Perlindungan untuk anak cili padi....

Kalau korang baca post aku sebelum nie aku pernah tanam cili padi..aku panggil cabai kecik.oghang utaqa je kot panggil cabai kecik hehe.ni entry masa first tnam cabai kecik tu...

http://kumbangjingga.blogspot.com/2012/08/cili-padi-cili-merah.html

Ni plak entry pasal pokok pandan..alhamdulilah pokok pandan tu masih sihat walafiat hehe..bini aku panggil pokok pondan..huhuhu..

http://kumbangjingga.blogspot.com/2012/05/pokok-pandan-kesayangan-aku.html

Actually dh besaq dah sikit pokok tu..sbb aku tanam dari biji cabai lg..slalu org kg beli anak pokok cabai yg dah besaq sikit..kt kg aku satu pokok lima kupang ja...masalah skang kesemua anak pokok cabai kecik aku tu burung makan..huhu..percaya atau tidak memang burung makan...abis semua licin..tinggal batang pokok je..

Aku suspek burung kelicap makan..rumah apartment rasanya burung tu yg byk..takpe lah tak marah pun cuma sedeh je..rezeki burung..burung ape? burung murai..burung ape?.burung murai..bukan lah burung kelicap...


Pas abis semua dimakan burung..aku tanam lagi sekali..kali ni aku wat inovation sikit..buat perlindungan dari di makan...so jadi lah mcm kat bawah nie...






Harap dpt lah pokok ni hidup sampai berbuah.leh wat sambal dari cili yg fresh.hehe..korang ada tips2 tak nak jaga pokok cabai nie???hehe

Fakta Menarik Tentang Cili 
•    Satu camca serbuk cili bersamaan dengan seharian keperluan Vitamin A. Vitamin A berperanan untuk penglihatan dan pertumbuhan tulang. 
•    Satu pod cili hijau bersamaan dengan Vitamin C dalam 6 biji oren.  
•    Cili boleh menghalang pertumbuhan sesetengah cancers. 
•    Cili adalah sumber yg baik untuk Iron, Potassium dan Dietary Fiber. 
•    Ubat untuk psoriasis, kegatalan and lebam (bruising). 
•    Sesetengah budaya di dunia meletakkan serbuk cili dalam kasut untuk memanaskan kaki!!!!!.

1 Budak Comel Komen:

melyssa_nadiea said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

sgt2 tabik spring toink toink lah sbb teknik tu cam berkesan..hahahaha..mst burung2 yg mkn pokok tu menyumpah seranah...hahaha

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...