Lebam Di Peha

Mungkin ramai yg anggap lebam di peha selepas bangun dari tido adalah perkara normal...mengikut ilmu perubatan...ia adalah masalah pengaliran darah...mengikut kata org2 tua...kena gigit hantu...kali ni aku nak huraikan dari sudut agama pulak...so get ready dan bersedia utk buka minda...xrugi pun klu luangkan masa nak baca kejap...

Macam biasa lah..aku dengar ceramah dari seorang ustaz yg menyentuh soal ini...ditujukan terutamanya bagi perempuan yg selalu mengalami lebam di peha ketika bangun tido...ustaz ni dah bagi petua utk mengelakkannya...sekali dengan punca yg menyebabkan ia berlaku...

Pertama sekali, ia buleh berlaku apabila pempuan mandi ketika senja..diwaktu syaitan dan jin berkeliaran dan pempuan itu mandi dalam keadaan tanpa mengenakan sebarang kain basahan...berkemungkinan pempuan yg mandi senja ni...antara pukul 6.30-7.30 dan mandi selamba rock tanpa kain basahan...akan mengalami masalah lebam peha...kerana jin suke pada pempuan ni...itu pasal time tido jin tu gigit pempuan ni...perlu igt bahawa jin2 ni pun suke pada manusia..jgn ingat manusia je ada nafsu pada pempuan...jin pun ada...so time mandi dia mengendap dan time tido dia gigit...

Yg keduanya...pempuan yg sebelum tido makan dan pegi tido tanpa basuh tangan dan mulut...yg jenis mcm ni pun ada potensi utk mendapat lebam kat peha...oleh itu...elakkan makan kat tempat tido...dan elakkan dari tidak mencuci mulut dan tangan sebelum tido...jin akan gigit pempuan ni ketika tido...

Bukan xde lelaki yg lebam peha tapi jumlahnya xbanyak berbanding dengan pempuan...kerana ia berpunca dari jin yg suke kat pempuan tu dan pempuan tu sendiri yg xmenjaga kebersihan diri...

Bagi org moden...maybe sukar nak percaya jin2 ni...almaklumlah zaman moden...kat sekolah pun xdiajar...itu pasal susah sket nak terima hakikat perkara ni ada kaitan dengan unsur2 ghaib...lebih senang anggap ianya masalah peredaran darah je...

Oleh itu bagi sape2 yg selalu lebam kat peha...igt..jgn mandi ketika senja...lepas senja xpe nak mandi pun..dan klu nak mandi tu..sila pakai kain basahan...sebelum tido cuci mulut dan cuci tangan...bacalah ape yg patut..mudah2an xde lagi lebam kat peha dan kena tindih...

Sebab kepada kejadian ini adalah suka tidur selepas Asar, suka mandi malam dan mandi dalam keadaan naked. Jin tersebut dikatakan berkenan pada orang yang terkena lebam ni. Dia akan menghalangnya dari bertemu jodoh dan kalau orang itu telah berkahwin, dia akan cuba memecah belahkan perkahwinan tersebut.

Untuk mereka yang selalu mengalaminya, ikhtiar untuk menghindarkan kejadian ni dari terus berlaku adalah mandi air perahan limau nipis selama seminggu. Ini bertujuan untuk menghilangkan bau badan kerana dipercayai jin mengenali manusia melalui bau badan.

P/s: Selamat mencuba...

8 Budak Comel Komen:

E Ja said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

amboi.siap menghalang dr bertemu jodoh & rosakkan perkahwinan lg. ini boleh mendatangkan marah! kang E Ja plak gigit jin tu nanti kang. ahahahahaaa

Sheila Eiman said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

salam...
terima kasih!
maklumat yang berguna ni..

Frause said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

alamak..dulu selalu la masa dok kat tanjung dawai....
dok kat penang takda dah....

♥CIK SHA♥ said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

aiyok..scarynye..siap halang jodoh lagi tu..nnt aku check ade tak lebam kat bdan..debor pulak..nak kawen ni oi..wuuuu..T_T


p/s:: comel jek link tab kat atas tu.."BLOG ISTERI"..^_^

OgysiJemariSeni said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

TQ for the info selalu ingat yg bukan-bukan jer hhehehehe

Aweyn said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

very informative :)

Mr.PinGu said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

baru tau hehe thanx

Sis AI said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

Waah, tkutnya.. Tntng jin gigit, dh fhm.. Tp taktau pulak sbb jin suka. Jarang kena, tp akn cuba elakkn sungguh2 lpas ni. Trima ksih!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...