Jawapan-jawapan pelik pelajar




















Sumber:Marchcommunity.net

Bagaimana mendidik anak?


Malam sabtu aku tido kt opis..sbb malas balik umah.dak bujang mcm aku ni memang masa abis kt opis je..siang malam keje je..takde masa dating2 ni..hehe mcm ayat kesian je hehe....

So pas bangun pagi sabtu dengan muka tak mandi just basuh muka sikit then basahkan rambut buat cam mandi g beli ubat kt area pudu.ubat ape tak leh citer lah..yg pasti aku tak beli ubat viagra k haha...whut da fish for viagra..kihkih..

So pas beli ubat tu g jenjalan jap..singgah kt kedai muzik..tgnk gitar2 akustik..erm.aku nk beli gitar akustik tp rasa mcm membazir plak..duit nk simpan buat kawin hehe..bila lah nk cukup ni.:-(

Time belek2 gitar tu ada akak ni tanya aku..

Akak:dik tolong tgnk gitar ni jap..ok tak RM180 gitar camni skali ngn beg.untuk anak akak ni. Aku pun amik testing gitar tu.sambil goreng lagu jiwang karat.hehe..

Akak:Untuk beginner ok tak..

Aku:gitar ni tuk pompuan ni kak.tgnk tali nylon ni. anak akak ni main music jenis ape?

Anak Akak:Classical bang..

Aku:Ooo..kalau classical memang sesuai..kira murah harga tu..

Akak:Ucap tima kasih kt abang

Anak Akak:terima kasih abang kerana memberi pendapat

Erm..dalam hati aku..skemanya budak ni jawab hehehe..bahasa melayu mesti A++ ni hehe

Cuma yg memelikkan aku..anak dia comel pastu pakai tudung elok je..maybe dalam form 1 kot.mak dia aku tgnk free hair siap pakai fit lg..so aku rasa mak dia mesti didik anak dia dengan prihatin sbb suh anak pakai tudung even dia tak pakai..cuma bab ajar anak pompuan main alat muzik cam gitar mcm tak bape nk kena ngn pompuan hehe..hek eleh aku pun main gitar..hehe..cuma yg bezanya adik aku yg ajar hehe...



Skang tgnh hangat bab bob lokman masuk pas sbb nk mendidik anak ke arah yg benar dan bob tak nk masuk neraka..satu usaha murni yg patut di contohi..aku tak nk pertikai kan ape2..just at least dia berusaha untuk menjadi lebih baik...sebelum anak baligh semua dosa di tanggung oleh ibubapa pas anak dh baligh dosa pahala atas diri anak tu sendiri...bila anak dah besar remaja kalau dia buat dosa bukan ibubapa yg dapat dosa tu..

bak kata pepatah melayu melentur buluh biar lah dari rebungnya...masih lembut kalau dh jadi buluh dah keras...nk didik anak ni bukannya senang.. perlukan seni dan mesti bijak dari segi psikologi..wah mcm aku ni dh kawin je ckp hehe..

P.S camne lah nanti bila aku ada anak nanti?ermmmm....

Aku Cayunk Kamoo!!

Aku cayunk heliza helmi lah hehehe...selain bruce lee aku suka tgnk heliza helmi yg comel ni gak hehe..heliza ni nyanyi biase je hikhik..kutuk artis feveret sendiri hehe..tapi takpe aku cayunkkk kamooo..

Ni lagu baru heliza..dia ni baru berjinak2 buat lagu..bunyi gitar dlm lagu ni mcm lagu 150 juta pun ade..vid unofficial ni dia shoot dlm opis je..gila jimat ija ni hehe..

So untuk mu ija kumbang pomote lagu ija free je tuk ija.


Cuma Aku-Ciptaan sepenuhnya dari heliza



P.S Suka tgk reaksi muka dia je hehe..gatai betui aku ni hehe

15 Fakta Menarik Mengenai Bruce Lee!

Bruce Lee adalah individu yang pertama yang menjadi pelakon filem aksi tetapi mempunyai asas kukuh seni bela diri. Banyak aksi dalam filem-filem lakonan beliau adalah hasil buah tangannya sendiri. Malah dalam satu aksi lompat-kuang(summersoult) dalam satu adegan filem pecah panggung, Enter The Dragon adalah hasil aksi beliau sendiri.

