Target Bulan Puasa 2012

sumber kartunis ubi
Korang punya target bulan posa tahun ni ape dia..nk kurus 30kg ke.sehari sekilo hehe...ke nk tambah berat hihihihihi....tak kira lah apa jua targetnya janji korang hepi..tul tak..dont worry be hepi...

Bagi aku plak nk solat tarawikh penuh nampaknya memang susah lah aku nk laksanakan sbb aku keje shift..kenkadang keje mlm..nk wat camne kan nk cari rezeki untuk keluarga tercinta hehehe..tp keje pun ibadah juga kan..

Bagi yg nk khatam al quran dlm bulan posa kena usaha byk lah..al quran ada 604 muka surat..jadi sehari kena baca lebih kurang 20 muka surat bersamaan 10 helai..jadi dlm hari ke 30 kita berjaya baca 604 muka surat... bukan mustahil cuma perlukan azam yg kuat...

Bagi yg nk menghafal al quran plak elok kita bahagikan kepada tiga bahagian dulu..

Bahagian yg pertama surah-surah yg panjang..surah-surah yg panjang bermula dari al baqarah sampai lah ke surah al mursalat..surah-surah yg sederhana panjang pula bermula dari surah naba' hingga lah ke surah al layl surah-surah yg pendek plak bermula dari surah dhuha sampai lah akhir surah naas..

Jadi bagi yg dah abis hafal surah2 pendek dari surah dhuha sampai surah naas yg berjumlah 22 surah tu..boleh lah target hafal surah2 yg sederhana panjang plak ye bulan ramadhan ni.ada 15 surah kesemuanya...hafal surah2 panjang lg bagus..kalau mampu lah..

Surah2 pendek ni sepatutnya kanak2 dh hafal semuanya...tp bagi yg dewasa ni kalau surah2 pendek ni pun tak abis hafal lg baik habiskan dulu ye..malu ngn kanak2 riang dan kanak2 ribena hehehe....

Boleh download mp3 al quran kt sini [link]


2 Budak Comel Komen:

pch said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

hello kumbang...
nak tanya...
banyak ke dpt duit dr says???

Kumbang Jingga said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

salam, sy tak join pun says..dan tak tahu pun says ape hehe..join nuffnang je hehe

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...