JPM siasat kahwin sejenis


Keratan Utusan Malaysia keluaran 17 Disember 2011.


KUALA LUMPUR 17 Dis. - Kerajaan akan menyiasat kontroversi mengenai seorang pemuda Melayu didakwa berkahwin dengan pasangannya seorang lelaki warga asing dalam tempoh masa terdekat.
Menteri di Jabatan Perdana Menteri (JPM), Datuk Seri Jamil Khir Baharom berkata, pihaknya akan meneliti kesemua gambar itu sama ada tulen ataupun telah melalui proses penyuntingan.

"Kita akan siasat dahulu kerana zaman sekarang ini ramai orang yang suka menyunting gambar-gambar sendiri," katanya ketika ditemui selepas menghadiri Konvensyen Mahasiswa Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM) di sini hari ini.
Beliau diminta mengulas gambar-gambar pasangan itu yang tersebar di sebuah laman web bigayweddingproject.com semalam.
Sementara itu, Mufti Perlis, Dr. Juanda Jaya berkata, pemuda tersebut harus insaf kerana hubungan homoseksual tidak diterima mana-mana agama apatah lagi agama Islam.
"Ibu bapa dan pihak berkuasa diminta tidak memutuskan hubungan agar usaha sebaik mungkin dapat dibuat bagi menyedarkan dia semula.

''Selain itu, cabaran utama adalah kepada agensi dakwah dan agama supaya melihat balik kaedah dakwah terutama kepada generasi muda.

"Muhasabah kembali pendekatan kita agar generasi muda menerima Islam sebagai cara hidup sebenar dan bukannya hanya doktrin atau disebabkan mengikut ibu bapa dan sebagainya," katanya.
Juanda berharap tidak ada pihak akan menyokong tindakan itu atas prinsip hak asasi dan kebebasan kerana ia merupakan isu asas agama.

Pendakwah bebas, Datuk Md. Daud Che Ngah berkata, perbuatan pemuda itu perlu dikutuk.
"Hubungan sejenis adalah dosa besar yang telah diberi peringatan berulang-kali oleh Allah SWT di dalam al-Quran. Kaum Nabi Luth yang dahulunya mengamalkan hubungan homoseksual telah mendapat penghinaan daripada Allah SWT dengan bencana yang dahsyat.

Sumber : http://www.utusan.com.my/utusan/info.asp?y=2011&dt=1218&pub=Utusan_Malaysia&sec=Jenayah&pg=je_01.htm

2 Budak Comel Komen:

Si Keding Vanilla Coke said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

pulak!!!
atoiii macam2 la malaysia nie......
nak kena bala agaknya nie....huhuu

SyasyaHaha said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

astgha...huhu

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...