Kenapa orang melayu kurang berjaya dalam business berbanding cina


Sebenarnya kebanyakkan yg buat bisness ni byk yg family dorang memang asal buat bisness..jd anak2 mereka just sambung atau besarkan perniagaan turun temurun..kita tgk org cina dari dulu lg sejak zaman british dh berniaga..jd anak2 dorang just sambung perniagaan tradisi dorang atau besarkan lg..

Ayah syed mokhtar al bukhari pun dulu buat bisness gak...masalah nk berniaga ni slalunya memang modal..bg yg takda modal..memang kena start buat bisness kecik2 dulu..

Org melayu memang ramai terjebak dgn skim cepat kaya..lg satu skim MLM..ramai mau kaya cepat dgn hanya cari dua tiga org downline..hehe...

8 Budak Comel Komen:

CikLily Putih said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

ermm agree dengan artikel tuh

nZaOdonut said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

betoii3...

kena UBAH mentaliti dulu bru orang Melayu boleh success dlm bisnes huhu

p/s: gue pon suke bisness :)

Umie Artoqiemie said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

betul sangat.

Amanda Suria said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

SA pun setuju,bukan senang nak senang tp tu la..mcm dah kebiasaan plak org melayu kita kan...

Apostolos Velios said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

melayu dan mlm berpisah tiada

Apostolos Velios said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

melayu dan mlm berpisah tiada

Adib Site said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

betul2..

Izzati Amira said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

setuju. saya pun tengah bniaga online shop kecil-kecilan.. nak berjaya ni kena usaha.. byk pasang surut nya. nice sharing (:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...