Kisah Wartawan Hebat

Kawan saya mempunyai anak saudara yang bekerja sebagai wartawan diakhbar harian. Kata kawan saya, anak saudaranya itu memang selalu berlagak dan menjadi 'Ms. Know All' di kalangan kawan-kawan. Apa skill kewartawanan yang diajar dia ikut. Apa yang orang asuh supaya jadi wartawan yang hebat dia ikut.

Dengan kawan-kawan dia selalu berlagak dia saja yang selalu jadi 'first person know everythings'. Tentang politik tentang daim nak letak jawatan, tentang gosip terhadap Dr Hasan Ali, tentang gosip PAS, KEADILAN semua dia tahu.

Itu belum masuk bab gosip kat ofis, nampak je berjubah tapi keburukan terserlah. Semua orang tahu tapi malas nak layan. Satu hari dia memang dalam waktu cuti, tapi tak suka duduk rumah, maklumlah tiada boyfriend (anak dara tua). Sebaliknya dia memang suka merayau kononya nak cari berita. Secara kebetulan anak saudaranya itu terserempak dengan insiden di tengah jalanraya, dipinggir kota KL.

Orang ramai mengerumuni sesuatu di atas jalan, maklumlah polis belum tiba waktu itu. Anak saudaranya cuba memboloskan diri,menengok apa yang berlaku.Tak boleh.Dia gagal. Orang yang berasak-asak makin menolak kebelakang.

Akhirnya dia dapat satu idea. Katanya 'tepi-tepi !!, saya akak kepada mangsa. Tepi sikit. Saya akak dia !' kata anak saudara kawan saya. Orang ramai tercengang dan berundur sedikit demi sedikit membenarkan sipolan menengok apa yang terjadi.

Tapi orang lain saling pandang-memandang.Eh betul ke sipolan tu akak pada simonyet yang bergelempang tinggal nyawa-nyawa ikan, dek kerana kena langgar dengan lori sayur sebentar tadi ?

0 Budak Comel Komen:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...