Citer Pasal Lampu isyarat...

Aku selalu rasa bermasalah sewaktu memandu melalui lampu isyarat. Bukannya apa ..lampu isyarat 3 warna ni ..hijau, kuning dan merah ni kurang daya kecekapannya. Kan bagus jika pihak berkuasa boleh memasang lampu isyarat jenis bernombor yang mengingatkan pengguna tentang tempoh masa yang akan habis..Lampu isyarat biasa ni banyak masalah bagi pemandu..jika sedang memandu..lampu hijau..jadi kita pun tekan minyak..jika pandu slow, kekawan kat belakang marah pula..sebab nak kejar lampu hijau. Dah tekan minyak, tetiba lampu tu tukar jadi kuning pula. Nak berhenti lagi masalah. Nanti kekawan kat belakang sondol bontot pula.

Tu nasib baik jika lampu tu tukar jadi kuning..kekadang ..sedang pecut, tak sempat nak berhenti..kuning pun tak lepas..dah masuk petak kuning..lampu tukar jadi merah dah. Apa lagi..terus pecut saja. Nasib ler..kalau ada polis @ JPJ ..kena saman ler..

Ada kisah tentang lampu ni..Kawan aku sedang mengejar masa untuk hadiri mesyuarat. Dari jauh, lampu isyarat tu warna hijau. Dia pun tekan minyak untuk kejar lampu hijau. Dah dekat, tetiba lampu tu tukar jadi kuning.. Belum sempat sampai, lampu tu jadi merah. Jadi..dia pun brek mengejut...

Bammm...terpelanting dari arah belakang. Satu makhluk lalu jatuh di depan kereta. Kereta kawan tu kena hentam dengan motosikal . Cermin belakang pecah..Penunggang motosikal tu bangun lalu bertanya kawan tu.. "La..awat berhenti?" Kawan tu jawab selamba jer,"Laa..nak pi gena..lampu merah..merah kena berhenti.."


Masalah macam ni boleh di atasi jika guna lampu isyarat bernombor yang menunjukkan masa yang masih ada. Pemandu boleh berjaga-jaga berpandukan masa yang ada. Jika langgar juga..patut pun kena saman..tapi aku pelik..polis lebih banyak pasang camera kt traffic light sbb nak saman org...betul kan sistem traffic light tu dulu baru pikir nak saman menyaman ni..

P.S Tidak kah korang rasa sistem lampu isyarat 3 warna ni tak effesien..korang leh tahu ke bape lama lampu tu hijau kalau takde countdown hehehe..sila comment peace yaw...

3 Budak Comel Komen:

fiqah said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

stuju sgt dgn pndangan tuan blog :)

MakNgah said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

betul..dah selalu sangat jadi camni.
kesian jugak dekat orang yang buta warna.

♥CIK SHA♥ said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

kat dengan kawasan aku lampu isyarat mesti ade sekali dengan lampu bernombor tu..kampung tau..tetibe lak bangga dengan kampung sendiri..haha..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...