Agen penyebab
Bakteria dari kumpulan Salmonella Punca
- Usus manusia dan haiwan (terutamanya usus ayam)
- Haiwan perosak (tikus, lipas dan lalat)
- Haiwan liar
Makanan yang biasa dikaitkan dengan bakteria ini
- Daging unggas dan yang berasaskan unggas
- Telur dan hasil telur
- Susu dan hasil tenusu
- Hasil tenusu (keju, krim, kastard)
Cara rebakkan
- Makanan tercemar samada semasa penyimpanan atau semasa penyediaan.
- Pengendali makanan yang dicemari oleh haiwan (tangan ke mulut)
Tanda-tanda
- Demam
- Cirit birit
- Sakit perut
- Muntah-muntah
- Loya
- Sakit kepala
Tempoh jangkitan
Antara 6 jam ke 72 jam (kebiasaannya 12 - 36 jam)
Cara pencegahan
- Masak daging, unggas dan telur dengan sempurna
- Elakkan memakan daging atau stik yang mentah atau separuh masak
- Gunakan peralatan yang berbeza (pisau, papan pemotong) untuk daging mentah dan yang telah dimasak
- Simpan makanan mentah dan yang telah dimasak dalam bekas yang berbeza
No comments:
Post a Comment