Mari belajar bahasa korea pelajaran kedua

1. Annyeonghaseyo

Ini cara orang Korea cakap hello atau maybe nak mulakan percakapan biasanya digunakan
pada setiap masa tak kira waktu macam kita cakap Assalamualaikum. Tp bezanya kita mendoakan orang dengan salam yang diberi dan memberi salam itu sunat serta menjawab salam itu hukumnya wajib. Hehe. Bila nak cakap annyeonghaseyo cara yang bersopan santun orang Korea akan menundukkan sedikit badan mereka. Tidak lah sebongkok macam kita rukuk dalam solat. Jika umur kita sebaya atau bercakap dengan orang yang lebih muda blh la guna shortform "annyeong" tp kalau orang lebih tua dari kita atau lebih formal kena sebut penuh annyeonghaseyo.

2. Gamsahamnida/Kamsahamnida/Kumhosamnida - Perkataan untuk mengucapkan
terima kasih...

3. Mianhamnida -
To say I am sorry.. ada yang pakai biyanae....maybe ini bahasa surat kot...

4. Saranghaeyo - Ucapan yang sering disebut untuk melafazkan perasaan " I Love You".


5. Annyong higye seyo -
Ucapan "bye-bye" untuk 1 to 1. Kalau untuk ramai "annyong hi gae yon

6. Yeoboseyo - Hello. Bila angkat phone cakap ni ye..

7. Gwaenchanha - It's alright


8. Nama-nama panggilan:

Haelmoni - Nenek
Harapouchi - Atuk
Appochi/Appa - Ayah
Omma/Omoni - Mak/Makcik/Makmentua
Ajeossi - Encik/Panggilan untuk lelaki/Uncle
Agasshi - Cik/Adik Ipar
Oppa - Abang
Onni - Kakak
Hyung - Abang Sulung (Panggilan hanya oleh ahli keluarga)
Noona - Kakak (Panggilan hanya oleh ahli keluarga)
Dongseang - Adik beradik
Ajumma - Makcik/Aunty

9. Nombor
1 = Il 2=E 3=Sam 4=Sa 5=O 6=Yug 7=Qil 8=Pal 9=Gu 10=Sib

100 = Baeg 1000=Chen 5000=0Chen 10000=Man 50000=Oman

10. Yaepun/yaeputta/yaebbyeyo - pretty/cantik

11. Hwajangsil - Toilet/Rest room

12. Guiyeowm - Cute

13. Shopping terms:

Ssagyehae Juseyo - Give me discount
Eulmayeyo - How much?
Jungmalyo - Really?
Bissayo - Expensive
Juseyo - Give me

14. Buah-buahan:

Sagua - Apple
Bae - Pear
Kam - Persimmon
15. Koejumal - Liar/Penipu

16. Yaksok - Janji/ Appointment/Perjanjian

Ok dah la tu, banyak sangat nanti bosan plak kan... hehe so ini je yang senang nak ingat.. So selamat belajar dan selamat beramal.

Gamsahamnida..Annyong....

Sumber: http://ikhlasoya.blogspot.com/2013/05/mari-belajar-bahasa-korea.html

0 Budak Comel Komen:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...