Ikan apa nie abah.ikan ape.ikan ape?

Abah: Ikan salman lah nak..


Walking my crab


Alhamdulilah.setelah kawin hampir 1 tahun setengah akhirnya...

Alhamdulilah..

Td pagi sahur bini aku check pregnancy.result tunjuk pregnant.2-3 maksudnya 4-5 minggu ikut dlm description..hoyey hoyey...tp kami tak g klinik lg nk confirm.maybe mlm nie kami g...dia check prenancy sbb bini aku lewat period 5 hari sbb tu try check.lg pun test kit nie dh beli lama..beli kt guardian dulu..beli pun sbb tgk fasha sandha pakai hehe...

Minggu sebelum pregnant tu kami ada makan biodex, jus delima gulsan dan VCO jenama catalyst,mkn serentak sbb baca review sebelum2 nie ramai berjaya pas amalkan.kami memang konsisten makan tiap2 hari.walaupun rasa tak sedap tapi mkn gak..biodex tu aku mkn yg laki punya.bini aku mkn yg set utk pompuan je..jus delima gulsan ngn VCO tu laki pompuan leh mkn...selepas solat pun kami tak lupa baca doa nabi zakaria..

Lupa plak nk g tau..susu biodex kami campuq ngn kurma gak sikit sbb tgk petua org dulu2...

Terima kasih pada semua yg mendoakan kami sebelum nie.lama dah kami tunggu dah 1 tahun setengah..doakan juga agar kandungan bini aku selamat dan sihat walafiat ye..aminn..Insyallah pas g klinik confirm nanti nk tepon parent g tau..

Buaya mati sendiri di kuala selangor

Bangkai buaya ditemui mati di kawasan jeti Jalan Tok Empat Majid, Bukit Belimbing, Kuala Selangor hari ini 25 Julai 2013...Gilo besaq gak..dengaq cita mati sendiri..kesian..mati pun dalam bulan ramadan yg barakah...salah makan kot..




Sumber: https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10151636011669272&set=a.10151570530354272.1073741829.365563124271&type=1&theater

Haiwan yang hampir pupus ditemui di marang

Ismail memegang haiwan pelik yang ditemuinya di atas daun nipah di kawasan hutan berdekatan Kampung Alor Tuman

Rupanya seperti seekor udang galah, namun ia juga kelihatan seperti seekor ketam kerana mempunyai sepit dan apabila diperhatikan dengan lebih terperinci, ekornya pula kelihatan seperti kala jengking.


Haiwan pelik berwarna jingga itu ditemui seorang pengusaha nira nipah liar, Ismail Jusoh, 49, dari Kampung Alor Tuman di sini, di kawasan hutan ketika mencari pokok nipah berdekatan kampung berkenaan, kelmarin.

Menurut Ismail, dia menemui haiwan itu di atas daun pokok nipah lalu memberanikan diri memegangnya, namun terkejut apabila melihat rupa bentuknya yang unik.

“Saya terkejut melihat haiwan itu berkaki lapan. Bahagian hadapan bentuknya seperti ketam manakala bahagian belakang seperti udang dan seakan-akan ekor kala jengking,” katanya kepada Sinar Harian.

Ismail berkata, dia akhirnya mengambil keputusan untuk membawa pulang haiwan itu ke rumahnya dan berhasrat memelihara haiwan tersebut.

Kini, ia disimpan dalam sebuah takungan berisi air.

“Saya belum lagi menghubungi mana-mana pihak berkaitan bagi memaklumkan mengenai penemuan spesies pelik itu termasuk pihak Jabatan Perikanan bagi mengenal pasti spesies sebenar haiwan tersebut. Tapi saya akan menyimpannya terlebih dahulu,” katanya.

Dalam pada itu, menurut maklumat yang diperoleh dari sebuah laman web, haiwan itu dinamakan sebagai ‘ngoang’ di Sarawak manakala dipanggil ‘jabot’ di Johor, namun ia amat jarang ditemui kerana berkemungkinan semakin pupus.

sumber asal : Sinar

Toyota Vios 2013 Kini Tiba Di Malaysia


Surat cinta budak 6 amanah


Hati-hati dengan mekanik bidan terjun tepi jalan...

