Desas-desus kadar tol naik

Oleh MOHD. AFIQ ZULKIFLI
berita@kosmo.com.my

SEBANYAK 13 lebuh raya dikatakan akan terlibat dalam semakan semula kadar tol bagi tahun 2014. – Gambar hiasan

KUALA LUMPUR – Selepas siri kenaikan harga petrol, diesel dan gula pada tahun ini, pengguna perlu bersedia kemungkinan kadar tol dinaikkan bermula tahun depan.

Menurut sumber, desas-desus kenaikan kadar tol itu dijangka antara 30 sen sehingga RM1 melibatkan beberapa lebuh raya di Malaysia.

Katanya, terdapat 13 lebuh raya yang terlibat dalam semakan semula kadar tol bagi tahun 2014 malahan terdapat cadangan kenaikan sekitar 20 peratus sehingga 40 peratus.

Kenaikan tersebut dikatakan tidak dapat dielakkan memandangkan pada akhir tahun ini terdapat beberapa syarikat pengendali lebuh raya yang perlu mematuhi perjanjian konsesi yang telah ditandatangani.

Menteri Kerja Raya, Datuk Fadillah Yusof berkata, dari segi perjanjian antara kerajaan dengan syarikat konsesi lebuh raya terdapat semakan semula struktur kadar tol pada tahun depan.

Ikuti berita selanjutnya di KOSMO! hari ini.


Hakcipta terpelihara

P.S / Tak patut lah tol dinaikkan...takkan nak pakai alasan harga tol malaysia masih rendah di kalangan negara asean kot..harga tol skang pon dh mahal  

Bila harga tol naik harga barang pun akan naik..sbb penghantaran barang byk guna highway gak..secara tak langsung inflasi akan naik..maybe dorang pakai alasan nak kurangkan jem kt higway kot hahaha...

Sebelum pilihan raya aritu siap ada tol lg yg mansuh..lepas menang je terus naik...janji dicapati betul lah hehehe

3 Budak Comel Komen:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...