Hati-hati dengan mekanik bidan terjun tepi jalan...

Bende ni berlaku masa hujung minggu lepas..masa tu kami on da way nak balik kampung ke penang..kami nk hantaq kete viva ayah bini aku ke penang..kami gerak ari jumaat pas opis hour..pas amik bini aku kt opis dia terus gerak ke penang..sblum tu singgah beli juadah berbuka dulu di mcd..kelas ko jah buka mkn mcd kihkih...beli kt mcd kt petronas lepas tol sg besi tu..

kt area sini lah..atas sikit je kt lorong kecemasan tu yg luas tu

Pas beli kami pun gerak..tetiba bini aku ckp "awat bang akon ni tak sejuk nie..panasss cgt nie". Aku pun jawab "Ha'ah lah panas kan akon ini" pastu pas sampai kt area jalan kt smart tunnel tu lampu overheat kuaq...ape lg kami pun benti tepi jalan.pasang lampu emergency terus check enjin..

Aku mana tau pasal kete nie.bini aku trus call adik dia mintak tolong..sementara tunggu ada sorang lelaki ni datang naik motor pastu aku tgk dlm motor dia ada bateri ngn jump start cable..dia tanya nape..aku jwb lah enjin panas..pastu dia terus bg conclusion kipas rosak..nk tolong tukaq kipas boleh dia ckp..tp aku tak nak.. aku ckp tunggu adik ipar sampai dulu sbb aku agak dia ni mekanik sbb ada bateri dlm motor dia so mcm tak ikhlas nk tolong ja....ok pastu dia pun blah...

Tak lama lepas tu ada lg sorang lelaki lain datang naik motor benti nk tolong..tgk dlm motor dia takde ape..aku ingt dia nk tolong ikhlas lah rupa2nya ada udang di sebalik mee gak...dia ckp kipas rosak gak..radiator tak bocoq..dia suh aku start enjin nk check tgk..pastu dia ckp "patut lah air dlm tanki simpanan ni tak leh sedut..takda paip kecik tu nk sedut." sekali dia offer nk tukaq kipas gak sbb dia ckp kipas rosak gak..kami tak nak tukaq gak sbb nk tunggu adik sampai dulu check..pastu dia pun blah...

Pas adik dan kawan adik sampai masa check tu kami jumpa paip kecik yg dlm tangki simpanan tak jauh kt depan kete kami tu...yg dia kata takda tu..rupa2nya mamat tu cabut paip tu dan buang masa aku tgh start kete..jahatkan..pas kami buh air dlm radiator kami pun gerak pelan-pelan balik umah dulu..tak jd balik kg.dua kali gak benti bagi sejuk balik pastu isi ayaq.esoknya hantaq ke bengkel pastu bengkel ckp kipas ni tak rosak pun tapi radiator bocoq

Entry ni bukan nk citer pasal ape ke cuma nk ingatkan kalau kete rosak kt area sungai besi kalau ada mekanik offer nk tolong. hati2 ye....mungkin aritu dah takdir kami tak terima offer dia.alhamdullilah..klau tak tukaq kipas pun bila gerak pastu overheat balik...naya je kan..dorang ni bukan mekanik bertauliah..diagnosis main hentam je..pikir duit je...kesimpulannya tak kira lah mekanik yg dtg nk tolong tu bangsa apa pun..hati2 okey..sama2 beringat

1 Budak Comel Komen:

belogkiter said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

yup.. kena hati hati.. sellaunya ramai orang macam amcam ni tepi jalan.. dulu kereta saya pernah accident.. berderet deret orang nak tolong tarik... tapi still gak tunggu sampai kawan datang

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...