Bende ni berlaku masa hujung minggu lepas..masa tu kami on da way nak balik kampung ke penang..kami nk hantaq kete viva ayah bini aku ke penang..kami gerak ari jumaat pas opis hour..pas amik bini aku kt opis dia terus gerak ke penang..sblum tu singgah beli juadah berbuka dulu di mcd..kelas ko jah buka mkn mcd kihkih...beli kt mcd kt petronas lepas tol sg besi tu..

kt area sini lah..atas sikit je kt lorong kecemasan tu yg luas tu

Pas beli kami pun gerak..tetiba bini aku ckp "awat bang akon ni tak sejuk nie..panasss cgt nie". Aku pun jawab "Ha'ah lah panas kan akon ini" pastu pas sampai kt area jalan kt smart tunnel tu lampu overheat kuaq...ape lg kami pun benti tepi jalan.pasang lampu emergency terus check enjin..

Aku mana tau pasal kete nie.bini aku trus call adik dia mintak tolong..sementara tunggu ada sorang lelaki ni datang naik motor pastu aku tgk dlm motor dia ada bateri ngn jump start cable..dia tanya nape..aku jwb lah enjin panas..pastu dia terus bg conclusion kipas rosak..nk tolong tukaq kipas boleh dia ckp..tp aku tak nak.. aku ckp tunggu adik ipar sampai dulu sbb aku agak dia ni mekanik sbb ada bateri dlm motor dia so mcm tak ikhlas nk tolong ja....ok pastu dia pun blah...

Tak lama lepas tu ada lg sorang lelaki lain datang naik motor benti nk tolong..tgk dlm motor dia takde ape..aku ingt dia nk tolong ikhlas lah rupa2nya ada udang di sebalik mee gak...dia ckp kipas rosak gak..radiator tak bocoq..dia suh aku start enjin nk check tgk..pastu dia ckp "patut lah air dlm tanki simpanan ni tak leh sedut..takda paip kecik tu nk sedut." sekali dia offer nk tukaq kipas gak sbb dia ckp kipas rosak gak..kami tak nak tukaq gak sbb nk tunggu adik sampai dulu check..pastu dia pun blah...

Pas adik dan kawan adik sampai masa check tu kami jumpa paip kecik yg dlm tangki simpanan tak jauh kt depan kete kami tu...yg dia kata takda tu..rupa2nya mamat tu cabut paip tu dan buang masa aku tgh start kete..jahatkan..pas kami buh air dlm radiator kami pun gerak pelan-pelan balik umah dulu..tak jd balik kg.dua kali gak benti bagi sejuk balik pastu isi ayaq.esoknya hantaq ke bengkel pastu bengkel ckp kipas ni tak rosak pun tapi radiator bocoq

Entry ni bukan nk citer pasal ape ke cuma nk ingatkan kalau kete rosak kt area sungai besi kalau ada mekanik offer nk tolong. hati2 ye....mungkin aritu dah takdir kami tak terima offer dia.alhamdullilah..klau tak tukaq kipas pun bila gerak pastu overheat balik...naya je kan..dorang ni bukan mekanik bertauliah..diagnosis main hentam je..pikir duit je...kesimpulannya tak kira lah mekanik yg dtg nk tolong tu bangsa apa pun..hati2 okey..sama2 beringat

10 tanda penting kehamilan

Jika anda sangat peka dengan sebarang perubahan dalam badan anda, anda mungkin mula menjangka anda hamil tidak lama selepas persenyawaan. Tetapi kebanyakan wanita tidak mengalami sebarang simptom awal kehamilan sehingga telur yang telah disenyawakan melekat pada dinding uterus, beberapa hari selepas persenyawaan. 

Sesetengah yang lain pula tidak perasan sebarang tanda kehamilan selama beberapa minggu dan mula tertanya-tanya "Adakah saya hamil?" hanya apabila mereka tidak datang haid. Berikut ialah senarai beberapa tanda awal kehamilan. Anda mungkin mengalami kesemuanya, sesetengah daripadanya, atau tiada langsung simptom-simptom kehamilan ini. 

1. Mengidam 
Ya, bunyinya seperti klise, tetapi mengidam kadang kala boleh jadi satu tanda kehamilan. Janganlah bergantung kepadanya sebagai simptom yang pasti (ia mungkin hanya di kepala anda, atau mungkin juga tanda bahawa badan anda kekurangan nutrien tertentu), tetapi jika mengidam itu diikuti dengan beberapa simptom lain dalam senarai ini, mulalah mengira hari daripada hari pertama haid terakhir anda. 

