Tanam pokok eksotik kt rumah...

 Skrang aku dh ada hobi baru sejak duduk rumah yg ada tanah ni..aku tanam pokok pokok yg pelik kt rumah hahaha


Antara pokok yg aku tanam..pokok bayam cina..pokok mexican mint..mexican mint ni bagus untuk rawat batuk..bancuh teh o pastu bubuh daun dia..utk baby boleh bg mandi air dia..


Blah kiri skali anak pokok delima..mexican mint lg..pudina biasa..anak pokok lidah buaya dgn anak pokok laici..rare kan aku try tanam laici haha..aku suka makan laici


Dua anak pokok pisang emas ni mak aku paksa aku tanam.terpaksa rela.hahaha..sbb aku tgk mak aku dh bubuh siap2 dalam kete suh bawak balik tanam..pandan dan serai tu tak pelik lah kan..byk guna tu..dr tanam bunga baik tanam pandan..leh masak nasik kemak hehe..nyum2


Ni pokok lemon..pelik betul aku ulat suka sungguh makan daun dia..sedap sgt ka daun dia...


Ni pokok limau kasturi..pun sama gak..ulat suka betul makan daun dia

Ketiga tiga pokok ni pokok avocado..tanam dari bijik..bukan grafted..amik masa dlm 6 tahun utk berbuah..klau grafted dlm 3 tahun..pokok avocado ni bagus utk cegah kanser

Ni sapa tak kenai memang pendek umur..pokok kari

Pokok kiri skali pokok halia...daun dia pun ulat suka makan..pelik gak aku..,ulat ni dia pilih pokok gak..pokok pandan yg punya banyak daun dia x mkn plak


Ni pokok bidara apple...daun dia buat mandi jenayah..buat mandi terkena sihir..satu satunya daun di dunia yg jin takut..daun bidara

kerja gila yang pernah aku buat dulu..

Camping dengan kengkawan kat tepi pantai yang sunyi
     
          Masa tu umur aku form 3...cuti pertengahan tahun.nk amik PMR pun leh rileks lg g camping haha..jadi kawan aku ajak g camping tepi pantai kat telok bayu sambil mancing ikan.pantai ni jauh dari rumah org dgn jalan utama..adik aku pun join..kumpul duit sorang sikit beli sardin, teloq ngn roti untuk bekfast..

Siang memang ada orang datang picnic


pantai ni bersebelahan je dgn lombong
Malam tu kami buat unggun api.mancing ikan.dpt lah sekor dua..takda apa perkara yg menyeramkan jadi.boring.hehe...pagi bangun masak bekfast balik..

Tolong tafsirkan mimpi aku ni...

Malam lepas aku mimpi yg sgt jelas dan aku masih ingat details mimpi tu lepas bangun tido..

Aku mimpi aku jalan2 kt sebatang sungai pastu aku jumpa kt sungai tu mcm gua kt tepi sungai..aku cari2 dlm pasir kt dlm sungai tu pastu jumpa emas2..byk gak lah..pastu dengan rasa tamak halobanya aku pun amik bubuh dlm kocek baju..dah berangan nk gi gadai kt kedai emas haha..

Sebelum aku nk gadai tu aku tengok emas2 yg amik tu lembut sgt sampai leh patahkan..rupa2 nya tu bukan emas tapi coklat yg kulit luar dia kaler emas..huhu ni bukan tipu tapi kenyataan..kecewanya tak yah ckp lah haha...

So apa korang tafsir mimpi ni...

Beli murtabak kt pasar ramadan

   

Erm tak lama lg nk puasa dah..Dulu ikut arwah abah pegi pasar ramadan

Tetiba abah singgah kedai murtabak..terus abah order..

"Dik murtabak bawang satu dik"  Peniaga dgn muka pelik pun ckp..

"Kite x da murtabak bawang lah pakcik.yg ada murtabak ayam n daging je"

Abah aku dgn slumber jawab balik...

"Semalam awat beli penuh bawang saja seketoi daging pun x dak"

Terdiam peniaga tu...aku lg la blur..hehehe....

Pengalaman menyeramkan masa pergi kerja...

