Memasak Itu Seni

Hujung minggu lepas aku balik kampung aku kat parit buntar..aku bila balik je memang aku ngidam nak makan ikan keli goreng masak cabai ataupun sotong goreng masak kunyit...pagi sabtu aku g market naik motor..abis semua pasar aku g takde sorang pun jual ikan keli..huhu sedehnya mengalahkan ibu mengandung tau hehe...tapi sotong aku jupe..

Bawak balik aku suh mak aku masak..tapi mak aku cakap tak larat nak masak..huhu..so mak aku suh aku plak masak...jadi lah aku chef kumbang jingga pagi tu hehe..mak aku bagi arahan je aku buat..

Mula-mula basuh sotong tu dengan sabun pencuci pinggan..eh tipu je..basuh dengan air paip je..pastu potong tiga..kena ganjil tak leh potong dua ke empat ke..nanti tak sedap..eh itupun aku tipu gak..hehe..ikut suka potong bape pun..pastu gaul dengan kunyit secukup rasa then masukkan garam gaul sekali...yang penting sebelum gaul tu cuci tangan dulu k hehehe

Nape aku cakap memasak tu perlukan seni?sebab time nak goreng sotong tu mak aku cakap jangan masukkan minyak dulu nanti time goreng meletup...aku pun kepelikkan lagi hairan...mak aku cakap bila goreng sotong..nanti air sotong kuar...huh! air sotong????tak pernah masak sotong mana tau hehe...

so memang betul lah time aku goreng tu air kuar banyak dari sotong tu..hehehe..mak aku suh goreng dulu sotong tu sampai air tu kering..pastu masukkan kentang goreng skali...

Pas air sotong tu kering masukkan minyak..pastu masukkan bawang besar ngan cabai merah yang telah dihiris..pastu masukkan sedikit ajinaik motor secukup rasa menambah perisa..siap hehe

tadaaa....


Ni gambar sebenar tau hehe..aku amik sebab aku masak sendiri hehe

Aku buat entry memasak ni sebab aku takut lupa..nanti senang aku nak masak lagi hehe..

P.S Tak semestinya lelaki yang memasak itu lelaki lembut k hehe..even lelaki lembut pun tak ramai tau masak sebab dorang banyak jadi make up artis atau pereka fesyen hahaha

5 Budak Comel Komen:

AISHA INANI said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

ouch sedapnyaaa!

oh yeah? masak sotong jgn letak mintak dulu?

balik nih aku nak buat.
so far dua resipi terkumpul. satu AH aja masak tomyam, satu yang nih. ouhh2 sedapnyaaa!

Kumbang Jingga said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

tom yam??i like tom yam hehehehehe
AI ko reti masak ape?hehe

ai n i s h a f i qa said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

wahaaa..sedap ke nih..?hihi

yatie Awang said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

wahhh....sedap je nampak, boleh tiru ni huhu....
tentang lelaki lembut tu ah takdelah....tak semestinya kan kan kan

Nur Syahida said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

amboi pas ni leh ar jadi chef noo.. pas ni try la sambal sotong plak

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...