Asal usul keturunan aku

 Aku nk tulis post ni supaya kalau anak aku baca dia tau abah dia keturunan apa nenek moyang..celik sejarah..jgn jadi mcm aku..SPM sejarah C haha..


Nenek moyang aku blah mak dan arwah abah aku kedua2nya banjar...jadi aku memang takda darah mix langsung...banjar sejati tapi generasi aku generasi last yang tak tau langsung cakap bahasa banjar..arwah abah aku boleh lagi cakap bahasa banjar sikit2 sbb arwah tokwan pun masih boleh cakap banjar...

kampung aku daerah bagan serai memang ramai banjar..banjar ni dulu berhijrah dari indonesia banjar masin..banjar kebanyakanya pandai bertani khusus dalam tanam padi..sebab tu daerah bagan serai ni byk sawah padi..banjar juga pandai masak..kuih banjar masih ada kt perak..kuih alakatar..aku pun tak pernah makan hahaha..tapi mak aku memang hebat masak..karipap, ketayap, cucuq badak.bubuq sora.kuih dangai..mcm2 lagi lah..terlalu banyak..

Ciri utama wajah2 orang banjar slalunya berwajah oval dan hidung kembang cam aku hahaha...at least aku tau asal usul salah silah keluarga aku...korang tau ke..melayu tu kaum yg sgt luas lagi pecahan dia..melanau, jawa, minang.semua ni melayu rasanya..

Aku yakin aku memang berdarah indonesia sbbnya dulu masa aku sewa kt segambut dalam..aku naik KTM nk balik kg..tp ada org indon tegur aku ckp nk balik indonesia di mana hahaha...

Drama Review(Korea) : My roomate is a gumiho

 


Drama korea tahun 2021..Masih lg bersiaran di TVN..aku dh tgk episode 1 dan 2..serious best sgt citer ni..tahap best dia mcm drama true beauty..byk element lawak dlm ni..jalan cerita disusun dgn baik..shot angle video semua baik..

Last aku tgk drama korea yg best mcm hotel de luna.true beauty..bg peminat drama korea patut tgk cita ni..aku pun dh start blajar bahasa korea kt youtube..senang tak yah tgk subtitle nnti ahahaha berangan kuat..

Ok aku cita sikit jalan cerita dia..berkisahkan tentang gumiho..kisah tentang musang jadian..nine fox tails..dia dh hidup 700 tahun.

Misteri Nusantara Masa Bulan Ramadan

    Sebelum raya aku dah apply cuti 2 hari sebelum raya..masuk opis je opismate aku bukak citer apa jadi masa aku cuti..staff aku ckp nmpak aku kat pc opis tgh keje..pakai baju putih..tak cakap apa dia ckp..cuma nampak aku keje je..sejam lepas tu dia tanya sorang lg opis mate aku..tanya aku g mana..terkejut dia bila opismate aku lg sorang ckp aku cuti..

    Second day aku cuti..opis mate aku yg lain plak nmpk aku kt opis..kali ni siap nmpk aku pakai cap lg dan bawak bekal makan..sedangkan aku dh lama tak pakai cap..tp dia shift lain..dia nmpk aku thumb print punch card masa dia nk balik keje..kira mcm selisih lah..persoalan skrang sapa yg dorang nmpk time aku cuti tu..

   Kenapa berlaku masa bulan ramadan?pelik2..masih menjadi misteri smpi harini..penampakan hari first waktu siang..hari second pukul 9 mlm...

Budak elektronik


 Aku baru beli alat2 elektronik ni..sbb nk repair barang elektronik..dulu aku sekolah teknik tunku abdul rahman penang..kos elektronik..sambung degree kt utm pun kos elektronik lg tp alih2 keje bidang telecommunication..takda kaitan sgt kan..nk wat camna sbb kilang2 elektronik mcm intel nk graduate pointer first class degree..klau aku tau mesti aku blaja sungguh degree snpai first class

Ingt nk wat project lampu solar panel utk dpn pintu rumah aku..lampu solar skrang nk kena cahaya matahari..



 

Ikan hadif wafiy

 Ikan ni anak aku yg num 2 duk nk bela..duk asyik tanya fish adik fnkish adik..

