Kereta pertama untuk graduan baru bekerja

Aku ada terima satu permintaan pembaca blog kumbang jingga dari cik ekin untuk buat review tentang kereta pertama untuk graduan baru bekerja...erm..aku tak terer sgt pasal kete ni tp aku leh citer lah sikit2 hehe..

Firstly masa aku grad dulu pas keje aku tak beli kete pun pakai motor lama je..lebih kurang setahun keje baru aku beli kete..skang ni mudah sbb fresh graduate yg baru keje sebulan pun dah boleh beli kete..jgn risau kosong downpayment..cuma interest je lah tinggi sikit..ni panggil skim graduan..kawan aku ada sorang pakai skim nie..dia beli myvi SE yg oren tu.kosong downpayment..bulan2 tak silap aku dia ckp dlm 500 lebih je..

Kawan2 aku yang lain pun kebanyakannya pakai myvi..dorang semua beli masa awal2 dorang keje..ye lah kebanyakkan dorang ada yang tak reti bawak motor..anak orang senang lah katakan..golongan berpendapatan sederhana...mcm aku dh biasa hidup susah..aku dulu beli kete bukan kosong downpayment tapi aku bayar 10 percent..tapi tak sampai 10 percent aku bayaq sbb toyota bagi rebate RM1000..downpayment sepatutnya 7 ribu lebih tp aku bayaq 6 ribu lebih je lah sbb ada rebate...aku tak pakai skim graduan tu pun sbb interest tinggi..riba dia tinggi sgt haha..yg ni riba rendah sikit haha..

Bg aku depend kpd fresh graduate tu lah..klau fresh graduate tu start terus keje ngn petronas rasanya at least dorang pakai honda city , ada yg pakai mitshubishi lancar pun ada.hihi.depend keje masing2 ye..tp pas keje lama2 aku rasa beli kete mahal2 rasa macam tak berbaloi plak..cukup dengan kete yg jimat minyak dan tahan lama..dan kurang maintaince..beli kete murah sgt pun tak berbaloi gak..nanti nak maintaince repair semua makan kos balik...

Kete ni tak macam rumah..harga kete makin lama makin turun..rumah plak harga makin naik..rumah boleh buat bisness sewa gak hehe..tp ye lah kan org ckp kete ni lambang imej kewangan ataupun lambang imej kerjaya seseorang...sbb tu korang tengok geng2 MLM pakai kete besar2 mcm BMW supaya org tertarik nak join skim MLM dorang..sedangkan kete tu company bagi pinjam je pun hahahahaha

Aku rasa minyak kereta yang hampir mcm sama dengan minyak motor maybe viva..nak parking pun senang..comel je atas jalan raya..slalu aku tgk viva ni mcm innocent je atas jalan raya hehehe..bulan2 pun murah kalau buat long term.dlm 300 lebih je kalau buat 9 tahun...so amat berbaloi untuk yang baru bekerja.. bebanan pun kurang sikit..


4 Budak Comel Komen:

Cik Ekin said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

waaa terima kasih la sbb ulas smpai buat entry kat blog. igtkan nak mintak ulas kat ruangan komen je :)

tu la saya masih terpikir2 wajarkah sy bg graduan yg br mula bkerja utk beli kete. mungkin sy ni pompuan, ade yg kata bahaya bwk moto. bwk kete lg slamat. n sy takut klu beli kete, ianya membebankan. maklumlah nak bayo utang ptptn ms blaja dulu adalah dlm lbih krg 300 sebulan TT____TT

Kumbang Jingga said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

@Cik Ekin

Perempuan lebih selamat bawak kereta..nyawa lagi beharga dari duit..klau takut membebankan beli viva pun ok ape..minyak sgt lah jimat..minyak viva cam minyak motor je..hehe..lg satu nak parking pun senang giler sbb kecik...

myfreeminded said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

Saya dulu pun guna motor aje.. hehe, dah kawin ada anak baru pakai kete.. tapi rumah memang sgt penting... rugi bayar sewa, bayar bebulan bila dah beli lama2 jadi hak sendiri.. kecik pun kecik lah janji ada harta.. :)

Siput Malam said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

Pakai keta kebal,lg selamat

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...