Apa itu 'Sinking Fund'

Dana tenggelam? Pelik benar bunyinya, tapi rasanya semua refer kepada term 'sinking fund'. Jadi topik blog entry hari ini adalah apa itu 'Sinking Fund'. Selama ni saya bayar sahaja dan dapat pemahaman yg duit tu digunakan bila cat dah pudar dan bangunan perlu di cat semula. Tapi pada suatu hari, ada tertampal di maintenance office satu artikel yang bertajuk 'What is Sinking Fund'

Dalam artikel itu, tanpa memberi jawapan terus, artikel ini bermula dengan memberi satu kenyataan yang Semua Orang Perlu Membuat Simpanan, tak kiralah untuk apa jua tujuan seperti berkahwin, bercuti mahupan beli tv lcd 60 inci. Begitu jugak untuk apartment, satu dana yang dinamakan 'sinking fund' ini telah diwujudkan simpanan untuk tujuan tertentu dimasa akan datang. Data ini tidak melibatkan perbelanjaan harian sebaliknya disimpan dalam satu akaun berasingan dan hanya digunakan apabila perlu

Antara contoh tujuan tertentu di masa akan datang ialah sekiranya lif dah berkarat teruk sehingga perlu digantikan. Duit dalam dana inilah yg akan digunakan, kalau nak kutip duit apabila telah terjadi tentunya ramai yg keberatan. Lagipun dana ini adil sebab setiap orang bayar sepanjang tahun dan kos pembaikan dibahagi sama rata. Mana adil baru beli apartment, tiba2 lift kene tukar dan perlu bayar beribu untuk baiki lift.

Jadi dengan mudah, sinking fund ada fund yg digunakan utk membaiki atau menukar terus benda atau kemudahan yg terdapat didalam apartment itu sendiri yang mana tak melibatkan perbelanjaan berkala (harian, tahunan dan bulanan). Berikut adalah senarai perkara yg boleh menggunakan sinking fund.

1) Sistem Alarm Api
2) Pam
3) Tangki Air
4) Atap
5) Longkang
6) Cat Baru Common Area (Haha, ni yg sy 1st understand)
7) Karpet baru di common area
8) Repair work to kerbstones, footpath (apa ekk?)

Now you know.  chewahh...

0 Budak Comel Komen:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...