Ini semua POYO!!!


Anda semua pernah dengar tak perkataan POYO? Lagi-lagi remaja. Mereka memang suka sangat dengan perkataan POYO ini. Actually, anda semua tahu tak POYO itu membawa istilah apa?


Setelah penat menggoogle pak cik google, mengikut wikipedia POYO membawa maksud sebuah desa di Jabatan Iolonioro dari Bougouriba Wilayah di Burkina Faso selatan-barat. Desa ini memiliki penduduk sebanyak 805. Laa... Nama desa ke? Hahaha...


Pernah cuba cari dalam kamus dewan. Dalam kamus dewan, POYO itu membawa maksud cantik. Jadi, jangan hangin kalau ada kawan-kawan cakap anda POYO sebab POYO itu maknanya cantik. Hehehe...


Sebenarnya asal-usul perkataan POYO ini tak diketahui sebab perkataan POYO ini lebih kepada slang rakyat Malaysia. Lebih kepada macam "Hek-eleh", "Bajet la ko ini". Something macam itu lah.


Tapi nak tahu tak? Ada satu karakter kartun yang nama dia POYO. Comel. Ini kartun tuh.. Hihihi...


Nama kartun ini ialah KIRBY POYO.
Comel kan? Hahaha...

Facts of the day: POYO sebenarnya ada ringkasan dari bahasa inggeris iaitu Proud Of Your Own!!!

5 Budak Comel Komen:

Tuan Juhaida said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

Ha ha baru tau banyak maksud perkataan POYO nih... tq

Lisa Sheila said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

Owhh ok..baru ku tau..biasanya slalu taip je kat blog... Thanks ya...:)

hana hadi said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

sebelum ni hana xtau pasal poyo2 ni. org duk sebut je

Shafika Nabila said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

laa padanlah kawan shafika asyik panggil shafika poyo je, cantik rupenye maksudnye :p ehek ehek ehek

依之汉 said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

Bagi budak FBMK pula, poyo tergolong dalam kategori bahasa basah-basahan sama sepertik kekwad, kerek, soru dan sebagainya.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...