Ketahui lebih lanjut mengenai apa yang diidamkan wanita semasa hamil dan apakah tandanya

2. Warna areola menjadi gelap 
Jika kulit di sekeliling puting payudara anda menjadi lebih gelap, ini mungkin bermakna proses persenyawaan telah berjaya. Walau bagaimanapun, ini mungkin juga tanda ketidakseimbangan hormon yang tidak berkaitan dengan kehamilan, ataupun bekas daripada kesan kehamilan terdahulu. 

3. Pendarahan atau kekejangan akibat implantasi 
Kira-kira lapan hari selepas ovulasi, anda mungkin mengalami pendarahan implantasi, iaitu terdapat tompok-tompok darah berwarna merah jambu atau coklat, serta sedikit kekejangan. Ini disebabkan telur membenam masuk ke dalam lapisan endometrium. Anda juga mungkin mengalami keadaan yang sama menjelang kedatangan haid anda. 

4. Kerap membuang air kecil 
Sebaik sahaja embrio melekat dan mula menghasilkan hormon human chorionic gonadotropin (hCG), anda mungkin mendapati anda perlu membuang air kecil lebih kerap

5. Keletihan 
Berasa letih? Bagaimana kalau sangat letih? Tahap hormon progesteron yang tinggi boleh membuatkan anda berasa seperti baru selesai berlari maraton sedangkan anda hanya bekerja seharian di pejabat. Keletihan adalah tanda penting awal kehamilan, walaupun ia mungkin bukanlah simptom yang pasti tanpa kehadiran simptom-simptom lain. 

6. Payudara melembut dan membengkak 
Sebelum kedatangan haid, payudara anda mungkin menjadi begitu sensitif terhadap sentuhan, dan jika anda hamil, perkara yang serupa akan berlaku, tetapi pada tahap yang lebih sedikit. Apabila badan anda telah biasa dengan peningkatan hormon ini, kesakitan akan hilang. 

Baca lebih lanjut mengenai payudara sakit

7. Deria rasa berubah 
Anda mungkin perasan perubahan pada deria rasa anda. Sesetengah wanita mengatakan mereka merasa sedikit payau di mulut, dan sesetengah yang lain mengatakan mereka tidak dapat tahan rasa kopi, teh atau makanan yang biasanya mereka suka. 

8. Mabuk hamil pagi 
Jika anda bernasib baik, anda tidak akan mengalami mabuk hamil pagi (morning sickness) sehingga beberapa minggu selepas persenyawaan. (Sesetengah wanita yang sangat bertuah tidak mengalaminya langsung.) Tetapi seawal dua hari selepas persenyawaan, anda mungkin mula berasa loya dan tidak sedap perut. Dan ini bukan sahaja berlaku pada waktu pagi. Loya akibat kehamilan boleh jadi berlaku pagi, petang atau malam. 

Baca lebih lanjut mengenai cara menangani loya dan muntah semasa hamil

9. Tidak datang haid 
Jika haid anda biasanya teratur dan kini ia lambat, elok juga jika anda buat ujian kehamilan. Tidak datang haid ialah tanda kehamilan yang paling pasti bagi seorang wanita yang telah baligh dan yang mempunyai kitaran haid yang teratur. 

Dan akhir sekali... 

10. Ujian kehamilan yang positif 
Jika anda telah menunggu untuk membuat ujian kehamilan sekurang-kurangnya sehingga hari pertama anda tidak datang haid dan garisan biru kelihatan dalam kotak alat penguji, anda sangat pasti akan menjadi seorang ibu. Buatlah temu janji dengan doktor anda untuk memastikan berita baik ini, dan tuju terus ke bahagian kehamilan kami. Tahniah! 

Tidak dapat bertahan dengan pening dan loya? Turut sertalah dalam komuniti kami dan lihat apa kata ibu-ibu lain. 

Semakan terakhir: April 2012

Sumber: http://www.babycenter.com.my/a1051306/10-tanda-penting-kehamilan#ixzz2ZoUTwixM


P.S/ Doakan kami cepat dpt anak ye....

kenapa tak boleh buka hari sabtu

hehehe..siap bg detail tu sbb tak leh bukak

Senang nak amik wuduk kot...


