Perigi Buta

Pada satu ketika di Jepun hiduplah seorng lelaki yg sederhana, namanya Oda. Dia mempunyai seorg isteri yg sgt cantik & sgt disayanginya. namun isterinya mempunyai prangai buruk, iaitu teramat cerewet skali...

Selain itu isterinya juga suka mengumpat dan berckp dgn kuat hingga blh menyakitkan telinga. jiran tetangga tidak mahu dekat dengannya. Sebenarnya Oda sgt menyanyangi isterinya tp para tetangganya yg merasa terganggu menghasut Oda supaya meninggalkan isterinya itu...

Akhirnya Oda pun termakan kata2 tetangganya. Ia berfikir bagaimana cara utk melenyapkan istrinya dri muka bumi.

Satu ari Oda mengajak istrinya berjalan2 ke kuil tua di tgh hutan. Ketika melalui bhg blakang kuil tersebut, Oda melihat sebuah perigi buta yg tidak digunakan lg. Maka ia
berpura2 mengajak isterinya melihat burung di pohon besar dekat perigi itu. Lantas dengan pantas Oda menolak istrinya itu masuk ke perigi.

Sepuluh minit pertama Oda merasa sgt bahagia kerna sepanjg hidupnya baru kali ini ia merasakan suasana yg begitu tenang tanpa celoteh istrinya.. Sepuluh minit kedua Oda mulai merasa sepi juga kerna tidak biasa dengan kesunyian.

Akhirnya sepuluh minit ketiga dgn rasa ragu2 Oda kembali menuju perigi buta tersebut. Dia menurunkan tali timba dan berteriak menyuruh istrinya naik..

Begitu terkejutnya Oda ketika yang naik bukan isterinya tetapi makhluk menyeramkan dgn bulu lebat di seluruh tubuhnya...... Matanya merah menyala & giginya bertaring panjang... Dialah makhluk penunggu perigi buta itu..

Oda lantas bertanya, "kenapa kamu yang naik????!!!"

Makhluk itu pun dengan wajah pucat ketakutan menjawab "aku takutlah, dibawah tu ada manusia.... dah la cakap kuat, cerewet pulak tu..."
1 Budak Comel Komen:

Fakhrur Razi berkata said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

hahaha
bukan manusia jer takut dgn isteri der xD

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...