Tidak salah untuk mengatakan Bruce Lee adalah individu yang tersangat obses dengan seni bela diri. Miskipun asas sebenar seni mempertahankan diri beliau adalah Ving Tsun, namun beliau banyak belajar seni-seni mempertahankan diri yang lain seperti Tinju, Jujitsu, Judo, Karate, Tek-Wan-Do, Army Boxing dan sebagainya.

Bruce Lee meninggal dunia pada usia yang dikatakan bergitu muda iaitu 32 tahun pada 20hb Julai 1973. Selepas kematiannya, beliau telah diiktiraf oleh masyarakat dunia sebagai lagenda filem aksi tersohor.

Untuk entry kali ini penulis ingin berkongsi FAKTA yang mungkin tidak ramai di luar sana mengetahui mengenai bapa kepada Brandon Lee ini.

1. Bruce Lee sebenarnya adalah peminat Silat. Ini diakui sendiri oleh kawan akrabnya, Dan Inosanto dalam satu temubual majalah seni bela diri terkenal. Dan Inosanto berkata bahawa Bruce Lee yang memperkenalkan seni Silat kepada beliau yang kemudiannya Inosanto pelajari selepas kematiaannya. Inosanto sekarang telah menguasai beberapa jenis Silat yang dipelajarinya berpuluh tahun. Antara guru Inosanto adalah Nik Mustapha iaitu Mahaguru silat daripada Malaysia.

~Jika Bruce Lee masih hidup, penulis yakin Jeet Kune Do mesti mempunyai banyak unsur-unsur Silat.

Dari kiri: Jason Saxon, Bruce Lee, dan Bolo

2. Bruce Lee terkenal sebagai ahli bela diri yang gemar mencabar lawan-lawannya. Sifat ego Bruce Lee ini adalah normal bagi pengamal ilmu bela diri. Antara sebab beliau bersikap demikian adalah kerana beliau mahu menguji seni Jeet Kune Do beliau. Jeet Kune Do direka khas oleh Bruce Lee bagi pertarungan sebenar dan bukannya seni bela diri yang mempunyai tarian dan pembuka langkah.

~Beliau anti dengan seni pertahanan diri yang lebih berpaksikan pertunjukan.

Bruce Lee dan senjata 'kesayangannya', nanchunku

3. Bruce Lee sangat mengemari ilmu falsafah. Banyak ‘quote’ yang keluar daripada mulut Bruce Lee amat-amat tinggi maknanya. Ilmu falsafah ini beliau terapkan di dalam Jeet Kune Do. Walaupun kelihatan tidak selari dengan ilmu bela diri tetapi ia sebenarnya membuatkan Jeet Kune Do ciptaan Bruce Lee mempunyai dinamik dan releven. Antara kata-kata berunsur falsafah daripada Bruce Lee adalah:

Using no way as way,having no limitation as limitation.

Bruce Lee dicabar stuntman beliau

Ayat ini merupakan asas falsafah Jeet Kune Do.

~Bruce Lee sebenarnya pernah menjadi siswazah di University of Washington dalam Bidang Falsafah tetapi memutuskan untuk berhenti bagi menumpu perhatiannya dalam bidang seni bela diri.

4. Bruce Lee pernah mengalami kecederaan tulang belakang yang amat serius. Terdapat pelbagai khabar angin mengatakan Bruce Lee cedera akibat dihentak secara curi-curi semasa bertarung dengan seorang pengamal seni bela diri di California. Ketika pemulihan tulang belakangnya, Bruce Lee banyak menghabiskan masanya untuk menulis buku mengenai Jeet Kune Do dan falsafah-falsafah mengenai Jeet Kune Do.

satu adegan dalam filemnya

5. Bruce adalah seorang rabun dekat. Sebelum terjun dalam bidang filem, beliau selalu kelihatan memakai kaca mata. Selepas terjun dalam bidang filem, beliau memilih kanta lensa sebagai pengganti kaca mata.

