Masak secara ringkas itu lebih sedap...


Ini lah nasik goreng kampung yang aku masak arini..maklum lah bini tengah kursus kt johor..aku blajaq resepi nasik goreng kampung ni dari website [Link]

Aku masak simple dan ringkas je..takde ayam,ikan bilis kangkung pun takda...rupa2nya masak dengan simple mcm ni tetap sedap terutama ketika korang lapaq...tak sia2 aku blajaq kt website [Link] tu hehe

Ada macam2 resepi nasik goreng aku tgk mcm nasik goreng ala thai lah, nasik goreng tomyam lah..nasik goreng ikan masin lah..tp yg lain tu complicated lah plak nk buat..aleh2 buat nasik goreng malas hehe

Bahan2 yang diperlukan
  • 3 Ulas bawang putih di potong hancur dan halus
  • Bawang besar atau bawang kecik..dipotong hancur gak
  • 4 ulas cili padi hijau.. 3 ulas cili padi merah dipotong halus
  • Sedikit belacan dihancurkan atau potong kecik2 jd serbuk
  • 2 bijik telur
  • 4 cubit garam
  • Nasik satu pot
Cara2 memasak
  • Masukkan minyak masak..
  • Masukkan 2 bijik telur pastu kacau bagi hancur pastu terus masukkan nasik dan kesemua bahan di atas dan kacau sehingga masak..senang kan hehehe...garam 4 cubit jgn lupa masuk tau...
Bahan utama yg buat nasik goreng kampung sedap adalah belacan dan cili padi..itu je..simple dan senang..lemak pun tak byk..tak menggemukkan pun..jgn risau..

6 Budak Comel Komen:

Mama Adam said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

memang. kadang yang lagi simple lagi sedap.

RULZA said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

Suami saya pun selalu cakap yang simple2 tu lebih sedap..

kegemarannya ikan goreng/bakar..hihi

teringat ustaz kazim pernah cakap kalau suami suka ikan goreng yang pgi masak lauk lemak buat apa...

hihi...ikut ja selera suami...:)

SURIA AMANDA said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

x cukup sebab takde sayur

effortlab said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

sejak bila jadi chef ni, kumbang?

padin said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

hehee lagi senang gunakan je perencah yang memang dah tersedia.. :D

E Ja said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

wahhh...tahniah KJ. nih survival betul ni. hik3

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...