Tips untuk Happy....

Tetiba terasa nk tulis tips tuk happy dari aku punya sudut pemikiran...so artikel ni adalah my original idea dan ditokok tambah sikit dr apa yg aku baca kt blog lain...hehe

1)Agama
-Agama lah kunci kepada kebahagian yg hakiki..oleh sbb tu aku letak agama yakni islam ditempat yang teratas skali. Konsepnya senang je..kalau kite buat tuhan happy. tuhan jugak akan buat kite happy..ckp je memang senang even aku sendiri pun susah nk buat...tapi kite sama sama boleh berubah sedikit demi sedikit..contoh yg paling dekat jaga solat dan lain2 lg perintah ALLAH s.w.t

2)Bersyukur bersyukur dan bersyukur
-Bersyukur sbb kite masih bernafas lg..bersyukur dgn atas semua nikmat yg sedang kite kecapi skang..sentiasa berpikir yg ada lg org yg lebih daif dan serba kekurangan dr kite

3)Penuhkan hati dgn kemaafan dan lepaskan yg dulu
-Setiap pagi bangun dan maaf kan semua org disekeliling kite..lupakan kesemua dendam, rasa tidak puas hati dan sebagainya..belajar dr kesilapan

4)Lihat warna yg cerah
-Cuba untuk melihat warna yg cerah atau memakai baju yg cerah..kerna warna yg cerah mampu mempengaruhi mood manusia..betapa hebatnya kan ciptaan ALLAH s.w.t..

5)Mulakan sesuatu dgn bismillah dan doa
- Sentiasa memulakan sesuatu dgn bismillah dan doa...mohon agar kite di jauhkan dr bisikan syaitan dan perkara yg melalaikan.

6)Bersenam dan melakukan perkara yg disukai
-Apabila kita sedih. mkn dgn bnyk bukan lah perkara yg boleh membuatkan kita happy sebaliknya memudaratkan badan..mengikut kajian bersenam mampu mengubah emosi dan membuat kite lebih ceria dan sihat..darah akan lebih lancar dan jantung bergerak actif..bersenam jugak dpt menyihatkan badan.bersenam juga terbukti dpt mengelakan dr terkena penyakit berbahaya.

7)Selalu berpikiran positif
-Kite hendaklah selalu mengatakan sesuatu perkara berlaku tu adalah tuk kebaikan kite dan belajar dr kesilapan dan memperbaiki...mencari dan melihat sesuatu yg negatif dr sudut yg berbeza iaitu dr sudut yg positif

8)Sentiasa senyum
-Senyum baik tuk kesihatan dan senyum itu sedekah...

P.S sekian je dr sy hehehe....

Terima Kasih Cinta

Tersadar didalam sepiku
Setelah jauh melangkah
Cahaya kasihmu menuntunku
Kembali dalam dekap tanganmu

Terima kasih cinta untuk segalanya
Kau berikan lagi kesempatan itu
Tak akan terulang lagi
Semua kesalahanku yang pernah menyakitimu

Terima kasih cinta untuk segalanya
Ku sempat merasa walau sekejap
Takkan hilang dalam sanubari ku
Setiap kata yg menggetar kan jantung

Terima kasih cinta untuk segalanya
Ku tak mengharap setulus balasan
Kerna cinta telah mengisi segenap ruang
Terima kasih kerna mengajar ku arti CINTA!!

P.S sudah lama tak update puisi dlm blog aku ni hehe...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Busuk