Balik Kampung

Weekend lepas aku balik kampung...hari ahad wat kenduri arwah..aku balik pagi sabtu pas subuh..pas subuh tu kul 8 hihihi..balik ikut jalan cheras sbb tak mao kena tol kalau ikut jalan lain..sampai kat kl jalan kuching pun polis tutup..angkara bersih punya pasal..so terpaksa pusing luaq kl sampailah masuk ke tol duta...

Masa kat umah aku nampak ada sekoq kucing baru..mak cakap ada orang buang...mak ckp mak dah suh abah g buang kt pasar kt tanjung piandang jauh gak lah dalam 5 km mcm tu..tapi mak cakap tak sampai 3 jam kucing balik sendiri hehe..aku cakap lah kt abah aku.. kucing tu tahan bas kot..mungkin dialog kucing tu mcm ni

Kucing:Stop..stop..nak g umah pak din boleh
Drebar bas:Hah masuk lah...memang lalu situ pun
Kucing:nanti sampai benti erk..nk tekan loceng tak sampai
Drebar bas:oraitttt..(sambil dengaq lagu geng bas sekolah)


Pas kucing tu balik sendiri..abah dh tak sampai hati nk g buang lg skali..cian tengok..so bagi lah makan sikit2..janji tak berak kencing dlm umah je..kalau tak confirm kena sembelih hahaha...

Malam ahad tu mak g tau kt aku suh g tengok belakang umah jap..anak ayam duk bising kt blakang..takut ada ulaq ka, biawak komodo ka nak mkn dorang..abah aku sejak tak keje ni suka bela binatang..abah cakap elok time raya nanti leh terus sembelih wat ayam barbeque..hehe..aku pun g amik lampu suluh..masa nak lalu g reban ayam tu aku nampak macam kucing yang abah buang tu..telantar..aku pun panggil lah.

meowwww..meow meowwwwww (dalam bahasa manusia.."awk ok ke"..aku memang terer berbahasa kucing)

kucing tu tak sahut..aku pun gerak2 kan badan dia..dh tak gerak..aku ingt kucing ni tidoq mati cam aku...tp tengok perut dia duk bernafas lg..so aku pun panggil abah mai tengok..so kami amik kucing tu letak kt tempat cerah...anak ayam pun dh tak bunyi...kagum aku..anak ayam cuba nak selamatkan kucing tu walaupun nyawa dorang belum tentu pasti masa raya nanti hehehe...

Kami try corak(dalam bahasa melayu baku menjiruskan air) ayaq atas muka kucing tu tapi tak berhasil..kami tak leh buat apa2 selain mendoakan kesejahteraan ke atas kucing tu...aku cakap kt kucing tu..erm...esok baru nk wat kenduri arwah..ko yg mati dulu..huhuhu..actually kucing tu tak mati lg..perut dia duk bernafas cuma dia lembik dan longlai tidak bermaya..kami dh plan nk korek lubang esok pagi tanam..

Pagi ahad tu kami bangun kucing tu dah takda..tanya mak abah..ingt dah tanam mak abah ckp dok aih..rupa2nya kucing tu dah sihat siap boleh berlari riang gembira lagi..malam tu bukan main nazak lg..perpatah omputih pernah berkata-kata..cats have 9 lives..tingat iklan dragonballz..Yang sebenarnya, Dragon Ball ada 7 biji semuanya.. eh apa kaitan plak hehe


So ahad kenduri arwah wat lepas asaq..adik beradik ada gak datang tolong..buat bihun sup, cucuk badak, roti kirai kuah durian..roti serabai kuah durian gak..dan bermacam2 lg kuih yng tidak dapat aku kenal pasti apakah nama scientific dia hehehehe...aku tengok tuk imam dua kali tambah bihun sup hehehe...

5 Budak Comel Komen:

Muslimah Optimis said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

hahahahah... terer no KJ cakap kucing ingat tau bahasa kumbang ja.. ngeee... eh.. corak ka corok ni??? hihihi... tapi hebak r kisah ni.. kucing tu pandai balik sendiri... kedua, ayam nak selamatkan kucing even dia tak tau nyawa dia mcm mana raya nanti.. hihi..like..like

puteri ain said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

kucing tu sihat akhirnya :)

cucur badak . lama xmkn . yummy .:D

pingu said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

sian kt ayam raya nnt...dia dah jadi hero menyelamatkan meow...huhu...bak pepatah omputih yg ditranslate dalam bhs melayu "robin hood merompak demi orang miskin"...sob..sob...sob...raya sembelih ikan dah ler...tejamnyer sembelih ayam...(burrgghhh...alhamdulillah, sedap btl ayam black pepper mkn tghari td)...hehe...=)

♥CIK SHA♥ said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

corak ayaq ke?coghah ayaq kot..ekeke..


walaupun macam sedih2 part kucing nazak..tapi aku taktau pasaipa la aku dok terkekek gelak baca post ni..takde jiwa betol..ke ayat ang yg macam lucu..ntah..konpius plk..

fiza said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

haha..mcm bdk2 bcrita..keh3

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...