Aku ni keje shift..jd ada shift pagi, shift ptg dgn malam..

Ada satu pagi ni aku shift pagi lah..naik kete kuar umah dlm kul 5.50 pagi mcm tu lah..guna laluan belakang dari nilai 3 ke arah tol bukit mahkota

Jalan tu memang sunyi lah takda kete ngn rumah jarang2 je sbb situ byk lot banglo je..cuma ada banglo dua tiga bijik je..

Tengah duk drive tu aku rasa pelik lah mcm ada org kt blkang..pandang cermin pandang belakang bukan main terkejut aku tgk..tgk muka dlm cermin blakang tu..rupa-rupanya aku terkejut tgk muka sendiri..wahahahaha..ada ka patut tgk muka sendiri dlm cermin boleh takut sendiri hahahahahanat..

Kesimpulanya sebelum korang takut tgk sesuatu pastikan dulu tu muka siapa hahaha..klau masih takut lg tgk muka sendiri mohon buat plastic surgery..

P.S / Aku pernah melompat sbb terkejut tgk plastik ferrero roche tu..ingatkan lipas hahaha

Cepat beli rumah di nilai!!!

       Ok post ni utk mereka yg dh keje dan keje area lembah klang, kl putrajaya dan nilai. Kami dh beli rumah teres kt nilai tahun lepas. Aku tgk nilai ni semakin pesat membangun. Nilai rumah kt sini dah naik berkali2 ganda..Ok aku nk share sbb mengapa hartanah kt nilai dah naik mendadak

1. Pembangunan yg lebih jauh dari nilai pesat membangun mcm ainsdale dan seremban 2 dan seremban. Jadi secara tak langsung rumah area nilai naik

2. Byk shopping mall tgh buat kt nilai..dh ada tesco, mesamall dan giant.rumah2 kedai pesat membangun

3. Dekat ngn klia dan putrajaya.

4. Dengar2 cerita highspeed train akan lalu nilai

5. Byk highway keliling nilai

6. Byk kolej dan uni kt nilai

7. Nilai akan jadi bandar mcm  bangi dlm 5 ke 10 tahun akan datang..nilai adalah sempadan bangi

8. Nilai masih lg kawasan yg ramai didiami org melayu.

9. Ada khabar angin LCCT baru akan di buat kt nilai

Jadi sapa yg dh keje tu. cepat2 beli rumah area nilai..rumah teres kt nilai dh cecah 400 ribu lebih..kondo masih murah dlm 250 ribu lebih..pemaju takkan turunkan harga rumah klau permintaan byk.pemaju akan tunggu hingga kita terpaksa beli sbb dh takda rumah lain..

Pengalaman balik kg naik ETS

Minggu ni balik kg naik ets dr kl sentral ke butterworth..first time naik ets..dh lama sgt x naik kete api jarak jauh

Byk dh perubahan kete api malaysia ni..dh laju..tgk boleh lebih 140kmh dia pecut..view sepanjang perjalanan mungkin x secantik kt new zealand..tp ok lah

Byk  lalu kawasan  kelapa sawit..patut lah malaysia ni negara pengeluar utama dunia..

Aritu aku balik hari hujan..jd dm tren sejuk..nasib baik aku pakai sweater.cumanya aku kesian yg x bwk sweater tu tgk sejuk..aku cadangkan ets sediakan selimut utk dipinjamkan..letak lah cagaran rm5 ke..

Lg satu letak wifi free satu hehe.senang nk wat keje dlm tren guna laptop..cewahh..poyo je..x lah malu sgt nk ckp phone smbil ckp kuat2 projek juta2..haha

Pengalaman turunkan kuning anak kali kedua

Alhamdulilah kami dh dpt anak lelaki kedua..hari kedua dh check kuning bacaan 177..esoknya bg mandi air ubat kuning dr kedai sen seng cina..

Check lg skali kuning naik mendadak 224.x tahu apa sebabnya..mungkin  tahap kepekatan ubat x tinggi..ataupuun aku bubuh campuuq ayaq byk sgt kot

Tp abg dia dulu lg dasyat first check kuning dh 300 lebih..terus warded letak bwh lampu biru..mungkin sbb abg dia dulu darah o..

