Bagaimana mendidik anak?


Malam sabtu aku tido kt opis..sbb malas balik umah.dak bujang mcm aku ni memang masa abis kt opis je..siang malam keje je..takde masa dating2 ni..hehe mcm ayat kesian je hehe....

So pas bangun pagi sabtu dengan muka tak mandi just basuh muka sikit then basahkan rambut buat cam mandi g beli ubat kt area pudu.ubat ape tak leh citer lah..yg pasti aku tak beli ubat viagra k haha...whut da fish for viagra..kihkih..

So pas beli ubat tu g jenjalan jap..singgah kt kedai muzik..tgnk gitar2 akustik..erm.aku nk beli gitar akustik tp rasa mcm membazir plak..duit nk simpan buat kawin hehe..bila lah nk cukup ni.:-(

Time belek2 gitar tu ada akak ni tanya aku..

Akak:dik tolong tgnk gitar ni jap..ok tak RM180 gitar camni skali ngn beg.untuk anak akak ni. Aku pun amik testing gitar tu.sambil goreng lagu jiwang karat.hehe..

Akak:Untuk beginner ok tak..

Aku:gitar ni tuk pompuan ni kak.tgnk tali nylon ni. anak akak ni main music jenis ape?

Anak Akak:Classical bang..

Aku:Ooo..kalau classical memang sesuai..kira murah harga tu..

Akak:Ucap tima kasih kt abang

Anak Akak:terima kasih abang kerana memberi pendapat

Erm..dalam hati aku..skemanya budak ni jawab hehehe..bahasa melayu mesti A++ ni hehe

Cuma yg memelikkan aku..anak dia comel pastu pakai tudung elok je..maybe dalam form 1 kot.mak dia aku tgnk free hair siap pakai fit lg..so aku rasa mak dia mesti didik anak dia dengan prihatin sbb suh anak pakai tudung even dia tak pakai..cuma bab ajar anak pompuan main alat muzik cam gitar mcm tak bape nk kena ngn pompuan hehe..hek eleh aku pun main gitar..hehe..cuma yg bezanya adik aku yg ajar hehe...



Skang tgnh hangat bab bob lokman masuk pas sbb nk mendidik anak ke arah yg benar dan bob tak nk masuk neraka..satu usaha murni yg patut di contohi..aku tak nk pertikai kan ape2..just at least dia berusaha untuk menjadi lebih baik...sebelum anak baligh semua dosa di tanggung oleh ibubapa pas anak dh baligh dosa pahala atas diri anak tu sendiri...bila anak dah besar remaja kalau dia buat dosa bukan ibubapa yg dapat dosa tu..

bak kata pepatah melayu melentur buluh biar lah dari rebungnya...masih lembut kalau dh jadi buluh dah keras...nk didik anak ni bukannya senang.. perlukan seni dan mesti bijak dari segi psikologi..wah mcm aku ni dh kawin je ckp hehe..

P.S camne lah nanti bila aku ada anak nanti?ermmmm....

3 Budak Comel Komen:

Hanis Jow said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

terharunye mak die beli kan gitar ohh..

AZRUL AZMI said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

boleh la ganti Yuna nnti.... tapi versi clasic la...

cim0t_c0mot said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

ala yuna pun main gitar ape..hehe...oke je..
tapi kalau nk didik anak kita kene berubah dlu la..
bru anak ikut..ni kalau mak mcm nnti dah besar mesti die
akan ckp "eh mama aku pun mcm tu nak ikut la"..hehe

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...