Engineer vs Doktor


Tadi aku ada terbaca artikel ct atah tentang median salary engineer..mestilah median salary doktor lg tinggi..sbb kos medic lagi mahal..lagi lama dan botak kepala belajar hehe..so aku nk tulis sikit persamaan dan perbezaan antara doktor dan engineer..just dari pandangan aku bagi seorang engineer transmission network...orang duk cakap engineer hebat lah ape lah..bagi aku biase je engineer ni..sama je dengan acountant architect ataupun lawyer buruk hehehe....noting spesel orang putih cakap hihi..

Doktor dan engineer ada standby oncall..Macam doktor kenkadang dorang ni kena standby oncall siang dan malam...bila ada pesakit or emergency dorang kena datang..sama jugak macam engineer..bila ada equiptment atau mesin rosak engineer kena datang check gak..cuma engineer ni tak libatkan nyawa manusia macam doktor..cuma kalau engineer buat silap boleh bahayakan nyawa ramai manusia macam kes nuklear jepun hehehe..lagi satu yang tak bestnya time raya kena keja gak huhuhuh..sedihnya..aku pun tak terkecuali huhuh...

Tapi macam keje aku kalau buat silap rasanya tak bahayakan nyawa orang kot cuma orang boleh gila..nak tau sebab apa orang boleh gila..sebab kalau aku buat silap internet dan line telepon kat malaysia ni boleh down pastu korang tak leh main facebook or chating lagi..hehe...lagi satu kalau tv or astro korang takde gambar tu aku punya angkara lah tu ahahaha....kalau korang perasan..tahun ni jugak..ada tv1, tv2 takde gambar sekejap hehehe...tv3 pun ada gak..tapi sekjap je...tv ni kalau down tak sampai seminit pun dh rugi ratus2 ribu..aiseyhhh....pressure2...cool2..dont panic hehe

Tapi kalau korang perasan..ramai budak2 time kecik dorang mesti cakap cita2 nak jadi doktor.hehehe..macam aku time kecik rasa aku tulis nak jadi cikgu askar dan no satu adalah scientist tu hehe..cikgu aku pun kagum aku cakap nk jadi scientist hahahaha..aku ingat lg..

Tapi tak kira lah kita kerja apa pun sekali yang penting kita kerja dengan ikhlas dan bersungguh-sungguh...sebab keje tu pun ibadah..kenkadang boleh jadi fardu Kifayah.sorang buat lain tak payah..hehehe...anak aku maybe aku akan sokong dia tuk jadi engineer gak kot hehe..

3 Budak Comel Komen:

PinQib said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

Thanks follow kte.. kite follow balik.
x nak cerita sal cikgu plak ke??

AISHA INANI said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

racist ahh ko KJ, cietr yang gaji2 besauu jek. aku tak nak citer?
cikgu aka counselor. pelasee.... kalo dop tok se masuk doh belog nih! hahahaha.

Kumbang Jingga said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

@ASIHA INANI
hahaha AI..takpa nanti aku citer pasal cikgu plak hehehe

@PinQib
Tq..cikgu nanti kumbang citer hehehe

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...