ceritera hidup sang kumbang jingga

aku nk citer pasal hidup aku kt sini dari aku kecik sampai lah aku baligh..ops silap hehehe..sampai aku besaq ler.aku lahir kt utaqa..kuala nerang kedah pd tanggal 13 rabiul awal 1406 tahun gajah hehe.25 hb november 1985…aku duk di kedah smpai aku tadika je..tapi apa yg paling aku ingat setiap kali aku nk gi tadika aku akan tunggu jiran aku dgn basikal roda tiga aku..gi sama2 ngn dia..hehe..jiwang kan..skang dia dh besar dan dia memang cantik giler..kalau ngn aku memang tak padan lansung lah..nama dia zubaidah..hope dia tak baca jurnal aku nie....hehehe.rumah aku tu betul2 depan ladang tebu.time pekerja siam nk potong tebu, aku dgn slumbernya mintak sikit tebu tu.ckp melayu dorang x paham..so aku skipping london je hehe…masuk darjah 1 aku pindah umah.kali ni pergi parit buntar perak..sejak tu aku lost contact ngn zubaidah, my first ever love..hehe..darjah 1 smpai 6 hidup aku agak skema je..mungkin sbb tu aku jd pengawas sekolah.damn.hehe.result UPSR aku agak teruk lah sbb aku bnyk main, tolong mak masuk sawah bendang tanam padi.gagau ikan dlm parit..dn hobi aku masa kecik main taplom..budak2 kg time zaman aku je tau tamplom nie bende apa..buat guna buluh.peluru dia guna buah pokok hutan yg keras tu..org bandar memang tak pernah tngk aku rasa…zaman bebudak aku gak aku habiskan dgn main wau kt bendang..time tu org dh memotong(padi dh dituai).aku dulu suka main baling tin, baling selipar,main galah panjang, main pangkah gasing org smpai terbelah hehe..aku suka lastik burung hehe..setakat tu je kisah aku time darjah 1 sampai darjah 6..masuk form 1 aku pindah lg..kali ni ke penanti penang..ayah aku tukar keje lagi..huhu..time form 1 aku masuk sekolah menengah kebangsaan penanti pulau pinang..apa yg ingat time ni untuk exam pertengahan semester aku dpt no 1 dlm klass..hehehe..bangga tak yah ckp lah.kembang abis semua.hehe..masuk form 2 aku pindah lagi ke teluk kumbar penang..baru nk kenal kawan dh kena pindah lagi..marah betul aku kt ayah aku…tapi nk wat camna kan..di tempat baru pun sama gak..just low profile and play malu2 biawak hihi.skali lg aku di lantik jd pengawas sekolah.muka aku ni muka mawas ke.hehe..di teluk kumbar, rumah aku di tepi lombong bersebelahan dgn pantai.jd kehidupan aku sebagai budak kg berubah jd budak nelayan sikit hehehe..time ni aku dh pandai buat meriam buluh,paip, dan meriam tanah..memang best giler main meriam buluh...di penang gak aku blaja memancing,menangkap cacing laut, mencari siput kepah di teluk talib..sedap tul kepah ni kalau panggang atas api..kalau aku cari lebih aku jual gak kepah ni kt pemborong..harga time tu 1.20 untuk satu kilo..aku boleh cr dlm 5 ke 10 kg..hmm..susahnya nk dpt duit kan..stat dr sini aku dh amat terer berenang dan menyelam (slalu mandi laut hehe)..skip trus ke result PMR aku hehe..aku dpt 6A2B..pastu aku mintak sekolah teknik tunku abdul rahman putra al haj..bermula lah kehidupan aku di asrama..aku takkan dapat lupakan sepanjang aku berada di sekolah teknik ni..di ragging oleh senior dan diragging juga oleh warden asrama..huhu.kehidupan aku di sekolah teknik agak skema sbb skali lg aku aku di lantik menjadi pengawas asrama dan pengawas sekolah…kehidupan cinta aku di disini tidak ada yg menarik pun..just blaja dan blaja….aku akhirnya berjaya masuk ke kolej matrikulasi pulau pinang..syukur sgt2..disini aku lihat budaya stdy yg amat berbeza dari sekolah teknik aku dulu..pelajar datang dr sekolah yg amat ternama mcm kolej melayu kuala kangsar, MRSM dan sekolah berasrama penuh..buku2 di library abis dipinjam..tiap2 hari library penuh..pelajar sentiasa berjalan dgn buku di tangan..disini aku berlajar pada tahap yg paling maksimum..hidup aku hnya didedikasi utk stdy.tido paling lewat pun pukul 3.kenkadang sampai kul lima..aku tido hnya sejam ke 2 jam je sehari..kalau tak tido langsung memang pening lah…hanya pada hujung minggu aku ke blik tv utnk tngk smallville season 1..minat sbb awek citer tu kristin kreuk hehe…pastu balik bilik stdy lg smbil dengar radio IKIM.disini aku tngk budaya couple amat biasa..pelajar stdy bersama kekasih masing2..jeles betul aku..dgn usaha yg gigih berjaya jugak untuk aku dpt 4 flet…then smbung masuk utm dan skang dh keje sbg engineer network tm.wassalam....

2 Budak Comel Komen:

sengal ke aku? said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

rindu ar kat tarp..
pkbm tarp terbaek!

Harleny Abd Arif @ Akal Sari said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

Assalamualaikum Kumbang Jingga...

Pengalaman anda menarik sekali...akrab dengan cagar alam (haiwan dan tumbuhan) menjadikan anda seorang yang berpandangan luas...seluas memandang sawah bendang... =)

Sudi2lah menjengah ke laman sanggar akak di http://jejakmihrabmimbar.com ~ barangkali dapat berkongsi cagar budaya (senibina dan monumen) di Alam Melayu pula~ sambil menelusuri sejarah bangsa secara bersahaja...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...