Pengalaman beli rumah baru..

Sejuknya malam nie..tambah2 hujan plak.rasa nak menulis plak..jemu gak duk letak pic kelakar je..hehe...so entry kali nie nk citer pengalaman beli rumah baru..mana tau korang nak beli gak nanti..especially yg nak mendirikan rumah tangga jd harap2 membantu sedikit sebanyak..lg pun entry ni juga nak mencari SEO bg yang mencari tentang cara-cara membeli rumah baru.

First korang nak rumah camna..nak rumah ada tanah ke rumah takda tanah cam rumah apartment ke condominium ke..semua org mesti nak rumah teres kan..ada tanah..tp ikut kemampuan lah kan..sama gak cam aku..tak mampu lg nak beli rumah ada tanah..jd kami beli kondominium 9 tingkat..3 bilik dan 2 bilik air dan juga 2 parking lot khas..di basement..ada gard  dan swimming pool..keluasan 1000 feet lebih sikit..harga jualan RM210 ribu tapi dpt rebate diskaun bumiputra RM10 ribu rebate

Nak citer dulu beza rumah tanah ngan rumah takda tanah nie..beza paling besar rumah ada tanah harga naik lebih cepat berbanding takda tanah..kelebihan lain rumah ada tanah ni takda maintainance fees..kerete pun lebih selamat sbb kita nampak..

mula2 kami bayar booking fees dulu seribu..kami tanya dulu..andai kata loan tak lepas booking fees ni bagi balik tak..dia ckp bagi balik..so selamat lah..ada develepor bg balik separuh je..pastu dia ckp fees untuk S&P(Sale and Purchase) agreement free..cuma bayar RM700 je untuk ape ntah..loan fees plak kami kena tanggung..mahal gak lah..jadi kami apply loan..loan kami lulus sbb kami buat nama bersama jadi kukuh sikit cuma susah sikit bila nak sain kena ada dua2 org..

Loan fees kami wavein ke dlm loan..balance lg 10 percent kuarkan KWSP account dua..dua document yang diperlukan untuk apply kwsp ialah salinan S&P dan salinan offer letter.dan lain2 mcm ic dan penyata bank dan penyata kwsp

Alhamdulilah rumah tu dijangka siap hujung tahun ni..skang kami cuma bayar duit interest je dulu ikut tahap pembinaan..skang kami bayaq RM90

Arghhh memang perit gak lah proses nak beli rumah baru nie..sabar je lah...

Perkara2 yang perlu kita tahu kalau beli rumah baru ialah kena check dulu syarikat yg buat rumah tu disenaraikan hitam ke tak..bukan apa kita duk bayaq bulan2 tp rumah tak siap2..takut gak kan...lg satu ada harga rumah yg memang dah termasuk S&P dan loan fees jd harga rumah tu agak mahal tp dorang akan ckp fees2 tu free dorang tanggung..cerdik kan dorang nie..

Lg satu klau korang tak mampu nk byaq fees2 tu baik wavein kan ke dlm loan..klau duit acount 2 kwsp korang cukup untuk 10 percent dan fees takpa lah..lg satu klau nk citer bank mana yang bagus untuk loan leceh lah..mau berjela2 panjang entry aku nie...hehe..

Kami beli rumah kat high property kt bangi..rumah teres kt bangi ada yg harga hampir satu juta..mahalnya..nk beli yg jauh tempat keje jauh..tempat makan pun kurang...harga rumah pun lambat naik..org pun tak ramai mau sewa klau tak nak duduk..

P.S / Nanti aku citer cara beli rumah secondhand plak sbb aku tengah proses beli rumah yang aku tengah sewa ni..loan semua dah lulus tinggal nk kuarkan kwsp je

8 Budak Comel Komen:

Rapunzeel Cikilolo said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

ooo

payahnye prosedur...

myfreeminded said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

Memang leceh...

Cik Ekin said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

salam. abg boleh xulas isu beli kereta pertama utk graduan yg baru bekerja. terima kasih :)

Syazwani Mazlan said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

pernah cuba tak skim rumah pertamaku?

sheisjaz said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

assalammualaikum tuan blog..

salam perkenalan..
if sudi, boleh tak kongsikan dengan saya secara personal bank yang tuan blog guna kan..sebab saya cuma masuk 1 bank je skrg dan masih belum tahu keputusan..nak try 2 3 bank, so ada byk choice sikit..kami da try walk in je, tp x dlayan..maybe muka kami sememeh cam xde duit kot..hehehe.. anyway..thnx 4 e info.. einalys0202@yahoo.com

nurul huda said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

Seronok kan dpt merasa rmh sendiri . X pyh nk byr sewa lg .nway if ade sedare mare atau kengkwan kt cni yg nk bt loan bole la contact somi saya 0125322705. Die keje wawasan
Malaysia berhad .mane2 je ade kt semua negeri
Kecuali sabah sarawak . Klu nk info lebih cket bole la Google name company details lg bole jumpe tros ngan somi saye area kl n selangor .tq ye

dwaty said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

nak tanya... untuk baki 10% tu... kena bagi lawyer bank ker bayar pemaju terus??

Kumbang Jingga said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

@dwaty

byr direct kpd pemaju..aritu kami bank in kpd acount pemaju..nanti duit booking dia bank in kt kita balik

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...