Bruce Lee melakukan flying kick

6. Bruce Lee tidak pernah memakai kasut bertapak licin sejak peristiwa beliau tergelincir semasa bertarung akibat diserang oleh sekumpulan lelaki. Bruce Lee memilih untuk memakai kasut bertapak getah sebagai langkah-langkah berjaga sekiranya beliau diserang secara tiba-tiba.

Bruce Lee

7. Bruce Lee akan menerima lamaran untuk bertarung dengannya hanya apabila si pencabar itu mempunyai ‘6-pack abdomen’. Ini penting baginya kerana jika si pencabar tidak mempunyai 6-pack abdomen ia bermakna pencabarnya tidak mempunyai latihan yang cukup.

Bruce Lee dan produsernya

8. Dalam satu kejadian semasa penggambaran Enter The Dragon, Bruce Lee tiba-tiba dicabar oleh ‘stuntman’ beliau. Kebanyakan stuntman dalam filem Enter The Dragon adalah ahli puak samseng Hong Kong. Bruce Lee langsung tidak gentar, hanya beberapa langkah sahaja Bruce Lee berhasil membuatkan mereka berdarah mulut. Bruce Lee kemudian menyuruh mereka kembali membuat kerja dan langsung tidak memecat mereka.

Bruce Lee dan Dan Inosanto

9. Satu hasil autopsi Bruce Lee selepas kematian beliau mendedahkan bahawa Bruce Lee hanya mempunyai 1% lemak dalam badannya. Ia terlalu sedikit berbanding manusia biasa lain. Bruce Lee terkenal sebagai individu yang obsess dalam penjagaan tubuhnya serta mengamalkan regim latihan yang ketat. Menurut Linda, Bruce Lee kehilangan beratnya sehingga 30% daripada berat asalnya ketika penghujung hayatnya.

Bruce Lee mempunyai bakat menulis yang baik

10. Lagi berkenaan penjagaan badan Bruce Lee. Bruce Lee adalah individu yang tidak mengambil minuman keras dan merokok. Agak pelik bukan? Percayalah,inilah kenyataannya. Bruce Lee kerap kali menolak sapaan kawan-kawannya untuk minum ketika di pub. Beliau memilih untuk mengambil ‘soft drink’ sahaja. Menurut Bruce Lee, beliau tidak akan mengambil bahan-bahan yang akan merosakkan tubuh dan mindanya. Suatu yang menarik anda boleh belajar dengan Bruce Lee bukan?

Bruce Lee melakukan demostrasi

11. Sejauh mana kepantasan Bruce Lee? Kepantasan Bruce Lee adalah beliau tidak dapat ditangkap pengerakan kakinya dengan kamera 24 frame per second. Oleh sebab itu, beliau terpaksa memperlahankan pergerakan kakinya ketika berlakon dengan menggunakan kamera 32 frame per second. Dengan itu, apa yang lihat Bruce Lee lakonkan ketika bertarung dalam filem-filem pertarungan beliau adalah hasil daripada pengerakan perlahan kaki beliau.!

Kelajuan kaki Bruce Lee sememangnya mengkagumkan

12. Majlis pengebumian Bruce Lee telah diambil sebagai salah satu adegan dalam filem Game to Death. Filem ini adalah filem terakhir arahan dan lakonan Bruce Lee. Beliau tidak sempat untuk menghabiskan lakonannya dalam filem ini. Oleh itu, banyak jalan cerita telah ditukarkan. Produser filem ini mengambil peluang dengan majlis pengebumian Bruce Lee untuk menjadikan ia adegan terakhir dalam Game of Death. Adegan terakhir ini mengisahkan bagaimana Bruce Lee pura-pura meninggal dunia bagi mengelakkan mafia daripada terus memburu beliau. Adegan ini jelas menunjukkan wajah Bruce Lee yang sudah tidak bernyawa.