Bini aku beli dr kawan dia..aquarium,mknan ikan ngn pasir hitam dia beli kt kedai hamster..rumah ikan beli kt shopee..


Air dia pakai air coway..sbb takda klorin..tambah sikit air pati daun ketapang..beli dr shopee gak..air daun ketapang ni penting utk kawal kealkalian air dan alga dan bakteria

Harraz order food panda sebatang satay

 Semalam pas amik harraz dr sekolah aku tlg bini basuh kete dia..pastu bg hp kt harraz order food panda..dia memang pandai bukak sendiri..byr aku dh set auto debit

Pastu bini ckp harraz order sebatang satay je..skali cas different minimum ngn delivery rm 10 lebih..aduh..nk cancel x leh dh sbb kedai dh accept huhu..


Pastu dh dpt sebatang satay..berebut plak ngn adik..nasib baik aku dh reorder 14 btg cucuk balik..

Lagu ni aku paling seram..

 Lagu ni aku seram bila dgr..kali pertama masa anak aku yg kecik nyanyi dulu masa kami kena kacau hantu..korang nk tau lagu apa..lagu nenek nenek si bongkok tua..

Huhu..dulu ada gak dia humming ikut melodi lagu tu...aku apa lagi cepat2 g amik air darul syifa renjis rumah pagar..

Misteri kehilangan....

 seblum ni byk kucing liar dgn kucing jiran dtg rumah aku berak lah..dtg minta mkn lah..tp sejak akhir2 ni..sekor pun x nmpk byg..rumput tepi rumah aku pun takda kesan kucing berak dh..

Pelik sungguh..aku rasa mungkin sbb anak aku yg kcik tu g kencing kt longkang tu kot..kira mcm tanda kawasan kot hehe..kencing anak rimau..hehe..

Lagi satu sbb logik mungkin geng nyanmar tangkap mkn kot..sbb sblah tmn aku ada kilang..

Hantu kerabu maggi

 

Bagaimana aku boleh terjebak bermula dgn bini aku...awai aku x minat pun mkn bila tgk bini aku order ni kt restoran suraya nilai..tp dia ckp sedap..sbb kt situ siap ada sotong.rumpai laut lg..


Pastu masa pkp ada gak beli dr food panda utk dia maggie kerabu ni tp still x sesedap mcm kt restoran suraya tu..jd decide beli maggi siam jenama serda..beli satu kotak terus 30 pack..


Ni cara aku wat kerabu maggi ni..rebus maggi.bebola sotong dan ketam..pastu toskan kan..buh perahan limau nipis.gula..pastu tomato.daun ketumbar.sos ikan..dan serbuk perasa dan minyak maggi serda tu..cili gak utk bg pedas


Tadaa..siap..memang ketagih lah mkn..Anak aku harraz pun suka mkn..

Buah bidara tepi rumah

 



Bidara ni aku tanam tepi rumah..saja tanam sbb daun dia ni byk guna.jin takut daun dia..


Daun ni org guna utk mandi mayat..tacut tak hahaha..saja tanam pokok yg org lain jarang tanam baru rare haha..

Drama review : True Beauty(kdrama 2020)

 Bagaimana aku boleh terjebak dgn drama ni bermula kt kg..masa balik kg kak long aku ngn anak2 dia duk tgk..ep 4 dh masa tu.duk pelik lah apa hal depa duk gelak2...

Aku x suka tgk tgh2 sbb x paham nnti..so aki download lah..aku dh tgk smpi ep6..bg aku drama ni best..klakar gila..jalan cita dia menarik sbb depa buat ikut komik..sbb tu ni bukan tipikal drama korea...

Tp ada gak lah scene tipikal mcm budak2 pompuan pengsan masa tgk dak hensem haha..

Cita ni masih berlangsung kt TVN..bg aku ni drama korea yg terbaik selain dr hotel deluna..

Drama review: Queen Gambit

 Ok ni drama dr US..baru je abis season 1..ada 7 episode je..drama ni tahap movie quality..dr 10 bintang aku bg perfect score dr view seorang pemain chess gak..

