Pilih nama anak kami...

Skang bini aku dh pregnant hampir 5 bulan, jd kami pun dh terpikir2 nk bagi nama apa..klau ikut sunnah bagi nama anak selepas 7 hari dilahirkan ataupun pada hari kelahiran...pada hari ketujuh plak sunat buat aqiqah dan cukur rambut...kami takda pengalaman lagi..so nk tanya korang lah camne korang wat..hehe..

Ustaz2 suruh bagi nama anak ikut nama2 nabi, sahabat ataupun orang2 yg soleh..supaya mudah-mudahan anak kita beriman seperti mereka bila besar nanti..tp still tak jumpe lagi sbb byk nama2 yang sedap family lain dah pakai hehe..tak mau sama lah klau boleh hehe...

Klau boleh aku nk nama anak cuma 2 suku kata je..tak mau lebih sbb nama aku dh panjang nanti nak isi tak cukup kotak hehe..lg satu kecian anak aku nanti nk tulis nama panjang bila jawab SPM..kan dh amik masa sikit tu hehe.woww dh pikir SPM advance betul....

Klau letak 4 suku kata nak panggil nama yg mana satu..kan confius tu...tul tak..lagi satu nama yang senang dieja dan di sebut..nanti tergeliat lidah aku nk panggil nama anak...

10 Budak Comel Komen:

Sya Mimie said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

bab pilih nama ank memang pening..hehe.. pnjng nama xleh lebih 21 huruf, ada kawan kata.. :)
pilih jgn xpilih..hihi
minta la wife suggest, then bincang balik..

Rafhani said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

Mesti excited kan?dah scan?baby boy ke girl?sy pun xde cadangan nama tp boleh search kat internet.
Kami pun x byk ilmu sgt psl adab menyambut kelahiran ni tp utk baby kami yg latest tu..hari ketujuh bg nama sekali dgn akikah.Akikah pun simple jer,sembelih kambing,cukur rambut kasi botak.Itu jer.
Apapun...semoga semuanya sihat,selamat.Amin

Kumbang Jingga said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

@Rafhani

tima kaseh pn rafhani ats info tu..sgt membantu hihi

Kumbang Jingga said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

@Sya Mimie

hihi first time dgr 21 huruf tu hihi

Ainun Najwa said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

haha.. cerewet betul :P
buat la solat hajat..mana tau tiba2 terfikir nama yg menepati ciri2 tu

Ann Ishak said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

ye betul, suka jugak nama anak yang pendek dan senang nak panggil dan ingat :)

Mama Adam said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

Nama anak2 sya 1 perkataan saja. Senang. Yg ptg, cari yg maknanya baik. Nama itu kan doa

GADIS TERBILANG said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

GT nk bg Rm100 ni http://gadisterbilang.blogspot.com/2013/10/say-no-to-paraben-share-and-win-rm100.html

Miller Jack said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

Jangan lupa buat tahnik pada baby selepas lahir, sunnah Nabi kita. Lagi elok bapa yang buat sendiri ya. Bacaan dia cuba search tenet kot2 ada.

Mrs. Amad said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

sy dulu bukan pening pk apa nk buat, tp pening pk apa yg tak boleh buat.yelah org kite kan sll ikut adat kaum lain,contohnya bercukur letak rambut anak dlm air kelapa.nama anak sy humayra azzehra, sempena nama gelaran isteri n anak kesayangan nabi saw.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...