Budak elektronik


 Aku baru beli alat2 elektronik ni..sbb nk repair barang elektronik..dulu aku sekolah teknik tunku abdul rahman penang..kos elektronik..sambung degree kt utm pun kos elektronik lg tp alih2 keje bidang telecommunication..takda kaitan sgt kan..nk wat camna sbb kilang2 elektronik mcm intel nk graduate pointer first class degree..klau aku tau mesti aku blaja sungguh degree snpai first class

Ingt nk wat project lampu solar panel utk dpn pintu rumah aku..lampu solar skrang nk kena cahaya matahari..



 

Ikan hadif wafiy

 Ikan ni anak aku yg num 2 duk nk bela..duk asyik tanya fish adik fnkish adik..

Bini aku beli dr kawan dia..aquarium,mknan ikan ngn pasir hitam dia beli kt kedai hamster..rumah ikan beli kt shopee..


Air dia pakai air coway..sbb takda klorin..tambah sikit air pati daun ketapang..beli dr shopee gak..air daun ketapang ni penting utk kawal kealkalian air dan alga dan bakteria

Harraz order food panda sebatang satay

 Semalam pas amik harraz dr sekolah aku tlg bini basuh kete dia..pastu bg hp kt harraz order food panda..dia memang pandai bukak sendiri..byr aku dh set auto debit

Pastu bini ckp harraz order sebatang satay je..skali cas different minimum ngn delivery rm 10 lebih..aduh..nk cancel x leh dh sbb kedai dh accept huhu..


Pastu dh dpt sebatang satay..berebut plak ngn adik..nasib baik aku dh reorder 14 btg cucuk balik..

Lagu ni aku paling seram..

 Lagu ni aku seram bila dgr..kali pertama masa anak aku yg kecik nyanyi dulu masa kami kena kacau hantu..korang nk tau lagu apa..lagu nenek nenek si bongkok tua..

Huhu..dulu ada gak dia humming ikut melodi lagu tu...aku apa lagi cepat2 g amik air darul syifa renjis rumah pagar..

Misteri kehilangan....

 seblum ni byk kucing liar dgn kucing jiran dtg rumah aku berak lah..dtg minta mkn lah..tp sejak akhir2 ni..sekor pun x nmpk byg..rumput tepi rumah aku pun takda kesan kucing berak dh..

Pelik sungguh..aku rasa mungkin sbb anak aku yg kcik tu g kencing kt longkang tu kot..kira mcm tanda kawasan kot hehe..kencing anak rimau..hehe..

Lagi satu sbb logik mungkin geng nyanmar tangkap mkn kot..sbb sblah tmn aku ada kilang..

Hantu kerabu maggi

 

Bagaimana aku boleh terjebak bermula dgn bini aku...awai aku x minat pun mkn bila tgk bini aku order ni kt restoran suraya nilai..tp dia ckp sedap..sbb kt situ siap ada sotong.rumpai laut lg..


Pastu masa pkp ada gak beli dr food panda utk dia maggie kerabu ni tp still x sesedap mcm kt restoran suraya tu..jd decide beli maggi siam jenama serda..beli satu kotak terus 30 pack..


Ni cara aku wat kerabu maggi ni..rebus maggi.bebola sotong dan ketam..pastu toskan kan..buh perahan limau nipis.gula..pastu tomato.daun ketumbar.sos ikan..dan serbuk perasa dan minyak maggi serda tu..cili gak utk bg pedas


Tadaa..siap..memang ketagih lah mkn..Anak aku harraz pun suka mkn..

Buah bidara tepi rumah

 



Bidara ni aku tanam tepi rumah..saja tanam sbb daun dia ni byk guna.jin takut daun dia..


Daun ni org guna utk mandi mayat..tacut tak hahaha..saja tanam pokok yg org lain jarang tanam baru rare haha..

Drama review : True Beauty(kdrama 2020)

 Bagaimana aku boleh terjebak dgn drama ni bermula kt kg..masa balik kg kak long aku ngn anak2 dia duk tgk..ep 4 dh masa tu.duk pelik lah apa hal depa duk gelak2...

Aku x suka tgk tgh2 sbb x paham nnti..so aki download lah..aku dh tgk smpi ep6..bg aku drama ni best..klakar gila..jalan cita dia menarik sbb depa buat ikut komik..sbb tu ni bukan tipikal drama korea...

Tp ada gak lah scene tipikal mcm budak2 pompuan pengsan masa tgk dak hensem haha..

Cita ni masih berlangsung kt TVN..bg aku ni drama korea yg terbaik selain dr hotel deluna..

Drama review: Queen Gambit

 Ok ni drama dr US..baru je abis season 1..ada 7 episode je..drama ni tahap movie quality..dr 10 bintang aku bg perfect score dr view seorang pemain chess gak..

Drama ni current rating kt imdb 8.5/10..tinggi gila tu..drama tentang perjalanan biography seorang pemain catur wanita

Sbenarnya bukan tentang chess je byk gak unsur lain gak dlm drama ni..tu yg bg best drama ni..so mind blowing cita ni..sape main catur wajib tgk cita ni..


