Godam mesin ATM guna kad sim

Kuala Lumpur: Empat mesin juruwang automatik ATM sebuah bank iaitu dua di di Subang Jaya dan Petaling Jaya serta dua lagi di Johor Bahru digodam rakyat asing dipercayai dari Amerika Latin, menggunakan kad SIM telefon bimbit dan berjaya melarikan hampir RM1 juta, semalam.

Setakat ini polis mengesahkan jumlah wang tunai yang hilang daripada tiga ATM terbabit lebih RM830,000 manakala jumlah kehilangan wang daripada satu lagi ATM di Johor Bahru belum dapat dipastikan.

Pengarah Jabatan Siasatan Jenayah Bukit Aman Datuk Seri Mohmad Salleh berkata, pihaknya masih menyiasat sama ada kejadian di Lembah Klang serta di Johor itu dilakukan kumpulan yang sama.

Menurutnya, berdasarkan semakan melalui rakaman kamera litar tertutup (CCTV), anggota kumpulan itu mempunyai kepakaran untuk mengeluarkan wang di mesin ATM menggunakan kad sim syarikat telekomunikasi tempatan sebelum menggodam sistem komputer ATM menggunakan alat khas berteknologi tinggi.

Beliau berkata, suspek membuka mesin ATM menggunakan sekeping kad dipercayai kad sim telefon sebelum menarik mesin ATM ke hadapan.

"Seterusnya suspek menggunakan alat khas untuk menggodam sistem mesin ATM terbabit bagi mengeluarkan wang.

"Kita akan siasat kenapa kumpulan terbabit hanya mensasarkan ATM satu bank sahaja," katanya ketika dihubungi hari ini.

ULASAN DATO S. SAMMY VALUE TENTANG KEBOCORAN UPSR :

ULASAN DATO S. SAMMY VALUE TENTANG KEBOCORAN UPSR :                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        Saye banyak sidih. Itu pipiriksaan Yu-pi-yes-r sulan ada banyak bucur. Apa hal bucur? Tida ada pakai pempers ka? Kalu saye dulu jadi itu minteri kirja raya banyak worang mare, sampai hantu pun mare  sama saye. Yini kes Yu-pi-yes-r lagi turuk tau. Saye dulu kalu jalan ade itu lubang, worang mare..tapi dia worang ta da tau..jalan ade lubang, tapi ta da bucur. Itu Muyidin ta da bole mare sama itu Lembage Pipiriksaan punya worang. Mereke ta da bole kasi mate sama itu suma tempat mau jaga itu Kirtas pipiriksaan. Die harus ambik itu tanggun jawab. Sikarang mare pun ta da gune..same itu malayu ade kate...nasik suda jadi bubur....ape mau mare sama cigu..bukan sume cigu buat..bukan sume cigu ta da baik..mintri2 harus mau ingat, kalu ta da cigu, dia worang ta da bole jadi mintri...

3 Tanda Apabila Kucing Datang Kepada Kita

Bila kita makan di kedai makan, tiba-tiba ada kucing datang minta makanan dengan kita. Kenapa tak pada orang lain? Saya biasa alami situasi ini, saya dapat rungkaikan. 3 tanda apabila kucing datang kepada kita bukan orang lain,
Pertama
Allah sedang beritahu makanan kita,  hak kita itu bukan semuanya rezeki kita. Sebahagiannya rezeki kucing itu. Sebab itu ia datang pada kita.
Kedua
Allah sedang beritahu apabila kita memberi makanan kepada kucing itu, rezeki lain akan Allah ganti yang lebih baik. Sebab 1 kebaikan itu Allah balas 10 kebaikan @ pahala. Allah Maha Mampu bagi lebih dari itu.
Ketiga
Allah sedang bagi tahu apabila kita tak memberi makanan kepada kucing itu, sebenarnya kita sedang menolak rezeki baru yang Allah nak bagi kepada kita. Rezeki itu luas, bukan hanya pada wang. Tetapi meliputi semua kehidupan. Ingin ikhlas memberi, berilah pada haiwan kerana haiwan tak pandai ucap terima kasih kepada kita. Ia hanya tahu minta dan makan.
Sumber : my-media-hub

Misteri dan pelik hari ini...

Arini aku keje shift ptg..jadi sebelum g keje aku g makan dulu..kt kedai makan aku tengok semua orang hepi je sembang....pelik gak aku..pastu g kedai motor jap beli spark plug ngn tukaq minyak hitam motor..mekanik2 melayu kt situ rajin semacam je..pastu hepi2 gak..bagi servis pun terbaik..siap tolong buh minyak kt rantai ngn check brek percuma..

Pas aku sampai opis..orang kt opis pun semua hepi2 belaka..peliknyerrr..rupa-rupanyaa harini
GAJI MASUK!!! patut lah hehehe..aku pun hepi hahaha..

Beza blogging dengan facebook..mana lagi best?