Betul ke perisa pandan nie..conpius


SMS sambil bwk motor


Bila boleh tukar duit raya?

Tadi aku g bank nk tukaq duit raya..ye lah kena g awal2 takut duit baru abis.bg duit lama.budak2 skang ni semua mulut laser habaq hang.."awat bg duit lama nie..kami tak mau..kami nk duet baru r" pening teman memikiornya hehehe

Td g tanya dua bank maybank dan bank islam..keduanya2 ckp minggu depan baru leh tukaq..

Jadi diumumkan tarikh boleh menukaq duit raya adalah mulai 22 hb Julai 2013. setelah diperkenankan mohor2 bank negara hehe...


Kegunaan kotak LCD yg baru dibeli..


mari belajar peribahasa


Apa yang pelik dengan lori sewa nie?


Kesan seawal 3 hari!!!

Will smith pun pakai habaq mai noh..kihkih

Marah kat tukang saman


Pas letak notis marah kt tukang saman..tukang saman lain plak bagi saman kedua hehehe...

Helmet activist alam sekitar


Sambil bawak moto smbil tanam pokok

6 Khasiat Taugeh Yang Tersembunyi

1. Cegah Kanser
Taugeh yang terdiri daripada jenis kacang hijau, alfalfa dan sebagainya mengandungi banyak unsur fitokimia yang berkhasiat. Salah satunya ialah kanavanin (canavanine) iaitu sejenis asid amino yang mampu melumpuhkan punca kanser leukimia, usus besar dan pankreas.

2. Baik Untuk Wanita
Taugeh juga mempunyai estrogen semulajadi yang berfungsi sama dengan estrogen sintesis. Estrogen dalam taugeh dapat meningkatkan kepadatan dan susunan tulang, serta mencegah kerapuhan tulang (osteoporosis). Pengambilan taugeh oleh wanita secara kerap dapat membantu mengelakkan dari kanser payudara, gangguan menjelang haid, simptom pra-menopaus, dan gangguan akibat menopaus.

3. Lebih Subur
Taugeh juga mampu menyumbang kepada kesuburan lelaki dan wanita. Pengambilan taugeh oleh kaum lelaki mampu membuatkan sperma yang dihasilkan lebih baik, begitu juga bagi kaum wanita yang dapat membantu meningkatkan tahap kesuburan.

4. Kurangkan Lemak
Mereka yang berisiko penyakit strok dan serangan jantung disebabkan oleh kadar lemak darah yang tinggi digalakkan mengambil lebih banyak menu taugeh dalam hidangan seharian. Saponi di dalam taugeh akan menghalau 'lemak jahat' LDL tanpa mengganggu kandungan lemak baik HDL kerana ketika kacang dicambahkan untuk dijadikan taugeh secara umum, kadar saponinya meningkat sehingga 450%.

5. Buang Kotoran
Taugeh yang mengandungi banyak serat dan air yang berfungsi untuk membuang segala kotoran dalam usus besar. Apabila kotoran dihapuskan, tiada lagi zat dalam kotoran yang dapat diserap tubuh, ia mencegah pengumpulan bahan beracun yang dapat merangsang sel kanser.

6. Lebih Muda
Taugeh juga padat dengan antioksida kuat yang menghalang tubuh dari radikal bebas perosak sel DNA. Secara kesimpulannya taugeh merupakan sayuran yang boleh membuat kita lebih muda.

Cat logic


fakta 3


Resit Dwibahasa


Letihnya puasa..tido jap lah ye...