Wajah Bruce Lee yang tidak bernyawa

13. Pada 1964, Bruce Lee telah dipelawa untuk membuat demostrasi semasa Kejohanan Karate di Long Beach, California. Bruce Lee telah membuat demostrasi one-inch punch kepada seorang rakan demostrasi beliau,Bob Baker. Dalam demostrasi ini, Bruce Lee menunjukkan bagaimana untuk melaksanakan one-inch punch ataupun pukulan satu inci. Akibat kekuatan daya pukulan Bruce Lee semasa demostrasi ini, Bob Baker telah tercampak ke belakang. Antara lain, Bob Baker menyatakan dalam satu temubual:

I told Bruce not to do this type of demonstration again. When he punched me that last time, I had to stay home from work because the pain in my chest was unbearable.

Bruce Lee ketika demostrasi One-Inch Punch

14. Bruce Lee bukannya seorang cina yang tulen. Beliau mempunyai darah Jerman melalui datuknya sebelah ibu Bruce Lee. Oleh sebab itu, Bruce Lee telah didisriminasi semasa mula-mula belajar Ving Tsun ketika kecil. Ramai instruktor tidak mahu mengajar beliau kerana mengetahui beliau bukannya orang cina tulen. Dengan itu, beliau belajar secara bersendirian dengan Mahaguru Ving Tsun, Yip Man.

Bruce Lee adalah salah seorang daripada ribuan anak murid Yip Man

15. Rasanya tidak lengkap fakta mengenai Bruce Lee jika tidak bercakap mengenai misteri kematiannya. Terlampau banyak khabar angin mengenai kematian beliau ini. Antaranya adalah :

i. Akibat dibunuh oleh Samseng yang memusuhi beliau.

ii. Akibat sumpahan yang berlaku ke atas beliau dan keluarganya.

iii. Akibat pukulan Dim Mak(pukulan batin) semasa pertarungan dengan individu tidak dikenali yang menyebabkan beliau mengalami kesakitan selama beberapa minggu sebelum kematiannya.

Walaubagaimanapun, pengumuman rasmi menyatakan Bruce Lee meninggal akibat Cerebral Edema. Hasil daripada post mortem menyatakan Bruce Lee mengalami alahan terhadap ubat aspirin yang beliau gunakan. Alahan ini menyebabkan otak Bruce Lee membengkak sebanyak 13%. Beliau dikebumikan di Lake View Cemetery, Seattle, Amerika Syarikat.

Bruce Lee ketika demostrasi Jeet Kune Do

Biar betul aku dpt amik pic UFO ni??

Click utk besarkan

Pagi tadi aku g station bukit telekom Ulu Kali yg kat sebelah genting highland..aku g sana atas urusan keje..bukan makan angin k..hehe.....time duk amik gambar kt atas bukit time aku amik gambar kawan aku ni..candid je ni tetiba nampak something kt atas awan...

Its a bird...its superman!!!!

takde lah bukan superman k hehe..aku pun tak tau bende ape tu..nk kata UFO pun tak sure tapi bentuk memang dah sebijik UFO bila zoom in...


erm takpe lah maybe UFO tu pun nk interframe gak hehe...tapi yg buat aku rasa UFO dtg dekat kami maybe sbb aku amik gambar dengan flash..so bila tgnk dari udara nampak mcm code morse..cewahhh dh mcm X files aku ni..ejen mulder and ajen scully hehe..maybe UFO ni tersilap anggap flash signal ni mcm kawan dia duk panggil dia dari atas bukit hehehe..kawan dia bukan aku kot tp yg dlm pic ni hahahaha..sowi fwenn hehehe..