Semakin lama blog semakin muram..org tgk blog pun sbb duk cari tips2 ke.petua2.solan bocor upsr ke hehe..

Tapi yg best blog nie kita leh tulis panjang2 berjela..siap boleh bubuh gambar buat jalan cerita..facebook seronok tgk org komen je lah..blog pun ada org komen tapi tak seramai fb lah..

Blog ni mcm diari sbb ada tarikh semua..nanti anak2 kita dh besar dia boleh baca kalau dia rajin lah hehe..

Blog tak yah login pun org leh view..search kt gugel je trus kuar number 1..x caya try search kumbang jingga hehe...

Blogger yg tegar dan konsisten mesti duk update lg entry..aku pun rasanya dah masuk tahun ke lima blogging..walaupun traffic tak up2..maintain je..duit nuffy pun naik sikit je..fb lg byk masuk duit kot sbb sekali login dpt RM100 hahaha..scamm betul..

forever alone...siannya dia

alahaiii... kesiannyaaaaa.... kucing pon ada perasaan nak berpasangan

Mari belajar bahasa korea pelajaran kedua

1. Annyeonghaseyo

Ini cara orang Korea cakap hello atau maybe nak mulakan percakapan biasanya digunakan
pada setiap masa tak kira waktu macam kita cakap Assalamualaikum. Tp bezanya kita mendoakan orang dengan salam yang diberi dan memberi salam itu sunat serta menjawab salam itu hukumnya wajib. Hehe. Bila nak cakap annyeonghaseyo cara yang bersopan santun orang Korea akan menundukkan sedikit badan mereka. Tidak lah sebongkok macam kita rukuk dalam solat. Jika umur kita sebaya atau bercakap dengan orang yang lebih muda blh la guna shortform "annyeong" tp kalau orang lebih tua dari kita atau lebih formal kena sebut penuh annyeonghaseyo.

2. Gamsahamnida/Kamsahamnida/Kumhosamnida - Perkataan untuk mengucapkan
terima kasih...

3. Mianhamnida -
To say I am sorry.. ada yang pakai biyanae....maybe ini bahasa surat kot...

4. Saranghaeyo - Ucapan yang sering disebut untuk melafazkan perasaan " I Love You".


5. Annyong higye seyo -
Ucapan "bye-bye" untuk 1 to 1. Kalau untuk ramai "annyong hi gae yon

6. Yeoboseyo - Hello. Bila angkat phone cakap ni ye..

7. Gwaenchanha - It's alright


8. Nama-nama panggilan:

Haelmoni - Nenek
Harapouchi - Atuk
Appochi/Appa - Ayah
Omma/Omoni - Mak/Makcik/Makmentua
Ajeossi - Encik/Panggilan untuk lelaki/Uncle
Agasshi - Cik/Adik Ipar
Oppa - Abang
Onni - Kakak
Hyung - Abang Sulung (Panggilan hanya oleh ahli keluarga)
Noona - Kakak (Panggilan hanya oleh ahli keluarga)
Dongseang - Adik beradik
Ajumma - Makcik/Aunty

9. Nombor
1 = Il 2=E 3=Sam 4=Sa 5=O 6=Yug 7=Qil 8=Pal 9=Gu 10=Sib

100 = Baeg 1000=Chen 5000=0Chen 10000=Man 50000=Oman

10. Yaepun/yaeputta/yaebbyeyo - pretty/cantik

11. Hwajangsil - Toilet/Rest room

12. Guiyeowm - Cute

13. Shopping terms:

Ssagyehae Juseyo - Give me discount
Eulmayeyo - How much?
Jungmalyo - Really?
Bissayo - Expensive
Juseyo - Give me

14. Buah-buahan:

Sagua - Apple
Bae - Pear
Kam - Persimmon
15. Koejumal - Liar/Penipu

16. Yaksok - Janji/ Appointment/Perjanjian

Ok dah la tu, banyak sangat nanti bosan plak kan... hehe so ini je yang senang nak ingat.. So selamat belajar dan selamat beramal.

Gamsahamnida..Annyong....

Sumber: http://ikhlasoya.blogspot.com/2013/05/mari-belajar-bahasa-korea.html

Ais krim potong kacang merah



Semalam g alamanda beli air mineral..pastu jumpa ais krim potong kacang merah ni pastu beli lah sbb ada freezer harraz leh tumpang hehe..hmmmmm..ais krim ni memang sedap lemak berkrim...x caya korang try hehe...jgn risau ada cop halal yg di luluskan jakim...

Aku kecik2 dulu


Aku harap nanti anak aku tak wat mcm ni lah nanti haha..klau anak2 korang wat mcm ni bila dia nak bende tu korang buat camne..layan kan je dgn beli bende tu atau guna taktik yg sama iaitu baring kt sebelah dia jugak hahahaha.....

Harraz dah boleh makan...


Skang harraz dah masuk 6 bulan..jd dia dah boleh makan..hehe..skang ni selain menerap..dia dh boleh menjulur ke depan.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...