Ni klau jatuh leh tido terus nie

Lawak puasa 1

P.S / hanya sekadar lawak..jgn amik seyes sgt ye ehehe

Cara-cara mendapatkan doa yang makbul


  1. Doa yang diucapkan oleh ibu kandung. Sekiranya kita mempunyai hajat maka nyatakan hasrat kita kepada ibu supaya ibu dapat menadah tangan ke langit memohon doa ke hadrat ilahi kerana salah satu doa yang mustajab adalah doa ibu.
  2. Doa dari orang yang soleh contohnya doa para ulamak dan imam-imam mekah contohnya.
  3. Doa di antara azan dan iqamah. Sekiranya kita berkesempatan solat berjemaah di masjid maka boleh lah kita berdoa di antara azan dan iqamah terutamanya pada hari jumaat.
  4. Doa di antara dua khutbah. Waktu yang mustajab untuk berdoa adalah di antara dua kutbah terutamanya semasa solat jumaat, tadah kedua tapak tangan dan berdoa lah di dalam hati kita dengan penuh harapan dan bersungguh-sungguh.
  5. Doa di dalam sujud yang terakhir.
  6. Doa selepas solat.
  7. Doa dalam bulan ramadhan. Terutama saat berbuka puasa
  8. Berdoa di sepertiga malam. Terutama selepas solat taubat diikuti solat hajat dan terus berdoa.
  9. Berdoa di tempat suci seperti di mekah, masjid-masjid terutamanya di tanah suci
  10. Berwuduk, mengadap kiblat, memakai pakaian yg cantik, menadah kedua telapak tangan dan muka di arah ke telapak tangan, dan duduk seperti tahiyat awal dan dimulakan dengan selawat dan diakhiri dengan selawat.
  11. Ketika meminum air zam zam. Diriwayatkan daripada Ibnu Abbas Radhiallahu ‘anhu daripada Nabi Shallallahu ‘alaihi wasallam bersabda yang maksudnya :

    “Air Zamzam itu menurut kehendak tujuan meminumnya. Jika engkau meminumnya untuk memohonkan kesembuhan dengannya nescaya Allah akan menyembuhkanmu dan jika engkau meminumnya untuk memohon perlindungan nescaya Allah akan melindungimu dan jika engkau meminumnya bagi melepaskan rasa dahagamu nescaya Allah akan melepaskannya dan jika engkau meminumnya bagi kekenyanganmu nescaya Allah akan mengenyangkanmu, ia (air Zamzam) itu adalah lekukan daripada pukulan malaikat Jibril dan minuman Nabi Ismail.”
    (Hadis riwayat Ad-Daraquthni dan Al-Hakim)
  12. Berdoa kepada Allah sewaktu berlakunya kejadian-kejadian alam yang menunjukkan kebesaran Allah contoh nya semasa gerhana matahari, gerhana bulan dan sebagainya.
  13. Berdoa semasa membaca al quran dan selepas membaca al quran.
  14. Banyakkan bersedekah kerana malaikat akan mengangkat doa kita apabila kita banyak bersedekah.
  15. Memperbanyakkan doa dan berulang-ulang tanpa jemu dengan penuh yakin kerana malaikat akan mengumpulkan doa-doa kita yang berulang itu sehingga banyak dan mengangkat sekali gus ke langit agar Allah memakbulkan doa kita.
Wallahualam.

Apabila Ikan Keli Gergasi "Flathead" Makan Bola



Seorang penduduk di kawasan itu menyaksikan bola yang melantun ke arah kolam berhampiran lalu disambar oleh seekor ikan keli yang besar. Ikan keli Flatheat tu cuba menelan bola itu namun gagal apabila bola itu tersangkut di mulutnya.

Ikan keli tersebut cuba untuk mengeluarkan bola itu dari mulutnya namun gagal sehingga keletihan untuk berenang lalu ia muncul ke permukaan kembali. Lalu, penduduk yang melihat kejadian itu cuba mengeluarkan bola dari mulut ikan keli itu namun masih tidak berjaya.

Mereka mengambil keputusan untuk mengempiskan bola tersebut, barulah bola itu berjaya dikeluarkan dari mulut ikan keli tersebut.’









 

Sambungan cerita..sebagai tanda terima kasih, ikan keli tu dh pesan dekat ahli keluarganya agar tidak makan manusia yang baik hati itu..pastu ikan keli tu ada offer nk g amik kapak emas yg terdampar di dasar sungai sbg balasan tetapi manusia yg berhati mulia itu seraya berkata "aku ikhlas menolong mu wahai sang keli ajaib tapi suka makan bola..pink plak tu bola tu" kihkihkih..manusia itu pun berlalu pergi sambil ketawa terbahak2 kpd keli tersebut hehe

*ala2 citer zaman dolu2..*

Fakta 3

Wow..binatang pun ada pets ka hehe

Hingga hujung nyawa

Dah mcm transformer baru balik lawan..hehe.apa pun respect sbb masih bergerak

Fakta bukan auta

ni bukan takat pengundi hantu je. jin dan seangkatan die pun pegi undi

Cara Guna Tandas Duduk Yang Betul

Siap bagi panduan tu...

G pasang pelamin pengantin jap


LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...