Chess ni dicipta oleh org russia..asal rusia..permainan traditional org rusia..kt rusia chess ni dorang main tepi jalan je kt taman..world champion pun byk dr rusia

Masih ada ke yg baca blog?

 Cuba komen sikit sapa yg masih baca blog ni..zaman dh sgt moden skrang..semua hanya layan facebook dan instagram..info semua cari kt youtube..sbb tu skrang youtuber tgh naik..

Tp takpa..fikir dr segi positif blogging akan jd lebih privasi dan x ramai org baca..hanya blogger tegar je layan haha..geng 90's haha..




Aku dh jupa resepi sambal belacan paling sedap

Aku ni peminat sejati sambal belacan..slalu wat sendiri kt rumah..slalu tumbuk guna lesung batu..tp malas..guna blender je..

Resepi yg aku slalu pakai
Cabai merah besar
Cili kecik hijau
Belacan bakar
Garam
Gula
Perahan limau kasturi

Tp aku rasa x brapa sedap sgt..arini aku tanya bini aku..bini suggest buh ayaq asam jawa adabi tu..so tmbah tu ngn gula melaka sikit..ok ni lah rasa sambal belacan yg aku cr2 selama ni...the original one...

Filem review : Lovers Concerto

Mlm ni pas aku masak spagetti bolognese daging burger utk bekfast anak aku esok aku tertengok citer korea ni kt tvn. Tajuk dia lovers concerto..baru start jd leh lah layan..smpi 2 pagi gak lah..best bangat citer lor...aku sbg peminat movie cinta boleh terlepas tgk citer ni...bg aku rating dia full lah utk movie cinta

Kisah dua org sahabat perempuan dan sorang laki..korang tgk lah sendiri hehehe

Resepi simple sambal ikan bilis

Minggu lepas aku wat sambal ikan bilis tapi x sedap sedangkan mcm2 aku campak..aku buh sos tiram lah.ayaq asam jawa.kiub ikan bilis..sos chili.belacan.gula melaka..tp x pedas dan x sedap..cili kering aku rebus dulu..lg satu aku buh ebih bwg putih..

Rupanya cili kering bila rebus dia hilang pedas...jd aku pelik apa yg silapnya dlm resepi ni..

Jd arini aku wat lg sambal ikan bilis..kali ni cili kering aku x rebus..cuma buang biji pastu blend smbal haluih....bukak api slow je..mula2 goreng bawang besaq sampai hampir garing..pastu kuarkan dr kuali..masukkan cili blend tu masak lama sikit smpi kering..masukkan ayaq asam jawa.gula melaka sikit.gula pasir sikit.bawng yg goreng awal2 td...belacan yg dihancurkan sikit..pas dh lama sikit masuk ikan bilis yg dh digoreng.garam x yah masuk sbb ikan bilis goreng dh masin...tada....buat simple mcm ni baru sedap rupanya...



Agaknya memang resepi zaman dulu simple mcm ni kot..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Categories

Gambar Lawak (835) Gambar Menarik (365) agama (269) Kisah Kelakar (245) ceritera hidup sang kumbang jingga (239) Berita (223) Info Berguna (74) Fakta Menarik (71) Dialog Kelakar (59) video kelakar (54) Politik (47) Ragam Manusia (35) Artis (29) Bola (23) Kisah Seram (23) Kesihatan (22) Misteri (22) Blogger (17) Science and Technology (17) Tips (17) perkahwinan (15) Flora (14) Kereta (14) Kewangan (14) video menarik (13) Fauna (11) Sejarah (11) Wayang (9) korea (9) Blogger Tutorial (7) Filem Review (7) Blogger Tips (6) Cerpen (6) Dialog Seram (6) Dunia (6) My Original Puisi (6) Pelik (6) bahasa arab (6) kreatif (6) Download (5) Drama (5) Macam-macam (5) Petua (5) resepi (5) sukan (5) Review Blogs (4) DIY (3) Food Review (3) IQ Test (3) Inspirasi (3) Malaysia (3) Seram (3) Wordless Wednesday (3) belajar bahasa korea (3) drama melayu (3) lawak raya (3) Badminton (2) E-kad (2) Hiasan Rumah (2) Lawak Kampus (2) Logo (2) bahasa jepun (2) cinta (2) kad raya (2) kisah sedih (2) novel (2) product review (2) AES (1) Bahasa Ganu (1) Contest Dan Segmen (1) Drama review (1) Fashion (1) Gitar Chord (1) Hadif (1) Kartun Lawak (1) Lirik Lagu (1) Nuffnang (1) Pelancongan (1) Pengalaman (1) Pesuruh jaya sumpah (1) Quiz (1) Review (1) SMS (1) Taman (1) UAI (1) Youtube (1) adam dan hawa (1) bahasa Thailand (1) bahasa penang hokkien (1) bayi (1) gadget (1) giveway (1) herba traditional (1) jdrama (1) jepun (1) kartun raya (1) keyword menarik (1) koleksi sms raya (1) lelaki (1) math (1) pacat (1) raya (1) segmen (1) sms raya (1) teknologi (1)