Masjid Yang Dibina Oleh Jin Di Indonesia (masjid tiban rejo turen)Bila anda ke Malang, Indonesia dan mengajukan soalan di manakah masjid ‘ajaib’ ? pasti mereka akan menunujukkan sebuah masjid sedang dalam proses pembinaan…Yang menurut masyarakat setempat masjid ini ajaib ialah kerana pembinaannya secara tiba2, tanpa kelihatan pekerja, material seperti pasir,simen dan lain2. Pendek kata ia tidak kelihatan seperti suasana biasa projek2 pembangunan yg sedang di bina.


Namun desas desus itu berakhir apabila pihak yg membina masjid tersebut memberi penerangan dengan membuat sepanduk yang menyatakan masjid itu di bina oleh murid dan ahli jemaah di mana ia adalah sebuah komplek ( sekolah pondok) pembelajaran Islam yang di panggil Pondok Pesantren Salafiyah Bihaaru Bahri ‘Asali Fadlaailir Rahmah.“Apabila ada orang yang mengatakan bahawa ini adalah bangunan muncul dengan sendirinya dan dibangun oleh jin dan sebagainya itu tidak benar. Kerana bangunan ini adalah Pondok Pesantren Salafiyah Bihaaru Bahri ‘Asali Fadlaailir Rahmah yang murni di bina oleh para murid dan jemaah.”

kebun sayur yg berada di tingkat 8.

Ajaib atau tidak, bangunan setinggi 10 tingkat itu ternyata mempunyai nilai arkitektur yg sangat unik dan pastinya memerlukan jutaan wang untuk membinanya….WALLAHUAALAM….

4 Budak Comel Komen:

Aalia Shahira said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

sangat kreatif...Malysia patut buat pesntren2 cenggitu..

RealNS said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

eh , unik ! berapa banyak la dorg habis kan ? tp bagus jugak . skurang2 nya masjid diimarahkan. bukan cam kat malaysia. senyap sunyi

rodziah mohd said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

kagum, cantik dan unik
semoga terus tersuhur sebagai pusat ibadat dan pengajian....

Anonymous said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

pakai seluar pendek dlm masjid??

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...