hehe kalau tak teringin masuk matrix tapi still nak jadi arkitek erk..itu kena g oversea amik kos architure.hehe.takpun amik diploma dulu then amik degree architek..or amik stpm dulu then amik degree arkitek. itu je kot cara nk jadi arkitek..hehe

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...