Keracunan Makanan Oleh Bakteria Salmonella

Agen penyebab
Bakteria dari kumpulan Salmonella Punca
  • Usus manusia dan haiwan (terutamanya usus ayam)
  • Haiwan perosak (tikus, lipas dan lalat)
  • Haiwan liar
Makanan yang biasa dikaitkan dengan bakteria ini
  • Daging unggas dan yang berasaskan unggas
  • Telur dan hasil telur
  • Susu dan hasil tenusu
  • Hasil tenusu (keju, krim, kastard)
Cara rebakkan
  • Makanan tercemar samada semasa penyimpanan atau semasa penyediaan.
  • Pengendali makanan yang dicemari oleh haiwan (tangan ke mulut)
Tanda-tanda
  • Demam
  • Cirit birit
  • Sakit perut
  • Muntah-muntah
  • Loya
  • Sakit kepala
Tempoh jangkitan
Antara 6 jam ke 72 jam (kebiasaannya 12 - 36 jam)
Cara pencegahan
  • Masak daging, unggas dan telur dengan sempurna
  • Elakkan memakan daging atau stik yang mentah atau separuh masak
  • Gunakan peralatan yang berbeza (pisau, papan pemotong) untuk daging mentah dan yang telah dimasak
  • Simpan makanan mentah dan yang telah dimasak dalam bekas yang berbeza

No comments:

Post a Comment