So try ubat titik homeopathy pun x berkesan.kami buat skali ngn mandian air kucai..pun x berkesan..aku rasa sbb  x cukup  pekat ..kena letak betul2 byk kucai tu..pastu air campur sikit je..lg satu aku rasa x berkesan sbb kami g bilas ngn air biasa..patutnya jgn bilas..biar air tu meresap dulu

Check lg dh naik ke 256..trus panik sbb klau lebuh  257 kena warded..trus g beli mandian nuraz..kami beli kt huda beauty kt singgah sana food court sberang jaya..sebelah petron tu yg dekat ngn jeruk madu ali tu..

Pastu gabung skali ngn sapu bedak sejuk campuq ayaq cap badak..pastu badan dia tampal cool fever baby yg color pink tu..

Kena bg mandi 3 kali sehari kalau kuning tinggi..2 kali kalau dh rendah

Esoknya check dh trun mendadak ke 190..syukur..rasanya setiap baby x sama petua yg berkesan kt dia..ikut  jenis darah baby dan darah ibu

Apasal lah byk baby zaman skrang byk kena kuning..adakah sbb  makanan kita makan byk yg proses..x natural mcm ulam2..nmpknya kena kurangkan makanan yg diproses mcm fast food

Mengapa Lee Chong Wei kalah world cup 2017

Oppent dr france..brice leverdez.rank 31 dunia.First set LCW kalah tipis 21-19..dlm set ni lcw ada smash out skali..smash sangkut net skali..byk kali drop shot  out..tp punca utama kalah mcm biasa byk bola baseline dia hantar out..keduanya LCW masih x dpt agak bola out..dia lepaskan bola yg masuk..mungkin sbb penat..

Set kedua dia menang tp game yg tough..ketinggaln 11-6 sbb LCW byk kena attack backhand..tp dia menang jugak tp dgn segala tenaga yg ada dia guna utk kejar..maka set ketiga LCW dh abis tenaga..

Dlm badminton 80 percent org yg menang set pertama akan menang set ketiga..kenapa..sbb set kedua org yg menang tu dia simpan energy dulu..

Kelemahan  lain lcw terlalu byk hantar bola ke forehand dia..patutnya taktikal byk ke backhand dulu..

Tips sbelum balik kg hari raya

1. Pastikan semua pintu berkunci dgn padlock yg berkualiti
2. Jangan kedekut  elektrik..bukak satu atau dua lampu supaya rumah tidak sentiasa gelap waktu mlm..
3.Cari radio pastu bukak sentiasa..tp jgn terlalu kuat.cukup sekadar dengar dr luar perlahan je..kalau x jiran ko mengamuk haha..
4.Pasang alarm dan cctv
5.Bela hantu raya utk jaga rumah..ok ni aku gurau je..jgn buat betul2 plak..

Kebaikan duduk rumah semi D atau corner lot

Sedar x sedar dh sebulan lebih aku duduk rumah atas tanah ni..ye lah sblum ni dh lama duduk rumah atas langit..

Kami beli rumah corner lot satu tingkat setengah..tingkat atas tu atas bwh ruang tamu dan bilik bwh jd bila siang rumah tak panas tp bilik atas panas haha..tp siang kita duduk bwh kan..

Lg satu sejuk sbb ada byk tingkap belah tepi..pencahayaan pun bagus..

Lg satu ada tanah lebih sikit kt tepi utk kuar lepak2 ke..buat barbeque ke..nk bercucuk tanam ke..

Lg satu rumah corner lot parking byk kalau tetamu dtg..x ganggu parking jiran lain..

