CARA UJI KESEGARAN TELUR

CARA UJI KESEGARAN TELUR
========================

Sebelum membuat kek, sila buat ujian kesegaran telur dulu ye kerana tahap kesegaran telur sangat mempengaruhi kejadian kek yang bakal anda hasilnya. Jika boleh, belilah telur dipasar atau pasaraya yang ramai pengunjungnya untuk mengelakkan dari membeli telur yang lama dan tidak fresh.

Ujian kesegaran Telur
=================

Rendam telur di dalam besen dan perhatikan tahap kesegaran telur anda. Jika:

1. Sangat Segar- Telur yang amat segar akan tenggelam ke bawah dan terbaring dengan elok.

2. Berusia Seminggu-Telur yang dah seminggu akan tenggelam tetapi bahagian hujung yang ‘gemuk’ pada telur akan terangkat sedikit

3. Berusia 3 minggu- Telur yang berusia 3 minggu akan seimbang pada bahagian yang runcing manakala bahagian yang ‘gemuk’ akan naik ke atas.

4. Telur Busuk- Telur yang dah lama akan terapung, terlonjak ke permukaan air.So jangan makan.

Untuk membuat kek, telur yang tenggelam dan terbaring elok sangat sesuai digunakan.

No comments:

Post a Comment