30 hari Jd Muslim.....

Korang pernah x tgk satu cerita yg tajuk dia "Super Sized Me"

Dlm cerita/dokumentari tu pelakon utama dia iaitu Morgun Spurloc tlh buat experimen bila dia hanya akan makan burger mcd selama 30 hari utk lihat efek mkn makanan segera pd tubuh.

Dia sengaja buat camtu sbb ada sebilangan mat saleh kt US sn beranggapan yg mkn fast food hari2 ni xkn tinggalkan pape side effect pd body korang, dan jwpn yg dia dpt totally salah!!. Badan c Morgun Spurloc ni dari kudus keding boleh membesar hingga 4 kali ganda saiz asal bdn dia dgn hanya mkn burger aje slama 30 hari...

Ok, kali ni Morgun Spurloc ni kuar ngan satu lg dokumentari experimen dia tp kali ni  ttg Islam. Sblm dia buat experimen ni,dia da buat satu survey keatas hampir 500 org kt US. Soalan survey dia snang aje, org yg ditanya hanya akan jawab satu jwpn ringkas aje bl ditanya.

Cth soalan:

Hos : Islam?
person : Terrorist.

Hos : Terrorist?
person : Islam.

Lebih drp separuh candidates yg di survey bg jwpn yg sma utk pndangan diorg ttg Islam. Islam = Pengganas, Islam = Kejam, Islam = Bahaya etc.

Sbnrnya Morgun Spurloc ni dlm situasi agak bingung sbb klu la btul Islam ni bhya utk msyrkt kenapa Islam bole jd agama ke-2 paling bnyk penganut kt dunia?Kt US aje da ad 6 juta org. Pastu skang ni ad satu survey lain yg dibuat olh satu bdn bebas kt US pon menunjukkan yg Islam adlh agama paling pantas brtambah penganut kt dunia dlm tempoh satu tahun. Dlm jangkaan diorg Islam akan jd agama pling ramai dlm dunia dlm tempoh 3 - 5 thn akan dtg. 

Utk mnjalankan experimen ni, Morgun Purloc tlh mncari seorg penganut Kristian tegar yg sanggup jalani hidup sbg seorg Muslim dlm tempoh 30 hari. Dlm tempoh tu, dia akn jalani life cam muslim lain. Xleh minum arak, no free sex, no pork, and dia akn baca Quran hari2 sblm tido!!!

Dia akhirnya jumpe sorang candidate yg offer diri utk try experimen ni. Nama dia Dave Stacy dr Charleston [west Virgina]. Umor 33 thn dn keje sbg penjual insurans, dah kawin dn ada ank sorang.
Bl ditanya nape dia sanggup trima cabaran ni, jwpn dia snang aje, dia nk tgk apa sbnrnya Islam selain dia nk menguji kekuatan iman dia trhadap pegangan Kristian dia slama 33 tahun ni.

Slps di'interview' dan dpt mkluman ringkas, Dave ni kna dduk ngn satu famili angkat
beragama Islam dn sorg cameraman akan follow dia 24 jam sehari slma 30 hari. Dave jgk kna pakai mcm org Islam lain iaitu jubah n kopiah.
Utk ke umah famili angkat dia tu, Dave kna amik flight dn ms kt airport [Yeager Airport WV] ,buat prtma kalinya dia kna tahan sbb disyaki dia tu terrorist!! Ms dia kna than ni dia pakai jubah n kopiah.

Lpas jumpe famili angkat dia [Dave] ni dibwk jmpe sorang ulamak Islam. Dia brborak2 psl Islam etc. Antara kefahaman Dave ttg Islam ialah org pompuan mst pakai tudung+pakai purdah sambil kt tgn pegang Ak-47. Lelaki plak msti kna simpan jambang+muke kna bengis. 

Utk tempoh 6 hari prtama,Dave agak trtekan sikit sbb dia kna bgun subuh [bgun subuh tp x smyg la] tiap2 hari. Dgr azan siang mlm.Pastu dia hnya akn perhati aje ape org muslim ni buat drpd nk mkn,minum,solat dll. Satu prkara yg buat dia curious ialah ttg wuduk dn solat. Dia pon start baca Quran.Olh sbb dia xle baca arab so Dave hnya dibekalkan ngn tafsir Quran aje..

3 hari berikutnya,Dave nk ikut org smyg tp dilarang, alasannya sbb dia bkn muslim.Tp dia tegaskan yg dia hnya akan ikut prgerakkan org smyg je tnpa ad pape bacaan. Ok dia follow.Dia pon start bljar pose sunat isnin khamis. Ap yg mnghairan kan Dave ni,dia bole thn diri dr mkn babi sedangkan sblm ni dia pemakan babi tegar.

Msuk hari ke-10, fikiran dia makin brcelaru ttg agama yg dia anuti skang. Sbb nya dia rasa dia makin ketagih baca Quran!! Diulangi, dia ketagih baca Quran. Kita yg Islam ni pon xde la smpai ketagih bc Quran.
Dave ni start mempertikaikan agama dia sndiri.Dia mule trtanya sape tuhan dia sebenarnya? Dia kna sembah n.Isa ke atau dia kna sembah apa yang di sembah n.Isa?

kalo Islam ni mnyokong keganasan,mn fatwanya? mn faktanya?sape yg ckp? spanjang dia study Quran,dia x jumpe 1 ayat pon yg mnyuruh org Islam buat jahat pd org bkn Islam. Tp kenape rmai mati bunuh diri? Bnyk persoalan yg bercelaru di fikiran dia. Tapi satu perkara yg jelas, dia rs tenang bl follow stail Islam yg sbnr.

Tamat 30 hari dia jd follow famili muslim ni dia rs gembira tp dlm ms yg sma sedih. Gmbira sbb dpt jumpa wife dia tp sedih sbb dia kta dia xdpt bc Quran lg. Famili dia ni org kuat Kristian n slalu g gereja,so imposible la dia bole teruskan bc Quran. Dia jmpe famili dia smula n hidup mcm biase......

Morgun Spurloc [hos rancangan] ngn cameraman ni sbnrnya ad plan lain utk Dave. 4 minggu kendian diorg dtg smula kt umah Dave utk tgk life dia after 30 days follow famili muslim. Dan diorg agak trperanjat bl tgk Dave da msuk Islam ngn wife dia skali!!!

Awalnya Dave enggan diinterview tp lps dipujuk akhirnya dia terima. Dia mngaku yg dia da jatuh hati dgn keindahan Islam.Xde sape pon pujuk or pksa dia msuk Islam tp dia buat dgn kerelaan hati dia sndiri. Malah ketika ditanya,isteri dia jgk mrh bl Dave ckp nk msuk Islam tp bl tgk Dave jdk makin humble, x minum arak, x main ngn pompuan lain, bnyk luangkan ms ngan anak2, dia pon ikut jatuh hati jgk. 

Dave msih lg kje kt tmp lama dia malah nm dia pon dia x tukar. Katanya Islam dia ad pd hati,bkn pd nama........

2 Budak Comel Komen:

me.myself.moi said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

kalau lah org islam pun mcm dave nie..bertuahnye..

azwadi abdullah said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

mintak izin share..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...