Drama ni current rating kt imdb 8.5/10..tinggi gila tu..drama tentang perjalanan biography seorang pemain catur wanita

Sbenarnya bukan tentang chess je byk gak unsur lain gak dlm drama ni..tu yg bg best drama ni..so mind blowing cita ni..sape main catur wajib tgk cita ni..


Chess ni dicipta oleh org russia..asal rusia..permainan traditional org rusia..kt rusia chess ni dorang main tepi jalan je kt taman..world champion pun byk dr rusia

Masih ada ke yg baca blog?

 Cuba komen sikit sapa yg masih baca blog ni..zaman dh sgt moden skrang..semua hanya layan facebook dan instagram..info semua cari kt youtube..sbb tu skrang youtuber tgh naik..

Tp takpa..fikir dr segi positif blogging akan jd lebih privasi dan x ramai org baca..hanya blogger tegar je layan haha..geng 90's haha..




Aku dh jupa resepi sambal belacan paling sedap

Aku ni peminat sejati sambal belacan..slalu wat sendiri kt rumah..slalu tumbuk guna lesung batu..tp malas..guna blender je..

Resepi yg aku slalu pakai
Cabai merah besar
Cili kecik hijau
Belacan bakar
Garam
Gula
Perahan limau kasturi

Tp aku rasa x brapa sedap sgt..arini aku tanya bini aku..bini suggest buh ayaq asam jawa adabi tu..so tmbah tu ngn gula melaka sikit..ok ni lah rasa sambal belacan yg aku cr2 selama ni...the original one...

Filem review : Lovers Concerto

Mlm ni pas aku masak spagetti bolognese daging burger utk bekfast anak aku esok aku tertengok citer korea ni kt tvn. Tajuk dia lovers concerto..baru start jd leh lah layan..smpi 2 pagi gak lah..best bangat citer lor...aku sbg peminat movie cinta boleh terlepas tgk citer ni...bg aku rating dia full lah utk movie cinta

Kisah dua org sahabat perempuan dan sorang laki..korang tgk lah sendiri hehehe

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Categories

Gambar Lawak (835) Gambar Menarik (365) agama (269) Kisah Kelakar (245) ceritera hidup sang kumbang jingga (241) Berita (223) Info Berguna (74) Fakta Menarik (71) Dialog Kelakar (59) video kelakar (54) Politik (47) Ragam Manusia (35) Artis (29) Bola (23) Kisah Seram (23) Misteri (23) Kesihatan (22) Blogger (17) Science and Technology (17) Tips (17) perkahwinan (15) Flora (14) Kereta (14) Kewangan (14) video menarik (13) Fauna (11) Sejarah (11) korea (10) Wayang (9) Blogger Tutorial (7) Filem Review (7) Blogger Tips (6) Cerpen (6) Dialog Seram (6) Drama (6) Dunia (6) My Original Puisi (6) Pelik (6) bahasa arab (6) kreatif (6) Download (5) Macam-macam (5) Petua (5) resepi (5) sukan (5) Review Blogs (4) DIY (3) Food Review (3) IQ Test (3) Inspirasi (3) Malaysia (3) Seram (3) Wordless Wednesday (3) belajar bahasa korea (3) drama melayu (3) lawak raya (3) Badminton (2) Drama review (2) E-kad (2) Hiasan Rumah (2) Lawak Kampus (2) Logo (2) bahasa jepun (2) cinta (2) kad raya (2) kisah sedih (2) novel (2) product review (2) AES (1) Bahasa Ganu (1) Contest Dan Segmen (1) Fashion (1) Gitar Chord (1) Hadif (1) Kartun Lawak (1) Lirik Lagu (1) Nuffnang (1) Pelancongan (1) Pengalaman (1) Pesuruh jaya sumpah (1) Quiz (1) Review (1) SMS (1) Taman (1) UAI (1) Youtube (1) adam dan hawa (1) bahasa Thailand (1) bahasa penang hokkien (1) bayi (1) gadget (1) giveway (1) herba traditional (1) jdrama (1) jepun (1) kartun raya (1) keyword menarik (1) koleksi sms raya (1) lelaki (1) math (1) pacat (1) raya (1) segmen (1) sms raya (1) teknologi (1)