Rupa-rupanya its a sign..petanda..ada bende tak bape nk sedap hati berlaku time aku nk balik..time nk turun dari genting ni aku naik toyota avanza..tak naik 4wD telekom tu..bos mane leh naik 4wd tu tak selesa okey.(gaya ngade 2gile) hehe...

tetiba kami bau hangit..ingt lori kt depan kami ke yg hangit ni..tetiba asap dah kuar dari depan ikut tayar depan...adeh..break disc dh terbakar!..rasanya dh guna gear rendah dh time turun...so dh disebabkan terbakar kami tension dan panas hati hehehe..kami singgah jap kt restoran hotel makan dan nk bg sejuk balik break disc tu..time balik naik 4wd tm lah..bg ringan sikit avanza tu...adeh penat tul camni


Yang chubby dan hensem ni kwn aku hamid hehe


Adeh yg ko lindung aku nk amikgambar ni apesal hehe

alamak hamid buat hensem plak pandang tempat tpt lain..woii pandang camera hehe

P.S Lupa nk ckp aku amik pic guna Handphone cap ayam je..so abaikan quality pic k..hehe

Yeay Aku Keluar Dating Dengan Siti Saleha!!




Korang nk tau Siti Saleha mana yg aku kuar date ni..ni lah siti saleha mohd baharum...pelakon drama ustaz amirul..actually bukan date pun dia datang ngn kengkawan aku...kawan aku dak kl ni dafi AF pun satu sekolah ngn dorang...

so kami g makan2 kt sebelah hotel concorde malam minggu aritu..dia ni sebenarnya adik sam vokalis kumpulan bunkface..umur baru 20 tahun kot tahun ni

Sumpah aku terkedu mcm kena sampok time mkan tu..

hangpa semua mesti jeles kan hehehe...tapi best giler dapat makan ngn artis..artis yg aku minat plak tu hehe..time kami makan tu ada lah sekumpulan remaja mai nk mintak autograf siti..so dia pun bg lah..

pastu nk dijadikan citer depa ni tanya aku..'Encik ni artis baru ke"

Terkesima aku sat...

Aku pown bagitaw la depa yang aku ni orang2 biasa jer..

Tak layak pown nak jadi artis..

Then depa jawab plak, ”Tapi muka encik ni macam artis la.. Nak autograf boleyh?”
Bila dengar depa kata lagutu,

Aku pown terus meRIAKkan muka aku yang HUMBLE nii..
Terus aku rentap depa punya pen ngan kertas untuk aku turunkan aku punya autograf..
Selesai sudah melayan karenah2 peminat fanatik ni, (bajet aku plak artis)
Aku ngan Siti pown sambung aktiviti makan2 kami..
Tetiba, aku terdengar Maya Karin menjerit ke arah kami,

”PULANGKAN!” Tersentak aku..

Cis, Kurang asam punya housemat aku..
Sampai hati dia pasang DVD Pontianak Harum Sundal Malam deras2..
Terkezut aku daripada lamunan mimpi yang lama..
Tak sempat aku nak perabeskan makanan2 tuu, HUHU..
Aiseyh, aku berMIMPI rupanya..
Takpalah, tak dapat jumpa secara realiti,
dalam mimpi pown kira jadilah, HEHE..

Aku minat dia ni dah lama sejak dia belakon dalam drama 5 jingga dulu..

korang mesti pernah tgnk dia dalam iklan ni Celcom, Wrigley’s DoubleMint (2008), Gillette (2008), Maggi (2008), Nestle (2007), Honey Soft (2006), Pantene (2005), F&N (2005) dan Nescafe (2009).

Kenapa Kumbang Jingga?




Entry kali ni adalah nk menjawab pertanyaan seorang pembaca blog ni..dh mcm artis jawab solan plak hehe..

Solan dia kenapa nama blog aku kumbang jingga?

Actually sebelum aku menjadi seorang blogger yg mempunyai wawasan dan visi..aku adalah seorang chater hehe...selalunya aku chat kt meebo room atau kampungchat..selain tu aku chat gak kt MIRC..dulu MIRC ni memang femes lah..dak2 sekolah mesti tau punya hehehe...

So dari mana aku dapat idea guna nick kumbang jingga?

Begini ceritanya....

Di suatu hari yg indah..burung-burung pun berkicauan..hehe...

