Harga rumah sudah terlalu mahal?


TUMPUAN...antara rumah yang bernilai lebih RM270,000  di Shah Alam.
TUMPUAN...antara rumah yang bernilai lebih RM270,000 di Shah Alam. 

Td aku terbaca berita harian metro tentang keluhan penduduk shah alam tak mampu beli rumah. Bagi yang student lagi maybe tak perlu pikir lg bab rumah. Tapi bagi org yg dah tua dan bakal berkahwin macam aku nie maybe isu ni agak penting hehe...

Aku baru terbaca posting en wakif berkenaan property bubble dan bagaimana ianya terjadi. Kalau korang nak tahu lebih lanjut, boleh baca di blog en wakif. Cuma di sini aku tertarik nak share bagaimana kita nak tentukan sama ada harga rumah ni malaysia mahal atau tidak.  

Dalam blog en wakif tu, ada perenggan yang sebut macam mana nak kira sama ada harga rumah ni mahal atau tidak, relatif dengan pendapatan purata rakyat malaysia :

4. So, berapa harga property yang masuk akal? Menurut K&J Managing Director, harga sesebuah property itu boleh dikira dengan menggunakan formula berikut:

Average household income x 12 x 4

Sebagai contoh : RM7K (average household income di Malaysia sekarang) x 12 x 4 = RM336K.
Dalam erti kata lain jika seseorang itu bergaji sebanyak RM7K, harga property yang munasabah untuknya adalah RM336K.
Sumber : realtymalaysia
 
Perghh average household income rakyat malaysia RM7k? Tinggi gak tu kan...aku pun tak kenal ramai yang ada pendapatan tinggi macam tu unless kalau combine income la (Gaji suami dan gaji isteri). Kalau setakat exec level yang baru start keje, gaji baru dalam sekitar rm2.5k sahaja. Tapi bayangkan, dengan average household income sebanyak RM 7k pn, harga rumah yang berpatutan cuma RM 336k sahaja. Cuba carik rumah teres dua tingkat kat KL ni yang harga below RM400k susah kan...


Golongan sederhana pun susah nak beli apakan pulak golongan bawahan lagi bermimpi di siang hari lah hehe..sapa yang mampu beli?golongan kaya bertambah kaya..kalau compare ngn negara Jepun atau US..walaupun harga rumah dorang naik tapi gaji dorang pun naik gak.jadi dpt mengimbangi krisis kenaikan harga rumah tu...

Apartment, condominnium dan pangsapuri je yg lebih murah sikit dari rumah teres..tapi ramai org nk rumah teres dulu kan kalau boleh...

2 Budak Comel Komen:

belogkiter said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

memang sekarang tak mampu nak beli rumah. nak beli yang kos rendah tu tak layak lah pulak

LZ's Novel Online said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

Mahalnye.. Lau cam liyana ni kije pon idok lg.. Canela nk beli umah.. Kawen t tdo lam kemah je la jwbnye.. Hahaha~ Neway KJ ni laki ek? Confused.. :P

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...