Cara Meletakkan Meta Tags






Cam expert je aku citer pasal meta tags nie hehehe..SEO pun sampai skang aku tak paham hehe.Aku dh lama letakkan meta tags dalam blog aku ni...disebabkan takde idea nk update blog so buat tutorial ni je lah ehehe...ada gak update

Erm meta tags tu utk tunjukkan info dan maklumat tentang website kita..so bila kita search kt google dia akan tunjuk mcm pic kt bawah ni...definasi ni aku main balun je..ops..balun tu org kedah ckp..maksud dia cincai or hentam hehe

KJ.jpg

Meta tags yg aku letakkan "Kumbang Jingga menulis dengan hati dan akal bukan dengan nafsu"

Ni plak contoh meta tags yg di letakkan Fatin Liyana..blog feveret aku hehe

FL-1.jpg

Kalau tak letak meta tags query akan tunjuk deskription ikut first entry atau content dalam blog kita..even blogger2 yang femes ada tak letakkan meta tags but still femes sbb dorang guna meta tags muka yang comel hehehe..tgnk contoh kt bawah

ben.jpg

Eh ben ashaari comel ke hikhikhik.silap contoh plak hehe...

So ni cara2 nk letakkan meta tags

1.Sign in to your blogger dashboard>click the 'layout' button[see the screenshot below]

click on the 'layout' link
2.Click on the 'Edit html' tab
click on the 'edit html' tab



Here is the code you have to add

<meta content='DESCRIPTION HERE' name='description'/>
<meta content='KEYWORDS HERE' name='keywords'/>
<meta content='AUTHOR NAME HERE' name='author'/>


DESCRIPTION HERE:Write your blog description
KEYWORDS:Write the keywords of your blog
AUTHOR NAME:Write the author's name(Your name)


{ UPDATE : }
Now..You don't need to do it manually.. I created an automatic Meta Tags Generator to make this process easy for you!
Just go to this page and Enter some basic information like keywords,description,etc.. It will automatically generate you error free, effective Meta tags. Once done, copy that code and follow the next step.

3.Add the above code just after this [Look at the below screenshot]
<b:include data='blog' name='all-head-content'/>




add the code just like this
Don't forget to add description and keywords.
and save the changes.


IMPORTANT:

Several people were filling with just the keywords in the description.DON'T DO THAT.Google and other search engines will ban your site from the search engines list if you did so.And also,don't repeat the keyword more than 3 times.

That's it!You have sucessfully added the metatags to your blogger(blogpsot) blog.If you want to check whether you added the meta tags correctly or not,just type 'meta tags analyzer tool' in the google and you will find so many sites which can check whether you have added the tags correctly or not.

5 Budak Comel Komen:

gilastats said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

info yg bagus ni....

kyo_9 said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

thanks bro.. hmm.. waktu ak nk edit HTML kan, dah ada kod meta tags nih.. adakah ak perlu buang dulu meta tags asal ntk digantikan dengan kod yg telah di-generate-kan ek??

sebab bila ak main letak jer, cam xde perubahan pon.. ;)

Kumbang Jingga said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

@kyo9
kalau dh ada baik edit je..actually aku pun tak bape reti sgt sbb aku bukan dak IT or Sience com hehehe..main tanya en google je aku hehehe

neslO_ais said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

hey nice :D
keep it up!!

suffer8zine said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

meta tag mmg penting bagi pemburu seo

Terkini : 700 Ribu Kondom Hilang

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...