Aku mengidam mengalahkan pompuan pregnant

Ini first time aku tulis entry pasal aku mkan ape..hehe..dh menjadi mcam satu kebiasaan kpd blogger2 picisan yang lain pun menulis pasal arini makan ape lah, kuar g mana lah..nasib baik g tandas tak citer dlm blog ahaha..

Aku nk citer pasal tetiba time bulan posa nie aku nk makan buah yg pernah aku suatu ketika dulu time aku darjah 6 kot last sekali mkn..buah tu bukan lah buah dada k..jgn pk bukan2 plak k..tak baik hehehe...buah delima k..salah satu buah yang disebut dlm al quran..dlm bahasa arabnya ar ruman..ni aku letak sikit pic yang aku snap time mkn hehe.


Aku dh makan sikit hehe

Ini adalah salah satu buah buahan syurga..dan buah nie spesel sbb ustaz aku ckp dlm bnyk2 bijik yg dlm sebijik buah delima tu ade sebijik yang sgt berkhasiat dan penawar penyakit yang sgt mujarab..so kalau korang mkn jgn kongsi ngn org lain ahahaha...buah ni bagus tuk org mengandung mkn..tak caya korang leh baca info kt bawah nie

Apa yang speselnya buah nie kalau korang nk tau leh baca info kt bawah nie kalau korang takde keje hehe
  • orang kata makan buah delima nanti anak cerdik ...
  • orang kata lagi, kalau makan buah delima nanti anak ade lesung pipit!
  • orang kata nanti mata anak cantik & bercahaya...
  • Ustaz kata dalam sebiji buah ada sebutir biji yang menjadi penawar ubat yang mujarab.
  • Untuk penerang hati. Sabda Nabi s.a.w, "Barangsiapa yang memakan buah delima keseluruhannya, sesungguhnya Allah menerangkan hatinya selama 40 hari.
  • Ada orang kata nanti bibir baby masa lahir merah bak delima...
  • Mmg ramai yang bagi petua kalau nak anak bijak, makan buah delima waktu pregnant. Buah delima ni asalnya dari tanah arab...
  • Ada jugak aku dengar dalam satu biji buah delima tu ada satu ulas yang berkat & berguna untuk membinaan otak yang cerdas dan bijak untuk si pemakan, ibu & bayi dalam kandungan...so kalau makan buah delima sebijik tu tak boleh share sebab kita tak tahu ulas yang mana satu yang dikatakan berkat & baik untuk otak...
  • Ada yang kata buah delima baik untuk perkembangan otak bayi, dan ada yang kata, kalau kita makan buah delima semasa mengandung, anak yang lahir akan kelihatan cantik dan comel,
  • diantara hikmah memakan buah delima semasa mengandung ialah apabila orang melihat wajah anak itu nanti, hati orang akan merasa belas dan kasihan kepadanya...
  • A study published in Pediatric Research found that drinking pomegranate juice during pregnancy helped protect newborns' brains during traumatic births.
  • Pomegranate seeds are eaten to have quality and quantity of babies.
  • Dalam banyak budaya, delima melambangkan kesuburan dan panjang usia.
  • Orang Cina misalnya menyajikannya sewaktu upacara perkahwinan karena ia dianggap lambang kesuburan, kemakmuran dan keturunan besar.
  • Di China pula, buah delima menjadi satu simbol kesuburan, rezeki yang melimpah ruah, keturunan yang ramai dan masa depan yang diberkati.
  • Dalam agama Buddha, buah delima dikatakan buah yang berkat selain daripada buah limau dan pic.
  • Buah delima menjadi simbol kesuburan bagi perkahwinan masyarakat di Timur Tengah.
  • Dalam agama Kristian, buah delima menjadi simbol kebangkitan semula dan kehidupan yang kekal.
  • Dalam Islam, buah delima merupakan salah satu buah yang terdapat di dalam syurga yang dikurniakan Allah sebagai rezeki yang boleh dinikmati oleh umat manusia yang menunjukkan tanda- tanda kekuasaanNya sebagaimana yang termaktub dalam firmanNya di dalam surah al An'am ayat 99 dan ayat 141. "
  • Khasiatnya tinggi kaya dengan zat sodium, riboflavin, thiamine, niacin, vitamin C, kalsium dan forsforus. Ia juga sejenia penawar kerana kandungan antioksidan yang tinggi bagi penyakit jantung, cepat tua dan barah.
  • Dalam perubatan Yunani dan homeopati, delima dapat mengubati cirit birit, sakit telinga, pandangan kabur, sakit gusi dan kurang lawas pengahadhaman.
    Manfaat : membantu jantung, dimana jus delima ini kaya antioksidan yang membantu mencegah penyumbatan pada pembuluh darah arteri oleh kolesterol. Jus delima ini juga dihubungkan dengan pencegahan terjadinya kanser prostat.
    Jus ini dilengkapi dengan vitamin A, C dan E serta acid folic yang penting pada tahap awal kehamilan.
  • Boleh mengurangkan berat badan.
  • elok utk pesakit tekanan drh tinggi dan rendah.
  • Mencegah dr nyanyuk.
  • Mencantikkan kulit.
  • Mengelakkan alahan bagi wanita mengandung- prevent morning sickness.
  • even ada yg kata -jus buah delima ni adalah "natural viagra"...
bnyk kan.hehe...tp aku rasa tak semua org pernah makan buah nie..especially org bandar hehe

4 Budak Comel Komen:

cIk JanNah said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

hyep!
buah dada mana leh makan!
biasa dia....

haha
dah lama x mkn buah delima. susahnya nak cari sknuk

nur.sa said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

seingat saya pun last sekali makan buah delima masa darjah enam. tu pun rembat buah delima yang mak nak buat ubat untuk adik. haha. tapi mmg sedap buah ni.

armouris said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

info tentang delima di SIHAT SELALU - Delima Cerahkan Kulit

khadijaah_almasturah said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

kenapa kbnyakannya khasiat buah delima baik untuk ank kita nnti??

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...