Ok lah..aku paham x semua mampu beli corner lot atau semi D..tp utk long term aku rasa berbaloi..kurangkan duit kt kereta ke.melancong ke.itu lebih penting

Apps facebook baru bagi slow hp

Sejak update apps facebook ni.hp aku jd slow sgt..abis semua memory  fb tarik..rasa android  je jd mcm ni..tambah2 hp cap ayam aku..jd aku uninstall apps facebook.rupanya fb byk apps.install balik apps facebook lite..yg ni lebih ringan dan laju..setel masalah..genius x aku..kalau org kaya dia setel masalah beli hp baru je

Saja test install apps blogger kt hp

Baru install apps blogger kt hp cikai aku hahahah..org lain dh tukar hp iphone lah.lenovo.oppo aku masih maintain pakai samsung grand duos..zuhud x aku haha.

Pastu lg best aku pakai topup prepaid celcom ja..org lain semua dh pakai postpaid...haha..

Rupanya pakai apps blogger ni lg mudah nk update kt blogs

Apa yg aku kesal aku tak buat masa kat U dulu...

Wow tak sangka aku guna word kesal walaupun SPM BM dpt C je hahaha..aku rasa rugi dulu masa kt U x blajaq photoshop ke adobe ilustrator ke sbbnya bila aku dh keje..bila ada function bos suh aku plak yg buat brochure ngan bunting..brochure tu ok lah still boleh pakai power point je tapi bunting tak leh sbb bunting size dia besar..mau tak mau kena pakai potoshop atau ilustrator..Jd mana2 budak U yg masih blajar amik course photoshop..senang nnti dpt keje..

Lg satu bg budak teknikal mcm aku..rugi tak amik lesen cisco dulu..huhu..ilmu pasal IP..




Sifat orang-orang genius dan pandai

Aku mula prasan yang orang2 genius dan pandai nie ada sifat2 pelik dan sikap yang buat dorang jadi pandai selain dari faktor genetik.

Aku mula dari pemerhatian aku masa kat sekolah teknik TARP pinang dulu..ada beberapa budak genius..first senior aku..nama dia mursyidi.budak mekanikal.seorang ketua pengawas.ketua persatuan pelajar islam..bilal dan juga merangkap imam di asrama..SPM straight A1.First salah satu faktor dia genius sbb dia ni jaga hubungan dengan tuhan..slalu baca quran lepas magrib.keduanya dia ni tak tido ptg..maksudnya lepas abis sekolah dia terus study sampai ptg..pastu ptg mesti dia bersukan..x mcm aku ptg je mesti tido hahaha..kecuali rabu ptg sbb kelas silat gayung pesaka...tacut tak tacut tak aku ada silat hehe

Kalau sabtu atau ahad plak kalau org lain pas subuh semua sambung tido sampai tghari..dia ni pas subuh terus study tak tido..ini lah sifat terpenting org genius..tak tido lepas subuh..study pg..pastu lepas magrib study tido awal..aku kt sekolah teknik dulu tak genius cuma dpt num 1 je dlm kelas haha..sbb tu tercalon jd pengawas sekolah yg skema lg hensem..

Kedua terpandai kt sekolah teknik TARP ni perempuan melayu..tak ingat nama dia..budak elektrik..sama mcm aku cuma dia duduk kelas pandai num 1..aku duduk kelas elektrik num 2 maksudnya kedua terpandai kelas tu semua ada 3 kelas..jd kira tgh2 lah ahaha..dia ni apa yg aku kagum bila2 ptg2 dia rileks je lari sorang keliling padang beround2 tanpa letih..tak peduli pun org ckp apa kt dia sbb lari sorang2..perempuan plak tu..maybe sbb org tau dia budak pandai..

Masa kat matriks terlalu ramai budak pandai..pinjam buku kt library sampai habis..study sampai tak tido2..terkejut aku..bila tgk budak pandai dari sekolah agama berasrama penuh pun kagum.pandai pastu imam plak tu..hafazan panjang2..budak pandai sekolah agama qiamulail tak tinggal..stdy grup kt surau..fuh kagum aku..ada budak2 genius kt matrik jawapan dia lecturer jadikan skema jawapan sampai tahap mcm tu..

Masa kt uni pun ramai aku jumpa budak genius..terutama batch aku..dorang tido awal..bangun awai pagi study..rajin pergi jumpa lecturer tanya soalan..baik2 dgn lecturer penting supaya lecturer byk bg markah kesian kt kita hehehe..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...