Kat umah aku dulu ada bnyk majalah remaja..kak aku punya tau..takde keje aku nk beli majalah remaja tu hehehe..dlm tu ada ruangan cerpen..so memang aku dulu pas abis SPM aku bnyk baca cerpen kt dalam majalah remaja tu..beratus2 cerpen aku dh baca hehe..novel aku memang tak layan panjang sgt

Dalam bnyk2 cerpen tu ada satu cerpen yg sgt best pernah aku baca..tajuk cerpen tu kumbang jingga...so dari situ lah aku dpt idea guna nick kumbang jingga...cerpen tu bg aku sgt best...ada unsur2 kelakar, romantik..jalan cerita dia unpredictable.dan bahasa dia cute seyh...dan ending cerpen tu menyentuh perasaan aku...kebanyakan cerpen lain aku leh agak ending dia tp yg nie lain sikit..

sampai skang aku cari balik cerpen kumbang jingga tu tak jupe..huhuhu...dari situ aku start buat blog kt friendster..hehehe..dulu friendster femes dr fb hehe..so bile aku dh reti buat guna blogspot aku transfer semua entry aku dr blog friendster tu ke blogspot...


begitulah ceritanya

~Tammat~

P.S friendster adalah account social network aku yg pertama...

Cara Meletakkan Meta Tags






Cam expert je aku citer pasal meta tags nie hehehe..SEO pun sampai skang aku tak paham hehe.Aku dh lama letakkan meta tags dalam blog aku ni...disebabkan takde idea nk update blog so buat tutorial ni je lah ehehe...ada gak update

Erm meta tags tu utk tunjukkan info dan maklumat tentang website kita..so bila kita search kt google dia akan tunjuk mcm pic kt bawah ni...definasi ni aku main balun je..ops..balun tu org kedah ckp..maksud dia cincai or hentam hehe

KJ.jpg

Meta tags yg aku letakkan "Kumbang Jingga menulis dengan hati dan akal bukan dengan nafsu"

Ni plak contoh meta tags yg di letakkan Fatin Liyana..blog feveret aku hehe

FL-1.jpg

Kalau tak letak meta tags query akan tunjuk deskription ikut first entry atau content dalam blog kita..even blogger2 yang femes ada tak letakkan meta tags but still femes sbb dorang guna meta tags muka yang comel hehehe..tgnk contoh kt bawah

ben.jpg

Eh ben ashaari comel ke hikhikhik.silap contoh plak hehe...

So ni cara2 nk letakkan meta tags

1.Sign in to your blogger dashboard>click the 'layout' button[see the screenshot below]

click on the 'layout' link
2.Click on the 'Edit html' tab
click on the 'edit html' tab



Here is the code you have to add

<meta content='DESCRIPTION HERE' name='description'/>
<meta content='KEYWORDS HERE' name='keywords'/>
<meta content='AUTHOR NAME HERE' name='author'/>


DESCRIPTION HERE:Write your blog description
KEYWORDS:Write the keywords of your blog
AUTHOR NAME:Write the author's name(Your name)


{ UPDATE : }
Now..You don't need to do it manually.. I created an automatic Meta Tags Generator to make this process easy for you!
Just go to this page and Enter some basic information like keywords,description,etc.. It will automatically generate you error free, effective Meta tags. Once done, copy that code and follow the next step.

3.Add the above code just after this [Look at the below screenshot]
<b:include data='blog' name='all-head-content'/>




add the code just like this
Don't forget to add description and keywords.
and save the changes.


IMPORTANT:

Several people were filling with just the keywords in the description.DON'T DO THAT.Google and other search engines will ban your site from the search engines list if you did so.And also,don't repeat the keyword more than 3 times.

That's it!You have sucessfully added the metatags to your blogger(blogpsot) blog.If you want to check whether you added the meta tags correctly or not,just type 'meta tags analyzer tool' in the google and you will find so many sites which can check whether you have added the tags correctly or not.

Koleksi gambar kelakar dari zonbebas dan amazingnara



Kucing terbang


Terima Kasi Datuk

Terima kasi datuk percubaan ke 4


Safety First

Tak cukup ruang


Kancil evo


Lembu di larang masuk


Kete polis pun kena clamb hehe



Pak haji bawak kayu


Abibas?



LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Busuk