Yeah..harap tahun ni menang award lagi !!!! ^_^

Actually bukan aku yang menang tapi kete aku hehe..bukan niat nk berbangga ke ape ke..cuma nak kongsi bende yang baik..boleh jadi panduan kpd mereka yang akan bekerja nanti...

Baca nie dulu

Kereta Paling Jimat Minyak 2010

Anda bercadang untuk membeli kereta? Berminat nak tahu kereta mana yang paling menjimatkan minyak? Baiklah, saya bagitau kepada anda di bawah ini. Ranking kereta paling jimat minyak ni ditentukan berdasarkan Fuel Efficiency Awards 2009 yang diadakan pada Bulan November tahun lepas.
Maklumat ini sangat penting untuk anda untuk menentukan kenderaan mana yang paling sesuai untuk anda supaya dapat menjimatkan kos untuk minyak kereta bulanan.

Kategori: Compact City Cars
Hyundai i10 5.0 (litre/100km)
Proton Savvy 5.7 (litre/100km)
Kia Picanto 5.8 (litre/100km)

Kategori: Compact Premium Cars
Mini Cooper 5.8 (litre/100km)
Honda Jazz 6.4 (litre/100km)
Alfa Mito 6.5 (litre/100km)

Kategori: Small Family Cars
Toyota Vios ‘J’ 6.1 (litre/100km) tengok ni menang no satu tu kategory small family cars..hehehe
Proton Persona 6.75 (litre/100km)
Honda City 6.8 (litre/100km)

Kategori: Luxury Family Cars
Nissan Slyphy 7.8 (litre/100km)
Hyundai Elantra 7.9 (litre/100km)
Peugeot 407 8.1 (litre/100km)


Kategori: Premium Family Cars
Mercedes Benz B180 7.2 (litre/100km)
Volvo S40 7.9 (litre/100km)
Toyota Camry 8.8 (litre/100km)

Kategori: Executive Cars
BMW 320i 6.1 (litre/100km)
Audi A4 7.4 (litre/100km)
Mercedes C-Class 200K 8.0 (litre/100km)

Kategori: Premium Executive Cars
Citroen C5 8.9 (litre/100km)
BMW 525i 9.4 (litre/100km)
Mercedes E-Class E200K 9.6 (litre/100km)

Kategori: Super Saloons
Audi A8 9.9 (litre/100km)
Mercedes Benz S-Class S350 10.0 (litre/100km)
Lexus LS460 11.1 (litre/100km)

Kategori: Super Sport Cars
Lotus Exige 9.1 (litre/100km)
Porsche 911 PDK 10.3 (litre/100km)
Nissan 370Z 10.5 (litre/100km)

Kategori: Super Sport Convertibles
Mercedes Benz SLK 200K 8.1 (litre/100km)
Volkswagen EOS TFSi 8.2 (litre/100km)
Porsche Boxster 9.4 (litre/100km)

Kategori: Performance Cars
Peugeot 308 GT 6.8 (litre/100km)
Mini Cooper S JCW 6.9 (litre/100km)
VW Scirocco TFSi 7.6 (litre/100km)

Kategori: Pickup Trucks
Isuzu D-Max Hi-DEF Diesel 7.6 (litre/100km)
Ssangyong Actyon Sports Diesel 8.0 (litre/100km)
Nissan Navara Diesel 8.2 (litre/100km)


Kategori: Compact MPV’s
Renault Kangoo 1.5 5.5 (litre/100km)
Honda Stream 1.8 6.7 (litre/100km)
Nissan Grand Livina 7.6 (litre/100km)

Kategori: Luxury MPV’s
Mazda5 8.2 (litre/100km)
Hyundai Starex Diesel 9.6 (litre/100km)
Ssangyong Stavic Diesel 9.7 (litre/100km)

Kategori: Compact SUV’s
Ssangyong Actyon Sports Diesel 8.0 (litre/100km)
Honda CRV 8.2 (litre/100km)
Audi Q5 TFSi 8.4 (litre/100km)

Kategori: Luxury SUV’s
Volvo XC90 D5 Diesel 8.5 (litre/100km)
BMW X5 3.0 Diesel 8.7 (litre/100km)
Audi Q7 3.0 Diesel 9.9 (litre/100km)

Kategori: Hybrids
Toyota Prius HYBRID 3.9 (litre/100km)
Honda Civic Hybrid HYBRID 4.6 (litre/100km)

Sumber:http://www.hafizizain.com/pendapat/kereta-paling-jimat-minyak-2010.html

Experience aku sendiri pun bagi aku kete vios version 'j' (aku pakai auto..pakai kaki sebelah je..kete org cacat hehehe) memang jimat minyak..terbukti lg dengan anugerah cikai tu hehe..kete sendiri takkan nak kutuk plak hehe..yang buat aku kagum ngn vios ni..even masa jam pun minyak dia sama je mcm bawak jalan tak jam...tapi satu lah..kete yg jimat2 ni mahal plak hehe..so jadi tak jimat balik bila bayar bulan2 hahahaha..cing..bagi kategory 1.5 cc memang kete vios paling jimat..myvi tak leh compare lah sebab cc dia 1.3 je hehe...myvi pun jimat...seyes

Vios pun kalau jual balik ada harga..harga tak jatuh bnyk sgt..servis dia pun boleh tahan bagus lah...sistematik..toyota tak pakai ISO sbb toyota ckp pas dia pakai ISO setahun dia buang sbb dia ckp sistem dia lagi bagus kihkihkih..selamber je dorang kutuk ISO...sparepart pun senang dpt..kete2 yang susah dpt sparepart mcm kia,pegeuot, chevrolet..uiks marah kang dorang hehehe...

Bagi aku lah..aku suka tahap kesenyapan enjin dia..senyap je.mcm motor LC hehe..maksud aku senyap bila kite tutup tingkap semua..so bape kuat bunyi enjin kite leh dengaq bila tutup tingkap dan pintu dan dari dalam..tahap bunyi tak penting sgt kot hehe..tp bg aku penting..hehe..

Kelemahan vios version 'J' ni kat accesory dia lah..tak cukup.bukan leather seat huhu..kerusi belakang tak leh lipat nak bagi luas ruang kargo...wiper plak takde yang intermittent tu..maksud aku bile hujan yang renyai2 sikit tu..sekejap on off sekali skala tu susah tul nk citer...ye lah aku nk jimat so beli version yang paling murah hehe..kalau korang nak beli baik beli version G, E atau TRD sportivo..yg tu full spec accsesory..

Semoga dengan entry ni korang dah dapat idea nak beli kete mane.buat research dulu ye.nak buat thesis pun takpe kihkhih

P.S Warna kete pun penting gak..tapi aku tak dapat kaler yang aku nak..kaler silver metallic sbb abis stok..so dpt grey metallic je huhu cedey2..aku kebas je dulu sbb nak cepat dpt...

3 Budak Comel Komen:

cintatulip said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

waahhh.... tq 4 the info.. pasni nak beli keta num 2 leh pk.. ingat nak mazda rx8.. tp xda la plak

belogkiter said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

betul.. vios memang jimat minyak.. pengalaman pergi kuantan naik vios

~+aSma dAud+~ said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

xsabo nak abeh belajar pstu nak beli kete sendiri..syok nyee...^^

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...